pienet-irtiotot

Arjen pienet irtiotot äitiydestä

Kirjoittanut vieraileva äiti

Äidin oma aika

Mitä se sellainen on? Useimmiten se varmaankin on jotain arkista. Lehden lukemista lasten nukkuessa päiväunet. Pikainen lenkki isän tai ystävän hoitaessa lapsia.

Kauppareissu, jolle pääsee kerrankin yksin. Parin tunnin kahvilakäynti ystävien kanssa. Suosikkiohjelman katsomista illalla.

Äidin oma aika voi olla myös illanvietto tai viikonloppureissu kaveriporukalla. Tai muusta perheestä erossa vietetty hiihtolomaviikko.

Se aika, kun lapset ovat isällään tai isovanhemmilla. Äidin oma aika voi olla aikaa, jolloin voi työskennellä ihan rauhassa.

Muistan, kuinka vastasyntyneen kanssa parin minuutin käynti ulkona roskat viemässä tuntui omalta ajalta. Niin suuri merkitys henkisesti pienellä happihyppelyllä oli univelkaiselle tuoreelle äidille.

Oma aika on siis suhteellinen käsite. Minulle se on aikaa, jolloin saan olla täysin omissa ajatuksissani- tai toisaalta ajattelematta yhtään mitään merkittävää. Aikaa, josta saan lisää energiaa ja uutta näkökulmaa kaikkeen.

Lue myös: Äidin oma aika – mistä sitä oikein saa? 10 vinkkiä

Mikä on riittävä määrä äidin omaa aikaa?

Joskus omaksi ajaksi riittää puolen tunnin päiväunet tai soitto kaverille kaikessa rauhassa. Joskus sitten on päiviä, jolloin mikään määrä omaa aikaa ei tunnu riittävän.

Varsinkin kun äiti tuntuu olevan se tyyppi, jonka pitäisi olla aina tavoitettavissa. Vaikka silloinkin kun pitäisi saada olla rauhassa.

Aina ei kuitenkaan ole mahdollista ottaa omaa aikaa niin paljon kuin olisi tarpeen. Silloin ainakin itselläni on paha tapa vähätellä pienten asioiden merkitystä. Ei lyhyet päiväunet tätä tilannetta paranna. Voisin nukkua viikon putkeen.

Mitä hyötyä on vartista omaa aikaa? Sama kun käytän sen ajan siivoamiseen.

Mutta todellisuudessa juuri pienillä omilla hetkillä on eniten merkitystä arjessa jaksamisen kannalta. Vai mitä mieltä itse olet?

Toki on kiva haaveilla isoista asioista ja matkoista, joiden jälkeen olisi lempeämpi ihminen ja kuin uudestisyntynyt äiti. Saisi ladata akkunsa kerralla täyteen ja omaa aikaa olisi kerrankin riittävästi.

Mutta kuinka usein tällaisia täydellisiä irtiottoja arjesta saa oikeasti järjestettyä? Veikkaisin, ettei riittävän usein äidin jaksamisen kannalta.

Siksi onkin tärkeää ottaa lepohetki, kun siihen vain ilmestyy pienikin mahdollisuus.

Tässä ehkä hieman humoristisellakin tavalla esitettyjä keinoja saada vähän lisää äidin omaa aikaa arkeen.

Eikö omaa aikaa ikinä järjesty? Ehkäpä syyllistyt johonkin näistä yleisistä virheistä? 5 yleistä virhettä, joiden takia äidillä ei ikinä ole omaa aikaa!

Järjestä vessarauha itsellesi

Tämä ohje on tietysti heille, joiden lapset jo pärjäävät hetken yksinään äidin käydessä vessassa. Pienemmät lapset vaativat yleensä jatkuvaa vahtimista.

Oven auki tai lukitsematta jättämisestä tulee helposti ajan mittaan tapa, joka ei enää ole tarpeen, kun lapset kasvavat.

Isompikin lapsi tietysti tulee mielellään vessaan höpöttelemään, jos näkee sen mahdolliseksi.

Kotona tämä ei sinänsä haittaa, mutta kun huomaa melkein jättävänsä kopin oven auki julkisessa vessassa, alkaa asiaa miettimään.

Mutta yksinkertaisuudessaan, vessassa käyntikin voi olla lyhyt lepohetki, jos sen saa tehdä täysin omassa rauhassa.

Käännä roolit satuhetken suhteen

Usein ainoa keino saada päiväuni-iän ylittänyt lapsi oikeasti rauhoittumaan, on lukea hänelle. Mutta joskus äiti on yksinkertaisesti liian väsynyt lukemaan. Silloin menemme pötköttelemään ja pyydänkin lasta kertomaan minulle sadun.

Mitä huvittavampi ja mielikuvituksellisempi aihe sadulla on, sitä innokkaammin lapsi tarinaa keksii. Ja mitä polveilevampi ja pidempi satu, sitä kauemmin äiti saa pötkötellä ja lepuuttaa omia aivojaan. Ja lapsella on hauskaa!

Sitten kun-huijaus

Olet varmaan joskus luvannut lapsellesi, että teette jotain hauskaa yhdessä, kunhan äiti on saanut tehtyä oman juttunsa loppuun. Esimerkiksi lähdette pulkkamäkeen, kunhan äiti on saanut juttunsa tietokoneella valmiiksi.

Sitten lapsi onkin tullut viiden minuutin välein kyselemään, onko jo valmista.

Kokeile seuraavalla kerralla luvata, että alatte siivoamaan, kunhan äiti on saanut oman juttunsa tehtyä. Siivoamisen voi tietysti korvata millä tahansa asialla mitä lapsesi inhoaa tehdä.

Kappas. Lapsi ei tulekaan malttamattomana kyselemään milloin aletaan siivota. Saat tehdä oman juttusi loppuun rauhassa.

Ja silti voitte lähteä, vaikka pulkkamäkeen siivoamisen sijaan.

Anna lapsen osallistua omien kykyjensä mukaan

Jos haluat tehdä omaa juttuasi mutta lapsi vaatii huomiotasi, anna lapsen ”osallistua” tekemääsi asiaan. Jos harrastat neulomista, anna lapselle vanhoja langanpätkiä tms. joilla lapsi saa leikkiä, kun neulot.

Jos sinun pitää saada paperitöitä hoidettua, anna lapselle leikkipapereita, joihin hän voi vieressä piirrellä. Näin ostat ainakin vähän lisäaikaa keskittyäksesi omaan juttuusi, ja lapsi kuitenkin kokee olevansa mukana toiminnassa.

Hauska esimerkki tästä on ohje: anna pienelle lapselle toimimaton peliohjain, jotta saisit pelata rauhassa pleikkarilla. Lapsi kokee olevansa osa peliä näpytellessään ohjainta, vaikkei käytännössä mitään tapahdukaan.

oma-aika

Älä vaadi itseltäsi liikaa

Tämä on se ikävä totuus: omaa aikaa ei ihan joka päivä välttämättä ole. Jotkut päivät vain tuntuvat ihan sysisurkeilta. Sille ei mahda mitään. Älä koe turhaan huonoa omaatuntoa siitä, jos olet väsynyt tai ärtynyt.

Päästä itsesi helpommalla huonoina päivinä. Koita elää hetkessä ja keskittyä niihin asioihin mihin pystyt vaikuttamaan. Tulee myös päiviä, jolloin ehdit ja jaksat keskittyä paremmin omiin tarpeisiisi.

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi oman ajan saamiseksi?

Kerro kommenteissa!

Muistathan, että Äidin oma huone löytyy myös Facebookista ja Instagramista:)

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: