aidin-oma-aika

5 yleistä virhettä, joiden takia äidillä ei ikinä ole omaa aikaa!

Sinulla ei pienten lasten äitinä luultavasti ole liikaa omaa aikaa. Olenko oikeassa?

Äitiys, ruuhkavuodet, vanhemmuus, arjen metatyö ja elämä yleensäkin pitävät sinut kiireisenä.

Sinulla saattaa myös olla yksi tai useampi erityislapsi.

Elämässäsi saattaa olla tällä hetkellä muitakin haasteita kuten rahan puute, työttömyys, stressi, alkava masennus, parisuhteen ongelmat, haasteet lastenhoidossa tai vaikkapa korona-ajan aiheuttama lamaantuminen.

Voin kuitenkin kaikella rakkaudella sanoa sinulle, että mikään noista syistä ei ole riittävä, jotta voisit laiminlyödä omaa jaksamistasi ja terveyttäsi!

Äidin oma aika on otettava vaikka väkisin

Tiedän, kuinka turhauttavaa äitinä on odottaa omaa vuoroaan. Että saisi olla hetken aivan rauhassa hiljaisuudessa, ilman että kukaan keskeyttää tai tarvitsee jotain sinulta.

Äitiys on ihanaa, mutta aina se ei tunnu kovin palkitsevalta työltä. Missä muussa työssä annat kaikkesi ja enemmänkin 24/7 ja saat silti usein palkaksi vain itkua, huutoa ja raivareita? Niinpä.

Mietin itse viikoittain, miten saisin lisää omaa aikaa toteuttaa itseäni ja unelmiani. Lisää aikaa lukea vaikkapa hyvää kirjaa hiljaisuudessa.

Tulen toistuvasti yhteen ja samaan johtopäätökseen: lisää aikaa ei tule mistään. Jokaisella meistä on käytössämme tasan 24 tuntia vuorokaudessa.

Hyvä uutinen on se, että voit kuin voitkin vaikuttaa itse siihen, mihin nuo tuntisi käytät. Äkkiseltään sinusta saattaa tosin tuntua siltä, että tunnit on kuin valettu betoniin. Järkähtämättömiä. Mahdottomia muuttaa.

Mutta asia ei ole näin.

On totta, että teet päivän aikana paljon pakollisia asioita, joihin vain kuluu se oma aikansa. Samoin lapset on hoidettava ja kakat putsattava silloin, kun kakka on housussa. Et voi vain jättää lapsiasi huomiotta (vaikka se kuinka joskus houkuttaisikin).

Mutta päivän aikana teet myös paljon asioita, joita voi joko jättää kokonaan pois, delegoida tai järkevöittää. Voit myös luoda itsellesi parempia ja toimivampia rutiineja. Voit pyytää apua.

Kun haluat lisää omaa aikaa, sinun on ajateltava luovasti. Ja joskus jopa mentävä toiseen suuntaan kuin valtavirta.

Lue lisää: Äitiys ja itsensä ykkössijalle laittaminen

5 yleistä virhettä, joiden takia äidillä ei ikinä ole omaa aikaa

Kun luet tämän postauksen loppuun asti, opit 5 yleistä virhettä oman ajan jatkuvan puutteen takana. Tarkoitus ei ole vähätellä vanhemmuuden raskautta tai elämäsi haasteita, ei todellakaan.

Mutta uskon kuitenkin, että sinunkin on mahdollista pihistää itsellesi hetki sieltä, hetki täältä. Tämän teet muuttamalla pienen pieniä asioita arjessasi.

Muokkaan itse jatkuvasti omia toimintatapojani toimivammiksi. Löydän joka päivä vaihtelevasti aikaa bloggaamiseen. Teen sen kuitenkin joka päivä.

Pyydänkin, että luet tämän postauksen loppuun avoimin mielin. Vastineeksi saat hieman lisää aikaa jokaiseen päivääsi.

Kuulostaa mielestäni aika hyvältä diililtä! Oletko samaa mieltä?

Käydään suoraan virheiden pariin.

5 yleistä virhettä, joiden takia äidillä ei ikinä ole omaa aikaa!

  • Kun sinulle vapautuu aikaa, käytät sen ”yhteiseen hyvään”, kotitöihin tai ikäviin rästihommiin. Usko pois, tämä on tuttua minullekin. Meillä naisilla on tapana tehdä asioita yhteisen hyvän eteen ihan koko ajan.

Meidät onkin usein ihan ehdollistettu tähän joko lapsuudenperheessä tai omien uskomustemme kautta.

Mutta sinulla on oikeus käyttää aikaa ihan vain itseesi ja oman hyvinvointisi eteen! Aina ei tarvitse suorittaa ja olla hyödyllinen. Tee siis hyvällä omalla tunnolla asioita, joista olet haaveillut jonkin aikaa.

Älä lakaise lattioita, pese pyykkiä, maksa laskuja, tee lumitöitä, soita anopille (ellet sitten halua), laita ruokaa, käy kaupassa tai siivoa varastoa. Vaan tee jotain, mistä oikeasti nautit ja mikä tulee tarpeeseen.

