vanhemmuus

Äidin jaksamisesta ja vanhemmuuden, kotitöiden ja metatyön jakautumisesta lapsiperheessä

Tämä artikkeli sisältää affiliatelinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Hyvinvointi on jännä juttu. Usein samat asiat, jotka antavat voimaa myös rasittavat eniten kasaantuessaan. Kyse onkin tasapainosta.

Otetaan esimerkiksi perhe. Se voi olla suuri voimavara elämässä. Samaan aikaan perhe-elämä on äitien elämässä yleinen uupumusta aiheuttava tekijä.

Äidin väsyminen onkin otettava vakavasti.

Jos tukiverkostoa tai puolisoa ei ole, yksi auttava taho voi olla tukiperhetoiminta. Tukiperhetoiminnasta voi kysyä oman kunnan sosiaalitoimistosta tai muulta tukiperhetoimintaa järjestävältä taholta, kuten Pelastakaa Lapset ry:ltä tai SOS Lapsikylästä.

Myös kuopiolainen Mira sai tukiperhetoiminnasta apua jaksamiseen.

Epätasapaino voi suistaa parisuhteen eroon

Kunnialla hoidettujen ruuhkavuosien jälkeen saattaa joskus käydä niin, että vanhemmat eivät enää löydäkään parisuhteen punaista lankaa ja päätyvät eroon. On ehkä havahduttu siihen, että ainoa yhdistävä tekijä on vanhemmuus.

Lämpimät tunteet toista kohtaan ovat salakavalasti hävinneet vuosien myötä.

Yksi tunteita kuolettavista tekijöistä voi olla vuosikausia kestävä arjen vetovastuun ja metatyön epätasa-arvoinen jakautuminen. Pienistä mutta toistuvista jutuista tulee vuosien myötä isoja kiiloja parisuhteen luottamukseen ja kiintymykseen.

Pikku hiljaa pois saattaa jäädä läheisyys, kommunikaatio ja toisen kuuleminen sekä arvostus. Ollaan kuin kämppäkavereita, joilla on yhteiset lapset. Molemmat tuntevat olonsa yksinäisiksi.

Katkeruus ja kauna vanhoja asioita kohtaan saattaa kyteä ulospäin tyyneltä näyttävän pinnan alla. Ei viitsitä enää yrittää, ”kun toinen ei kuitenkaan ymmärrä”. Ollaan väsyneitä. Lopulta parisuhde ajautuu väistämättä eroon.

Tasapaino ja tasa-arvo parisuhteessa ja perhe-elämässä on tietoista ja sovittua vaivannäköä, joka vaatii molemminpuolista huomioimista. Se vaatii rehellistä ja avointa kommunikaatiota, kiittämistä ja suoraa avun pyytämistä, joskus jopa vaatimista.

Onkin parempi nostaa kissa pöydälle ja avata suunsa kuin olla hiljaa. Joskus riitakin voi olla parempi vaihtoehto kuin puhumattomuus.

Miten saada toinen tekemään osansa?

Joskus voi olla, että puoliso ei vain jostain syystä ”näe” tekemääsi työtä. Metatyö on usein näkymätöntä suunnittelua, organisointia ja huolehtimista.

Jos se vielä sujuu sinulta automaatiolla ja helpon näköisesti, on epätodennäköistä, että puolisosi huomaa asian eteen nähdyn vaivan.

Kenties tällöin voit harkita päivittäin, viikoittain ja kuukausittain tekemiesi asioiden kirjoittamista paperille?

Olettaen, että puoliso on halukas, kykenevä ja paikalla, yksinkertaisin tapa aloittaa kotitöiden ja vanhemmuuden jakaminen tasapuolisesti on listata KAIKKI mahdolliset kotityöt, lastenhoitoon liittyvät asiat ja metatyö.

Kuulostaa kenties työläältä, mutta verrataanpa tilannetta oman talouden hallintaan. Jos haluat tietää menosi ja tulosi, sinun on vain yksinkertaisesti aloitettava listaamalla kaikki kuluerät ja tulot, eikö vain?

Et voi jättää niitä huomiotta, koska silloin sinun on mahdotonta tietää lopputulos: oletko plussalla vai miinuksella.

Sama koskee kotitöitä ja metatyötä. Puoliso, joka ei ole tottunut hoitamaan päiväkotiin, lääkärikäynteihin, neuvoloihin, koulunkäyntiin tai vaikkapa vasu-tapaamisiin liittyviä asioita, ei voi myöskään olla niistä tietoinen, ellei asiaa oteta esille.

Sinulle asiat tulevat mieleen automaattisesti, mutta puoliso ei ole edes tiennyt niistä. Kuulostaa ärsyttävän yksinkertaiselta, mutta asia on usein täyttä totta.

Vanhemmuuteen liittyviä tehtäviä voi siis yrittää lähestyä kuten mitä tahansa suoritettavaa tehtävää. Koitetaan keskittyä itse asiaan, vaikka kyseessä onkin tunteita nostattava aihe.

Sinäkin olet varmasti joskus kuullut sanonnan, että miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta? Miltä planeetalta sitten olemmekaan, selvää on, että tapamme jäsennellä asioita eroavat usein toisistaan.

Selkeyden vuoksi kannattaakin keskittyä tärkeimpään: tehtävien jakamiseen tasapuolisesti. Kun asiasta on mustaa valkoisella, ei tarvitse tyytyä kyräilyyn tai olettamiseen. Jos toinen unohtaa hoitaa tehtävänsä, asiasta sovitaan.

Luvassa voi toki olla kasvukipuja, mikäli olet viime vuodet suorittanut kaiken tunnollisesti yksin. Puoliso voi kokea lisääntyvät toimet kuormittavina tai liiallisina. Muistuta silloin, että tähän asti SINÄ olet tehnyt kaiken tuon yksin.

Kommunikaatio, niin vaikeaa kuin se joskus onkin, on tehtävien listaamisen ohella ainoa tapa edetä, jos haluaa tasapuolisuutta kotitöiden, vanhemmuuden ja metatyön jakautumiseen.

Katsopa myös tämä postaukseni: https://aidinomahuone.fi/13-tapaa-saada-omaa-aikaa/

toisen-saappaissa

Viikko toisen saappaissa voisi auttaa

Muistatko sarjaa Vaimot vaihtoon (Wife Swap)? Kaikessa seksistisyydessään ja viihteellisyydessään sarjassa oli hyvä pointti: puutuneet aviopuolisot oppivat jälleen arvostamaan omaa vaimoaan ”vaihdettuaan” hänet viikoksi leikkimielisesti toiseen naiseen, usein vielä arvoiltaan ja tavoiltaan hyvin erilaiseen henkilöön.

Maikkarilla pyöri pari vuotta sitten myös kotimainen Siipan saappaissa-sarja, jossa puolisot vaihtoivat arjen roolejaan päikseen. Tuloksena oli usein havahtumisia ja heräämisiä, toisen näkemistä ja arvostusta uusin silmin.

Väittäisin, että tällainen toisen rooliin sukeltaminen voisi tehdä hyvää useimmille pariskunnille.

Huonoina aikoina on hyvä muistaa, että parhaimmissakin suhteissa on vaikeita aikoja.

Ruuhkavuosia ei suotta kutsuta ruuhkavuosiksi.

Et kuitenkaan ole yksin tuntemuksissasi.

Suosittelenkin tutustumaan Kristiina Janhusen ja Minna Oulasmaan teokseen Äidin kielletyt tunteet (2008, Väestöliitto), johon on koottu suomalaisten pienten lasten äitien kokemuksia ns. kielletyistä tunteista äitiydessä. Kirjan löydät *TÄÄLTÄ

Kun puoliso ottaa kroonisesti päähän

Luin Ilta-Sanomien artikkelin, joka sai ymmärtämään, että turhautuminen puolisoon on universaalia eikä karta parempiakaan piirejä. Jutussa Michelle Obama kertoi ajasta, jolloin hän ei voinut sietää miestään Barack Obamaa.

Vaikeat vuodet ajoittuivat aikaan, jolloin nykyinen ex-presidentti vielä tavoitteli presidenttiyttä ja myös Michelle halusi edistää uraansa. Tyttäret Sasha ja Malia osasivat olla hankalia.

Michelle sanoo haastattelussa, että häntä pidetään ilkeänä hänen todetessaan asian suoraan: että hän ei oikeastaan kyennyt ”sietämään” miestään lasten ollessa pieniä.

Syynä siihen, että Michelle ei sietänyt miestään oli pitkälti hänen kokemuksensa siitä, että hän tunsi tehneensä enemmän töitä parisuhteen ja perheen eteen. Eli se kuuluisa kotitöiden ja metatöiden jakautuminen.

Michelle ajatteli, että he eivät ole tasoissa. Eivätkä olleetkaan. Nyttemmin Michelle on havahtunut siihen, että parisuhteessa ja perhe-elämässä asiat eivät ikinä jakaudu täysin tasan, 50/50.

Joskus tilanne on 60/40, joskus 30/70.

On jo aikakin, että menestyneet naiset ottavat puheeksi näitä tabuja. Äitiys ei ole aina ihanaa.

Toisen naama voi pänniä ja lujaa. Mutta se ei välttämättä tarkoita maailmanloppua.

On tietysti raskasta kuultavaa, että puoliso koetaan sietämättömäksi vuosien ajan. Joku voisi jopa ajatella, ettei hommassa ole silloin enää mitään järkeä.

Eikö olisi vain helpompaa lopettaa koko homma hyvissä ajoin?

Toinen taas voi nähdä, että hyvästä suhteesta ei kannata luopua vaikeinakaan aikoina.

Usein me naiset tapaamme huolehtia muiden hyvinvoinnista enemmän kuin miehet, jotka keskittyvät omaan hyvinvointiinsa. Aika usein me äidit sitten jätämme itsemme viimeiselle sijalle.

Aikaa ei jotenkin vain jää enää meille itsellemme. Siksi oma aika on otettava itse heti, kun vain mahdollista.

Kun kerta toisemme jälkeen jätämme itsemme viimeiselle sijalle emmekä avaudu asiasta, muut myös uskovat siihen, että tilanne on meille ihan ok. Vaikkei olekaan.

Sisältäpäin saatamme kiehua turhautumisesta ja raivosta. Onkin tärkeää sanoittaa näitä tuntemuksia puolisolle.

Toisaalta vain sinä voit asettaa itsesi ensimmäiselle sijalle ja tarvittaessa vaatia omaa aikaa. Vain sinä voit todeta: ”Nyt minä lähden kuntosalille/lenkille/lukemaan kirjaa/jotain muuta vastaavaa ja sinä saat katsoa lasten perään”. Ja sitten lähdet. Älä kysele lupia tai odota sopivaa hetkeä loputtomiin, vaan tee se.

Riippumatta siitä, miten sinä Michelle Obaman kertoman koet, on tärkeää, että näistäkin asioista puhutaan ääneen.

Olkoonkin kyseessä hyväosainen presidenttipariskunta, ihmisten perimmäiset tunteet ja ongelmat muistuttavat usein toisiaan aineellisista edellytyksistä huolimatta. Obaman perheen tapauksessa kyse oli vain erityisen haastavasta ajanjaksosta, josta selvittiin. Lähde

Michelle Obama vaikuttaa olevan älykäs nainen, joka on useaan kertaan avautunut vanhemmuuden ja parisuhteen haasteista. Kurkkaa hänen vinkkinsä vanhemmuuteen!

Michelle on myös kirjoittanut teoksen The light we carry – Valo meissä kaikissa (Otava 2022), jossa hän ammentaa kokemuksistaan ja kannustaa löytämään oman juttusi ja pitämään yllä toivoa. Kirjan löydät *Adlibrikseltä

Lisäksi hänestä on kirjoitettu kirja Minun tarinani – Michelle Obama (Otava 2019).

kotityöt

Kun vanhemmuus ja kotityöt hoidetaan tasan parisuhdekin voi hyvin

Toimittaja Marja Hintikka on tietyllä tapaa edelläkävijä Suomessa. Hän ottaa toistuvasti esille vanhemmuuteen ja äitiyteen liittyviä tabuja ja vaikeita aiheita.

Marja on myös useassa otteessa mediassa avautunut siitä, kuinka raskasta esimerkiksi jatkuva vanhemmuuden aiheuttama univaje on.

Hän on avautunut somessa myös metatöiden epätasaisesta jakautumisesta suomalaisperheissä, voit katsoa jutun täältä.

Marja Hintikka on naimisissa Ile Uusivuoren kanssa. Heillä on kolme yhteistä lasta. Vaikka hekään eivät taatusti ole välttyneet perhe-elämän haasteilta, heidän perheessään on käytössä kotitöiden tasajako, joka myös toimii.

Kuten monella muullakin äidillä, Marjallakin on taipumus yrittää tehdä kaikki itse, mutta tästä piirteestä hän on tietoisesti pyrkinyt eroon. Voit kuunnella lisää Suplan podcastista.

Jos et ole ennen katsonut Marja Hintikka Liveä, nyt kannattaa aloittaa. Marja käsittelee meille kaikille yhteisiä ruuhkavuosien aiheita huumorilla mutta rohkeasti uusia näkökulmia tarjoten: Marja Hintikka Live

Katso tästä myös Marjan vinkit parisuhteeseen!

Joskus ero voi olla paras ratkaisu

Eroaminen ei ole ikinä helppoa mutta joskus se voi olla paras ratkaisu.

Vielä nykypäivänäkin on yleistä, että toimimattomaan parisuhteeseen jäädään ”roikkumaan” rahan tai turvan vuoksi.

Yleinen syy pysytellä suhteessa on lapset. Mutta jos äiti ja isä riitelevät koko ajan ja lapset kärsivät siitä, voi ero olla paras ratkaisu myös lastenkin kannalta.

Takana ovat (onneksi) ajat, jolloin eroaminen koetaan häpeällisenä.

Päätös erosta on kenties helpompi tehdä, jos suhteessa on jotain perustavalla tavalla väärin.

Pienet, yksittäisinä vähäpätöiset mutta toistuvina merkityksellisiksi muuttuvat asiat taas saattavat johtaa eroon pidemmässä juoksussa.

Suomalaisille yleisiä merkittäviä eron syitä ovat läheisyyden puute, yksinäisyyden tunne, kuulluksi tulemattomuuden kokemus ja seksin puuttuminen.

Terveystalon psykologin ja psykoterapeutin Lotta Heiskasen mukaan parisuhteen neljä tuhoa ennustavaa ratsumiestä ovat seuraavat: kritisointi, halveksunta, puolustuskannalle asettuminen ja mykkäkoulu.

Myös vaikeus ottaa vastuuta omasta osallisuudesta suhteen ongelmiin, itsekeskeisyys, taipumus ylittää toisen rajoja, sulkeutuneisuus ja konfliktien pelko.

On sinusta ja puolisostasi kiinni, lyöttekö hanskat tiskiin vai hakeudutteko avun piiriin. Päätös on teidän.

Lähde

Äiti älä tavoittele täydellisyyttä!

Kun ensimmäisen kerran tulee äidiksi, saattaa mielessä olla jonkinlainen ihannekuva äitiydestä.

Tuohon ihannekuvaan saattaa vaikuttaa esimerkiksi oman suvun naisten esimerkki (tai sen puute), sosiaalinen media tai yhteiskunnan odotukset.

Kun lapsi kasvaa ja/tai lapsia tulee useampi, täydellisyyden tavoittelusta tulee entistäkin vaikeampaa. Me äidit saatamme tiedostamattamme uuvuttaa itseämme ihan omatoimisesti.

Esimerkkeinä:

 • Lapselle ei ole pakko syöttää vain ja ainoastaan itse alusta loppuun tehtyä luomusosetta.
 • Lapsi ei tiedä tai välitä, onko hänen yllään merkkivaate vaiko markettituote.
 • Lapsella ei ole pakko olla kolmea eri harrastusta.
 • Keittiön ei ole pakko olla tiptop.
 • Kaupasta voi välillä ostaa eineksiä.
 • Kaikkea ei ole pakko tehdä itse.

Itse asiassa aika monta asiaa voi tehdä vähän sinne päin, lonkalta, ilman että sillä on seuraamuksia suuntaan tai toiseen.

Erittäin huono cocktail saadaan aikaiseksi, kun tunnollinen kiltti tyttö, muita miellyttämään tottunut päättää alkaa täydelliseksi äidiksi. Sanon tämän ihan omastakin kokemuksesta.

Minäkin olin, noin viisi vuotta sitten, tuo täydellisyyttä tavoitteleva tuore äiti. Lopputuloksena uuvuin ja masennuin. Jälkikäteen mietittynä seuraus oli väistämätön: kukaan ei voi olla vain ja ainoastaan äiti 24/7.

Jokainen tarvitsee omaa aikaa ajatella, unelmoida, pitää huolta hyvinvoinnistaan ja toteuttaa itseään. Merkityksellinen tekeminen auttaa jaksamaan ja ehkäisee masennusta.

Täydellisyyttä tavoitteleva äiti on vaarassa uupua.

Masennus voi näyttäytyä monin eri tavoin ja aina sitä ei ole helppo tunnistaa. Masennuksen ehkäisemisessä ja sen hoidossa voivat auttaa mm. seuraavat asiat: säännölliset elämäntavat, liikunta, ravinto, riittävä uni, d-vitamiini, ammattilaisapu ja positiiviset kokemukset. Lue lisää asiasta täältä

Erityisesti tunnolliset suorittajat voivat Ilta-Sanomien artikkelin mukaan kärsiä niin sanotusta korkean toimintakyvyn masennuksesta.

Sitä voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa.

Perinteisesti kun ajatellaan, että masentunut kykenee ainoastaan makaamaan sohvan pohjalla.

Mutta mitä jos työelämä, kotityöt ja arki sujuu, mutta voit huonommin kuin ikinä? Silloin saatat hyvin todennäköisesti kärsiä toimintakyvyn masennuksesta.

Katso lisää korkean toimintakyvyn masennuksesta Terveystalon jutusta

Sinä täydellisyyttä tavoitteleva äiti, kurkkaapa myös tämä artikkeli: https://aidinomahuone.fi/aitiys-suorittaminen-ja-intensiivinen-vanhemmuus/

niksit-jaksamiseen

Oma kokemus ja konstit jaksamiseen

Elämä erityislapsen ja uhmaikäisen kanssa ei aina ole helppoa.

Kirjoitan tätä postausta keittiönpöydän ääressä ja lapset ovat yllätys yllätys taas flunssassa. Näpyttelen pari minuuttia ja sitten lapset taas huutelevat äitiä.

Odotamme innolla päiväkodin aukeamista joululoman jälkeen. Samalla kuitenkin jännittää, miten arkeen sopeudutaan taas pitkän tauon jälkeen.

Omissa työkuvioissa ollaan uuden ja jännittävän edessä.

Kaikki yllä kuvailtu on luonnollisesti osa elämää ja tiedostan, että asiat voisivat olla paljon huonomminkin. Välillä elämä vaan on täynnä ”elämää”. Silti entisenä kilttinä tyttönä ja uupumuksen kokeneena tiedän, että pitkässä juoksussa ainainen asioihin ”tyytyminen” ja itsensä viimeiselle sijalle jättäminen ei kannata.

Oman ajan ottaminen on ennaltaehkäisevää työtä oman hyvinvointisi puolesta.

Kiitollisuus olemassaolevasta hyvästä on tärkeä taito mutta se ei korjaa pielessä olevia asioita. Toisen suuremmat epäkohdat eivät korjaa sinun elämäsi epäkohtia. Aivan kuten toisen onni ei ole pois sinulta.

Pyri siis tavoittelemaan unelmiasi ja avautumaan parisuhteessa ja perhe-elämässä olevista epäkohdista ajoissa. Älä pullota kiellettyjä tunteita loputtomiin. Pyrkikää kommunikoimaan, jakamaan, kiittämään ja kannustamaan.

Pika-apua arjen jaksamiseen

Omalla kohdallani myös seuraavat asiat tuovat yleensä välitöntä helpotusta kun tunnen oloni masentuneeksi, turhautuneeksi tai toivottomaksi:

 • Ulkoilu. Joskus lasten kanssa ulos meneminen on työlästä. Siitä kuitenkin hyötyvät kaikki.

 • Lihaskuntotreeni (varttikin on parempi kuin ei mitään!). Lihasten löytäminen ja käyttäminen lisää pystyvyyden tunnetta. Fyysinen vahvuus lisää myös henkistä vahvuutta ja itseluottamusta.

 • Mikrotauot. Jos sinulla on aikaa vain 10 minuuttia, käytä se hyväksesi sataprosenttisesti.

 • Toisten auttaminen sopivassa suhteessa auttaa ymmärtämään, että oma päivittäinen kuplani ei ole kaikki kaikessa. Kiltin tytön pitää kuitenkin itse tunnistaa rajansa.

 • Budjetointi ja oman talouden suunnittelu. Epävarmoina aikoina taloudellinen tasapaino tuo turvaa ja hallinnantunnetta.

 • Itseni kehittäminen. Lukeminen, uusien taitojen oppiminen ja erilaisten ideoiden ja ajatusten pyörittely on lempipuuhaani.

 • Meditaatio. Joskus parasta mitä voit tehdä, on pysähtyä ja hengittää syvään.

 • Vertaistuki. Koski se sitten unelmien toteuttamista tai tällä hetkellä läpikäymääsi haasteellista aikaa, samaa kokevat/kokeneet ihmiset ovat parasta mahdollista seuraa. Älä jää yksin.

Mitä tulee kotitöihin ja metatyöhön, on hyvä kiinnittää huomiota myös määrän ja laadun suhteeseen. Teetkö päivittäin paljon pieniä asioita, joilla ei oikeastaan ole merkitystä, mutta ne täyttävät silti päiväsi?

Lopeta niiden tekeminen. Delegoi tai deletoi ne. Hanki tarvittaessa vaikkapa maksullista apua. Monia asioita voi nykyään ulkoistaa.

Priorisoi asiat. Kaikkea et ehdi tai jaksa. Kuten Oprah Winfrey on joskus todennut: Voit saada kaiken, mutta et yhtä aikaa.

Aina välillä: pysähdy. Älä tee yhtään mitään, ellei ole aivan pakko.

Merkityksellinen tekeminen: esimerkiksi blogin kirjoittaminen ei aina ole helppoa kahden erittäin vilkkaan lapsen kanssa. Kirjoitushetket ovat lyhyitä, intensiivisiä ja täynnä jatkuvaa keskeytystä. Eivät siis millään lailla optimaalisia luovalle työlle.

Joka tapauksessa joka ikinen kerta kun olen ottanut hetken kirjoittamiseen, oloni on pystyvämpi, voimaantuneempi, positiivisempi ja luottavaisempi.

Varatkaa aikaa parisuhteelle. Te olette muutakin kuin äiti ja isä.

tasapuolinen-vanhemmuus

Lopuksi

Miten teidän perheessä jaetaan kotityöt?

Entä osallistuuko puolisosi vanhemmuuteen tasapuolisesti?

Vai oletko kenties yksinhuoltaja ja hoidat kaiken yksin?

Kerrothan kommenttisi alla ja jaa postaus myös ystävälle!

Lähteet:

Mira Dearsleyn tarina:

https://kaksplus.fi/perhe/minun-tarinani/eron-jalkeen-mira-jai-miltei-yksin-pyorittamaan-kolmen-lapsen-arkea-lopulta-sosiaalityontekijan-ehdotus-tukiperheesta-pelasti-tilanteen/

https://www.sss.fi/2022/12/huonoon-parisuhteeseen-jaadaan-yha-lasten-tai-rahan-takia-vuosikymmenia-sitten-myos-hapea-sai-pysymaan-onnettomassa-liitossa/

Korkean toimintakyvyn masennuksesta:

https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000009199536.html

https://www.terveystalo.com/fi/artikkelit/masennuksella-on-monet-kasvot–voit-sairastaa-masennusta-tietamattasi

Piilomasennuksesta: https://www.iltalehti.fi/mielijamasennus/a/cdaa593b-ec6b-4f7b-8b85-ed0190c7e08d

Uupumuksesta:

https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000009199536.html

Suplassa marja Hintikka arjen kotitöiden jakamisesta:

https://www.supla.fi/episode/a6790efe-0f68-4f2e-87e2-d57143926067

https://www.seiska.fi/Kotimaa/Marja-Hintikka-avasi-keskustelun-epatasa-arvoisesta-vanhemmuudesta-Voi-olla-myos-syy-erota

Marja Hintikka Live: https://areena.yle.fi/1-3115654

https://anna.fi/ihmiset-ja-suhteet/julkkikset/marja-hintikan-6-arkista-niksia-kukoistavaan-parisuhteeseen-toinen-ihminen-ei-voi-kaataa-sinuun-onnellisuutta

Michelle Obama:

https://www.is.fi/viihde/art-2000009295130.html

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/vanhemmuus/monta-tapaa-olla-aiti-ja-6-muuta-michelle-obaman-oppia-vanhemmuudesta

Lisäksi: Duunitori arjen metatyöstä:

https://duunitori.fi/tyoelama/arjen-metatyo

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!