asmr-kuiskaus

ASMR – mitä ja miksi?

Rapistelua. Kopistelua. Kuiskauksia. Taputtelua. Värejä ja valoja. Käsiliikkeitä. Lintujen laulua, metsän huminaa. Polttopuiden ritinää. Aaltojen loisketta. Silityksiä.

Yllä on muutamia esimerkkejä siitä, mitkä asiat voivat aiheuttaa monelle fyysisiä ASMR -tuntemuksia.

Niihin yhdistettynä katsekontakti ja huomion saaminen voivat vahvistaa ASMR-tunnetta.

Myös kampaajalla tai hierojalla käynti, meikkaaminen, manikyyri tai jopa hammashoitajalla käynti voivat saada aikaan ASMR-tuntemuksia. Niissä kun yhdistyvät huomion kohteena oleminen, läheisyys, samanlaisena toistuva toiminta, kosketus ja usein äänetkin.

Saksien napsaisu, ihon sively, toisto toisto perään, rauhoittavat äänet ja kenties hiljaisella soiva musiikki tai vaikkapa valkoinen kohina.

Mitä ASMR tarkoittaa ja mitkä sen hyödyt ovat?

ASMR tulee englannin kielen sanoista Autonomous Sensory Meridian Response ja se tarkoittaa autonomisia, mielihyvää tuottavia ja rauhoittavia aistielämyksiä. Näitä tuntemuksia voi saada rauhallisissa tilanteissa erityisesti kuulon, näön ja tuntoaistin kautta mitä erilaisimmissa tilanteissa.

Kyseessä ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu hoitomuoto, joten ASMR ei ole lääketieteellinen metodi.

Kokemusten mukaan ASMR voi kuitenkin auttaa rentoutumaan, rauhoittumaan, nukahtamaan, lieventämään stressiä ja auttavan unettomuudesta kärsiviä.

ASMR:n voi kokea erikoisena kihelmöivänä tunteena tai väristyksinä eri puolilla kehoa tai vaikkapa päässä. Olemme erilaisia, joten kaikki ihmiset eivät tunne näitä ASMR-tuntemuksia. Tuntemusten aiheuttajat ja vaikutukset voivat myös vaihdella suuresti.

Lähde

Yksi rauhoittuu kuuntelemalla toisen kuiskauksia. Toinen taas saavuttaa rauhan kosketuksen kautta.

Kotiliesi taas kirjoittaa artikkelissaan, että parhaat Youtuben ASMR-videot voivat saada katsojissaan aikaiseksi jopa aivo-orgasmin = ASMR-elämyksen toinen kutsumanimi.

Ahdistukseen voi auttaa myös tämä artikkelini: Hallitse stressiä ja ahdistusta näillä yksinkertaisilla mutta tehokkailla keinoilla!

Hallitse stressiä ja ahdistusta näillä yksinkertaisilla mutta tehokkailla keinoilla!

ASMR-videot

Youtubesta löydät runsaasti erilaisia ja eri kielillä tehtyjä, taidolla laadittuja ASMR-videoita.

Usein videoilla naputetaan tai rapsutetaan mikkiä pehmeästi joko kynsillä tai muulla esineellä. Videolla saatetaan myös koputtaa mitä erilaisimpien tavaroiden pintaa ja puhutaan kuiskaten tai muutoin pehmeästi.

Lisäksi videoilla tuotetaan erilaisia rauhoittavia ääniä käyttäen apuna esimerkiksi hiusharjoja, tekstiilejä tai vaikkapa kirjoja. Erilaisten esineiden pinnat tuottavat erilaisia ääniä.

Youtubesta löydät myös suomalaisten tekemiä ASMR-videoita. Voit aloittaa esimerkiksi tästä ASMR Kuunpimennyksen videosta:

Mitä pidit?

Ehkä pidät myös tästä Mr. A. Silencen videosta?

Kenelle ASMR sopii?

Erään tutkimustuloksen mukaan ASMR voi sopia erityisen hyvin henkilöille, jotka kärsivät ahdistuksesta tai ovat taipuvaisia siihen. Lähde: Tutkimus artikkelissa

Tutkimuksen mukaan ahdistukseen taipuvaisten ihmisten ahdistus lieventyi videoiden katsomisen jälkeen.

Koska ahdistukseen taipuvaiset tutkimuksen mukaan hyötyvät eniten ASMR-videoista, voitaisiin siis päätellä, että ahdistusta kokevat ovat myös herkempiä ympäristön ärsykkeille kuin muut. Näin ollen ASMR-videoiden rauhoittavat elementit todellakin voivat auttaa.

Toisaalta, ehkä yhden rauhoittava elementti on toisesta ärsyttävä. Luonnollisesti videon katsomisen voi lopettaa, jos se ei miellytä ja vaihtaa toiseen itseä miellyttävään.

Positiivista on myös se, että vaikka et kokisikaan ASMR:n aiheuttamaa aivo-orgasmia, voit silti hyötyä videoiden rentouttavasta vaikutuksesta.

Lähde

Sopiiko ASMR-videot lapsille?

En onnistunut löytämään mitään virallista tietoa puoleen tai toiseen ASMR:n soveltuvuudesta lapsille. ASMR vaikuttaa kuitenkin olevan hyvin pehmeä tapa rauhoittaa niin aikuiset kuin lapset, joten en äkkiseltään keksi mitään syytä, miksei myös lapsesi voisi rauhoittua sen parissa.

On tietenkin omalla vastuullasi tarkistaa, että valitsemasi ASMR-video soveltuu lapsille yleensäkin ja vielä tärkeämpää, että se on juuri sinun lapsesi mieleen.

Vanha kunnon iltasatu rauhallisella äänellä luettuna on edelleen erittäin toimiva tapa rauhoittaa lapsi unten maille. Mutta jos jaksamista ei löydy tai kirja ei vain toimi, voit kokeilla myös ASMR-metodeja.

Alla yksi suomenkielinen ASMR-video lapsille:

Löysin Youtubesta myös lapsille suunnatun englanninkielisen ASMR-kanavan.

Loppuun vielä vinkkejä parhaan ASMR-kokemuksen takaamiseksi:

  • kuuntele korvakuulokkeiden kautta
  • sulje turhat laitteet, ilmoitukset, himmennä valoja ja varmista itsellesi rauhallinen hetki
  • siivoa välitön ympäristösi minimoidaksesi häiriötekijät
  • himmennä valot
  • mene mukavaan asentoon
  • sulje silmäsi ja hengitä rauhalliseen tahtiin

Lähde

Katso lisää: Mikä ASMR-videoissa oikein koukuttaa? Kun lahtelainen Assi kuiskii hiljaa, moni saa aivo-orgasmin: ”Olihan se aluksi tosi outoa”

Mitä pidit tästä artikkelista? Onko ASMR sinulle uusi vai vanha tuttavuus?

Jaathan tämän postauksen kaverillesi, jos koit sen hyödylliseksi! Kiitos!

Lähteet:

Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/ASMR

https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/ilmiot/parhaat-asmr-videot-voivat-saada-katsojassa-aikaan-aivo-orgasmin-kokeile-toimiiko-sinulle/

Tutkimus https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0262668

artikkelissa https://www.verywellmind.com/why-anxious-neurotic-people-are-more-likely-to-experience-and-benefit-from-asmr-5219321#citation-1

https://www.verywellmind.com/why-anxious-neurotic-people-are-more-likely-to-experience-and-benefit-from-asmr-5219321#citation-1

Rentoutusharjoitus Top 10

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.