Pidin taukoa sekä bloggaamisesta että somesta. Olo oli jo jonkin aikaa ollut sellainen, että nyt minulla ei vaan ole mitään annettavaa.
Muutaman viikon tauko tekikin hyvää.
Erityisesti some voi olla tuntoaistit herkkinä kulkevalle uuvuttava paikka. Asioihin reagointi vaatii voimia silloin kun oma arki on hetkellisesti liian täynnä elämää.
Tässä postauksessa jaankin 10 vinkkiä, miten parannat jaksamistasi arjessa. Ehkä jo arvaat, että sometauko on yksi vinkeistäni.
Let’s do this!
10 vinkkiä arjessa jaksamiseen
- Nukkuminen on kaiken A ja O. Väsyneenä kaikki on vaikeampaa ja raskaampaa. Jos elämäntilanne on esimerkiksi vauvan vuoksi sellainen, ettet vaan voi saada riittävästi unta, pyydä apua. Voiko esimerkiksi ystävä hoitaa lasta sen aikaa, että saat nukuttua vaikka tunnin?
Yritä aina itsekin nukkua silloin, kun vauva nukkuu, vaikka kuinka pitäisi siivota tai maksaa laskuja. Älä myöskään venytä yöunille menoa turhaan. ”Oman ajan” ottaminen houkuttaa mutta usko minua, riittävät yöunet ovat parempi diili.
Meillä on kotona erityislapsi, jonka nukkuminen on syntymästä asti ollut haastavaa. Yöunille meno venyy joskus lähemmäs puoltayötä. Lapsi ei osaa oikein rauhoittaa itseään ja pienetkin häiriöt (kuten ruttuinen pussilakana) saattavat saada hänet tolaltaan.
Kiitos vahvojen iltarutiinien, nukkuminen on hiljalleen alkanut helpottua.
- Liikunta. No niin, et varmaan ikinä ole kuullut, että kaikenlainen liikunta on terveysteko. Mitä vanhemmaksi itse tulen, sitä tärkeämmäksi liikkuminen käy myös pääkopalle.
Jos sinulla on taipumusta ahdistukseen tai masennukseen, liikunta saattaa auttaa. Jos voimavarasi ovat tällä hetkellä vähissä, aloita vaikkapa lyhyellä kävelylenkillä. Älä suorita, vaan anna jalkojen viedä ja fiilistele. Haistele raikasta ilmaa ja anna mielen vaeltaa. Jonkin ajan kuluttua käveltyäsi saatat huomata, että olet rentoutunut.
Kuka tietää, ehkä alitajuntasi ratkaisee pohtimasi pulman samalla, kun otat askeleita?
- Ennakointi. Syksyn lähestyessä työt, päiväkodit, koulut, harrastukset ja velvollisuudet saattavat tuntua kaatuvan päälle. Almanakka täyttyy suoritettavista ja muistettavista asioista, kuten neuvolakäynneistä, kuntosalista, kauppareissusta ja jalkapalloharkoista.
Sujuva arki ja ehtiminen ajoissa joka paikkaan vaatiikin suunnittelua. Aseta seuraavan päivän vaatteet, reput, eväät ja muut mahdolliset tarvikkeet valmiiksi jo edellisenä iltana. Käytä tarvittaessa puhelimen muistilistaa tai perinteistä paperilappua. Perheen yhteinen kalenteri vaikkapa jääkapin ovessa voi myös toimia.
Hyvä konsti on varata ylimääräiset 15min. Ai mihin? No ihan mihin vain. 15 minuuttia toimii puskurina kiirettä, yllättäviä tapahtumia kuten pyllynpyyhkimistä tai tyhjää tankkia vastaan. Aamu alkaa huomattavasi paremmin, kun aikataulussa on vähän väljyyttä.
- Karsiminen. Nykyihmisen elämässä on liikaa vähän kaikkea: velvollisuuksia, materiaa, älylaitteilla vietettyä aikaa, istumista ja asioiden tekemistä esittämisen vuoksi. Kaikki nämä sitovat, kuluttavat ja vaativat jaksamista sekä aikaa ja/tai rahaa.
Yksi radikaali ja vastavirtaan kulkeva tapa vähentää taloudellista stressiä on muuttaa pienempään asuntoon. Turhista tavaroista luopuminen puhdistaa mieltä. Karsia voi myös ruokavaliota tai vaikkapa vaatekaappia. Joskus myös ystäväpiirin karsiminen voi olla hyvä idea.
Menee hiusten halkomiseksi, mutta sanottu on myös, että nainen, joka leikkaa hiuksensa, on aloittamassa uuden elämän. Kuka tietää, kampaamokäynti voi siis tuoda mukanaan isommankin muutoksen.
- Huumori. Jos minulta kysytään, elämässä ei ikinä ole liikaa huumoria, naurua ja hauskuutta. Nauru sitoo ihmisiä yhteen, pidentää elinikää ja tuntuu hyvältä. Vaikka elämäsi vaikuttaisi juuri nyt synkältä, yritä löytää jokaisesta päivästä jotain hyvää ja hauskaa.
Jos olet mustan huumorin ystävä, osaat kaivaa ikävistäkin tapahtumista huumorin siemenen. Uskaltaisin myös todeta, että huumorin avulla moni parisuhde on pysynyt raiteillaan hetkellisistä vaikeuksista huolimatta.

- Itsesi hemmottelu. Jos kukaan muu ei muista äitiä, äidin on itse muistettava itseänsä. Hemmottelu voi tarkoittaa aivan mitä tahansa aina lempisuklaasta tai saunavuorosta viikonloppumatkaan. Sinä tiedät, mikä sinulle on luksusta.
Suunnittele, panosta ja päätä ajankohta ja ilmoita se sitten puolisolle – tai jos puolisoa ei ole, pyydä isovanhemmat tai ystävät hätiin. Aina oman hemmotteluhetken ei tarvitse maksaa tai kestää kauan. Itselleni jo 30 minuuttia hyvän kirjan lukemista rauhassa on palauttavaa ja nautinnollista.
- Sosiaaliset suhteet ja läheisyys. No man’s an island. Jokainen tarvitsee toisia ihmisiä, myönsi sitä tai ei. Ihmistä ei ole luotu olemaan yksin. Toinen ihminen toimii peilinä. Toisten auttaminen saa tutkimustenkin mukaan voimaan paremmin. Läheisyys ja lämpö lohduttaa.
Pikkulasten äidillä ei välttämättä ole entiseen tapaan aikaa ystäville. Älä kuitenkaan polta siltoja entiseen. Mitä parisuhteeseen tulee, muista aina, että olette samalla puolella.
Valitkaa taistelunne eli älkää takertuko jokaiseen pikku riidan siemeneen. Pitäkää huolta toistenne jaksamisesta ja halatkaa joka päivä.
- Pysähtyminen. Milloin viimeksi olet hengittänyt syvään, oikein niin, että palleassa asti tuntuu? Boksihengittäminen on hyvä keino rauhoittaa itsesi myrskyn keskellä. Sitä käyttävät muun muassa erityisjoukkojen sotilaat kiperissä tilanteissa. Katso boksihengityksen ohje tältä videolta
- Rutiinien rikkominen. Rutiinit, tavat ja tottumukset ovat tärkeitä arjen hallintakeinoja, mutta myös niiden rikkomista tarvitaan toisinaan. On hyvä silloin tällöin muistuttaa itseäsi, että elämässä ei ole kyse vain velvollisuuksista ja suorittamisesta. Elämästä on myös lupa nauttia.
Uusien asioiden kokeileminen ja uteliaisuus pitää sinut nuorekkaana ja avoimena kaikelle, mitä elämällä on tarjota. Älä siis kulje laput silmillä vaan tartu tilaisuuksiin rohkeasti.
- Yksi asia kerrallaan. Jos vuorokausi tuntuu päättymättömän pitkältä ja to do-lista uuvuttavalta, toimivin tapa on tarttua yhteen asiaan kerrallaan ja unohtaa sillä aikaa muut.
Jos velvollisuudet ovat ikäviä, jännittäviä tai hallitsemattoman tuntuisia, on hyvä muistaa seuraava: yleensä asiat menevät omalla painollaan ja monesti ne myös menevät oikein hyvin.
Voit myös kuvitella sinua jännittävän tapahtuman mahdolliset eri tapahtumakulut ja visualisoida vahvasti sen parhaan mahdolliseen. Vaikka kaikki ei menisikään täydellisesti, hyvin harvoin kaikki menee päin prinkkalaa. Luota itseesi ja kulje rohkeasti eteenpäin.
Lopuksi
Mitä pidit tästä postauksesta? Mikä sinut saa jaksamaan? Jaa paras vinkkisi myös muille kommenteissa:)