Aidin-oma-huone-oma-aika
  • Multitaskaus. Voi tätä äitien perisyntiä. Tehdessäsi useaa asiaa yhtä aikaa saatat erheellisesti tuntea olevasi tehokas monilahjakkuus (i know the feeling). Mutta on tieteellisestikin todistettu, että multitaskaus a) ei tee hyvää aivoille ja b) on tehottomampaa kuin yhteen asiaan kerrallaan keskittyminen.

Olen huomannut yhteen asiaan keskittymisen voiman konkreettisen esimerkin kautta. Aikaisemmin blogatessani saatoin tehdä viittä eri asiaa lomittain ja ristiin keskenään. Samalla vilkuilin sosiaalisen median tilejä, WhatsApp-viestejä ja sähköpostia.

No, tuloskin oli sen mukainen eli yhden tehtävän loppuun suorittaminen vei kauemmin aikaa, kuin jos olisin vain pitänyt fokuksen käsillä olevassa tehtävässä.

Nyt olen viisastunut hieman – kun kirjoitan artikkelia, en tee mitään muuta. Tehokkuus onkin kasvanut huomattavasti ja tuntuu, että oman ajan laatu on kasvanut. Arvostan enemmän bloggaamiseen käyttämääni aikaa.

Ja käänteisesti, kun olen saanut tovin keskittyä mieluisaan asiaan, jaksan taas olla parempi äiti ja nautin aidosti lasteni seurasta.

  • Et osaa ottaa vastaan sinulle tarjottua apua. Tämä voi kuulostaa hullulta, mutta usein saatamme kieltäytyä juuri siitä avusta, mitä kaikkein kipeimmin kaipaamme.

Vai onko tämä sinulle tuttua: olet käymässä mummulassa lasten kanssa ja isäsi ehdottaa, että menisit hetkeksi kävelylle aivan yksin. Mitä vastaat? Itse olen ainakin syyllistynyt vastaamaan ei.

Miksi ihmeessä? Syitä voi olla lukuisia: et jaksa lähteä (vaikka saisitkin lisää energiaa ja lenkki olisi juuri se, mitä tarvitset), et luota tarpeeksi isäsi kykyyn pitää lapset kurissa, haluaisit oikeasti tehdä jotain muuta (ja voitkin!), ei ole mukamas ”oikea” hetki, koet, että sinun on tarkoitus hoitaa omat lapsesi itse tuli mitä tuli tai sitten ajattelet, että siitä on liikaa vaivaa isällesi.

Ota siis tarjottu apu vastaan aina, kun sitä tarjotaan! Kiitä kauniisti ja lähde kiireen vilkkaa sinne kävelylle. Olosi on takuuvarmasti parempi jälkikäteen.

  • Käytät vapaata aikaasi asioihin, jotka eivät aidosti tuota iloa tai hyötyä vaan ovat pelkkiä aikasyöppöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi television, somen, Youtube-videoiden ja suoratoistopalveluiden katsominen.

Tiedän tunteen: kun katson yhden jakson 90 päivää morsiamena-sarjasta, en osaa jättää katsomista yhteen. Toki saan katsomisesta jonkin verran iloa ja huvia.

Mutta keksisin varmastikin paremman tavan käyttää minulle vapautuneen kullanarvoisen ajan? Nyt en tietenkään sano, ettet ikinä saisi katsoa telkkaria tai Netflixiä – rentoutuminen ja hauskuus on tärkeää!

Mutta on kuitenkin hyvä, että asetat itsellesi rajoja ja pohdit, milloin on aika tehdä jotain muuta.

  • Sinulla ei ole rutiineja. Jos sinulla on selkeä tavoite ja toimintasuunnitelma unelmasi toteuttamiseksi äitiyden lomassa, on todella tärkeää, että teet itsellesi pysyviä rutiineja ja systeemejä.

Jos noudatat suunnitelmaa satunnaisesti silloin tällöin on selvää, että unelma myös pysyy kaukaisena. Haluan todellakin sinun saavuttavan kaikki unelmasi!

Mutta erityisesti alussa suunnitelmassa pysyminen vaatii itsekuria, rutiineja ja säännöllisyyttä. Sovi itsesi kanssa esimerkiksi, että heräät aamulla puoli tuntia normaalia aikaisemmin, jotta saat tehtyä viikkosuunnitelmassasi olevan asian.

Jos vaikkapa olet päättänyt kohottaa kuntoa ja saada lisää lihasmassaa, 30 minuutissa ehdit vaikka mitä! Laita illalla treenivaatteet valmiiksi jotta suunnitelmasta on vaikeampi lipsua.

Ajattele unelmaasi sitoutumista sijoituksena: mitä säännöllisemmin ja useammin teet suunnitelmasi mukaisia asioita, sitä nopeammin tekemäsi kasvaa korkoa eli saavutat tavoitteesi.

Muista kuitenkin olla väsyttämättä itseäsi liikaa. Oman ajan on tarkoitus tuoda elämääsi motivaatiota, merkityksellisyyttä ja energiaa – ei viedä sitä pois!

Lue myös: Äidin oma aika – mistä sitä oikein saa? 10 vinkkiä

Mitä pidit tästä postauksesta? Oletko samaa mieltä vai onko sinulla erilaisia kokemuksia? Kuulisin mielelläni lisää kommenteissa:)

Jos koet tämän postauksen hyödylliseksi, olethan hyvä ja jaat sen somessa:)

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: