patsas

Äitiys ja Mom shamingin alkeet

Artikkeli on julkaistu alunperin sivustolla Learnwell.fi

Äiti

Äiti hoitaa, lohduttaa ja tuo turvaa. Äiti laittaa asiat kuntoon ja rauhoittelee. Äiti on usein se ihminen, jota pyydetään avuksi myös aikuisiän vaikeimpina hetkinä.

Täydellisessä maailmassa äidit tukevat toisiaan ja kannustavat sekä lohduttavat heikolla hetkellä. Maailmassa, jossa elämme nainen saattaa kuitenkin olla naiselle susi.

Äitiys on yhtälailla kunniatehtävä ja etuoikeus kuin myös raskas velvollisuus joka jatkuu elämän loppuun asti. Siksi se myös määrittää äidiksi päätyneen persoonaa ja toimintaa hyvin pitkälle elämässä, vähintäänkin pikkulapsiajan.

Äitiys

Äitiys on asia, joka puhuttaa ja jossa ei ole yhtä ainoaa absoluuttisen oikeaa toimintaohjetta. Aihe jakaa äitejä erilaisiin viiteryhmiin ja periaatteisiinkin. Aiheena äitiys menee lähes väistämättä tunteisiin.

Lähestulkoon jokainen äiti haluaa olla hyvä ja rakastava, arvostettu äiti. Tapoja on monia. Silti keskustelupalstojen trollaajille äitiys on herkullinen pala nokittavaksi. Mikä olisikaan parempaa kuin provosoida äitejä toisiaan vastaan?

Äiti ei ikinä tee oikein

Elämme vuotta 2021. Meemikolikot jouduttanevat avaruussukkulan matkaa kuuhun. Laboratorioissa valmistetaan keinolihaa. Keinoäly ja robotit valtaavat työpaikkamme. Teknologiset innovaatiot ovat toinen toistaan uskomattomampia ja ihminen kykenee suorituksiin, joista ei 50 vuotta sitten osattu unelmoidakaan.

Mutta äiti ei ikinä tee oikein.

Kotiäidit, nuo laiskat yhteiskunnan elätit, eivät tajua mennä töihin vaan hukkaavat kaikkien aikaa ja rahaa kotona.

Uraäidit, nuo kylmän naiseuden ja itsekkyyden ruumiillistumat! Kehtaavatkin tehdä lapsia ja sitten viedä ne hoitoon jo alle vuoden vanhoina.

Miten päin äidin oikein pitäisi olla?

imetys

Mom shaming

Jostain kumman syystä äidit ovat usein melko armottomia toisilleen. Kritiikki toisen äidin erilaisia toimintatapoja, tuntemuksia ja puutteita kohtaan eli mom shaming kukoistaa edelleen.

Jokaikinen äiti varmasti tietää, kuinka rankkaa lasten hoitaminen voi pahimmillaan olla. Jos pienin huutaa koliikkia monta tuntia yössä ja parivuotias uhmailee vanhempien hermot riekaleiksi, on turha kehottaa nauttimaan joka hetkestä, koska se menee niin pian ohi.

Alla kuvitteellisia esimerkkejä kommenteista, jollaisiin törmää keskustelupalstoilla tämän tästä.

Tomerat äidit aitiopaikoiltaan avuliaasti toteavat, että ei heidän lapsillaan ole ikinä ollut vaikeuksia nukahtaa! Otat vain itseäsi niskasta kiinni ja laitat sen lapsen huutavana sänkyyn. Kyllä se siitä, et vain osaa olla tarpeeksi jämerä. Reippaasti vaan. Koska jos minun kokemukseni asiasta on tämä, on se mahdoton yhtälö myös muissakin perheissä.

Aika moni tuntuu myös pitävän etälääkärin vastaanottoa. Etkö oikeasti tajua jo viedä sitä huutavaa vauvaa lääkäriin? Miten huono äiti oikein olet, kun et tajua, että sillä voi olla se ja se vakava tauti, jonka täältä etänä vankalla ammattitaidollani vauvafoorumista huutelen. Kaikenlaiset sitä saa tehdäkin lapsia. Tekisin susta lasun jos tietäsin kuka olet.

Jostain syystä nautintoa saavat myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivälle, itkuiselle äidille kommentoivat lasten/äitienvihaajat:

Kuule turha nillittää! Olisko kannattanut miettiä ENNEN kuin teit lapsia? Etkö tosissaan tajunnut, kuinka rankkaa se on? Turha valittaa, kun itse olet niitä halunnut. Voi näitä nykysukupolven äitejä, kun ovat niin avuttomia. Ennen vanhaan emännät lypsivät lehmät vauva kainalossa samaan aikaan kun keittivät vasemmalla jalalla puuron ja nenänsieramilla jauhoivat kahvipavut samalla kun parsivat miehen sukkaa! Kyllä sunkin pitäisi pystyä. Vai etkö vaan halua! Lastenteko on sitä paitsi erittäin vastuutonta ja itsekästä, ei todellakaan mikään ekoteko.

Äitiydessä ihan kaikki tuntuvat olevan ammattilaisia.

kritiikki

Kultainen sääntö eli tee niin kuin tahtoisit itsellesi tehtävän

Rakas parhaasi tekevä äiti.

Ethän ikinä vertaa itseäsi muihin äiteihin?

Ethän sheimaa toista äitiä, vaikket ymmärtäisikään hänen kasvatusperiaatteitansa tai valintojansa?

Lopuksi

Mitä ajatuksia tämä kirjoitukseni sinussa herättää?

Oletko sinä toisen äidin puolella vai häntä vastaan?

Onko sinua joskus kohdeltu epäreilusti tai asiattomasti toisen äidin toimesta?

Osaatko kohdella toista äitiä niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan?

apu

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.