emotionaalisesti-uupunut

Emotionaalisesti uupuneen olo on kuin kuivaksi rutistetulla tiskirätillä

Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta parisuhteen henkinen taakka jää miehen ja naisen välisessä suhteessa usein naisen vastuulle.

Henkisellä taakalla tarkoitan parisuhteen tai perheen tunnetasolla toimimista ja ihmisten välistä vuorovaikutusta sekä näiden suhteiden ylläpitämiseksi vaadittavaa vaivannäköä.

Myös perheenjäsenten tarpeiden huomioiminen ja tarpeiden mukaan toimiminen jäänee usein naisen vastuulle.

Kun näitä pieniä henkisesti kuormittavia asioita kasaantuu elämääsi yhä enemmän ja enemmän, uuvut emotionaalisesti. Kun tähän soppaan lisätään vielä äidin metatyö eli ns. näkymätön kotityö tai vaikkapa kuormittava päivätyö, saatat uupua myös fyysisesti. Lisäksi voit olla psyykkisesti uupunut.

Tässä postauksessa käsittelen emotionaalista uupumusta.

Muistutan, että en ole lääkäri tai mielenterveyden ammattilainen. Nojaan tietoni omiin kokemuksiini ja lainaamiini lähteisiin.

Millaiset tilanteet aiheuttavat emotionaalista uupumusta?

Esimerkki: ostat kukan anopillesi hänen syntymäpäivänään. Poika eli sinun puolisosi ei muista tai huomioi äitinsä syntymäpäivää.

Kun sinä miniänä huomautat puolisollesi, että on muuten sinun äitisi kyseessä, mies ravistaa sanomasi yltään kuten vesi putoaa hanhen selästä. Sama tilanne toistuu vuodesta toiseen.

Esimerkki: perheesi esikoinen on juuri aloittanut eskarin ja jännittää tilannetta kovin paljon. Sinä ja lapsen isä koitatte tukea ja kannustaa lasta parhaanne mukaan. Kaikki on valmista. Ensimmäinen päivä eskarissa meneekin mainiosti.

Silti tilannetta jännittänyt lapsi purskahtaa kotona itkuun. Sinun sydäntäsi vihlaisee mutta kuopus vaatii välitöntä huomiotasi ja kiireinen deadlinekin on kesken läppärillä. Pyydät lapsen isää lohduttamaan itkevää lasta.

Isä ottaa lapsen syliin ja sanoo: no, no. Enempää sanoja ei vaihdeta. Isä keskittyy taas telkkarissa pyörivään autopajaohjelmaan. Äitinä pyörittelet silmiäsi.

Esimerkki: Olet saapunut perhetilaisuuteen, jossa osallistujat ovat joko miehiä, lapsia tai vaivalloisia vanhuksia. Ajatuksesi käväisee tarjoilussa: onkohan ihmisille varattu ruokaa?

Tiedät, että ainakin lapset on saatava ruokittua, sillä tässä menee vielä tuntikausia. Kuka sen hoitaa? Huomaat, että yksikään miehistä ei ole suonut ajatustakaan tarjottaville. Yksi mummoista jo kysäisee, milloin tarjoat kahvia…

Yllä olevat esimerkit ovat kuviteellisia ja sinällään harmittoman pieniä ja arkisia. Niihin on monta ratkaisu-ja toimintatapaa. Kukan voi esimerkiksi jättää ostamatta.

Esikoisen voi napata perhehalaukseen ja sanoa, että pärjäsit tosi tosi hyvin ja äiti ja isä ovat ylpeitä sinusta.

Perhetilaisuudessa sinun ei ole pakko nostaa sormeasikaan, ellet halua.

Mutta kiltti, suorittamiseen ja muiden miellyttämiseen taipuvainen ihminen kohtaa kuitenkin vastaavia tilanteita jatkuvasti. Ja kokee, että on juuri hänen velvollisuutensa sammutella näitä pieniä tulipaloja, tasoitella tilannetta ja pitää kaikki tyytyväisinä.

Sillä konfliktit ovat hänelle kauhistus ja hän välttelee niitä viimeiseen asti.

Rasittava tapa elää, eikö totta? Kuulostaako tutulta? Luehan siis eteenpäin…

Oletko muuten jo kurkannut tämän artikkelini? 10 tärkeintä sääntöä liian kiltille tytölle: https://aidinomahuone.fi/10-tarkeinta-saantoa-liian-kiltille-tytolle/

Emotionaalinen uupumus – mitä se on?

Tässä postauksessa kerron sinulle, mistä emotionaalisessa uupumuksessa on kyse ja miten voit sen tunnistaa. Kerron myös muutamia vinkkejä, miten voit helpottaa emotionaalista uupumusta.

Alkuun on hyvä todeta, että jokaisen uupumuksen lajin taustalla on yleensä pitkittynyt stressi ja kuormitus. Esimerkiksi koronapandemia ja sen monialaiset vaikutukset on yksi mahdollinen syy uupumukselle.

Samoin eläminen poikkeusolosuhteissa tai omiin voimavaroihin nähden liian vaativa tilanne tai vaikkapa jatkuva taloudellinen stressi voivat aiheuttaa uupumusta.

Työperäinen stressi tai burnout alkaa olla jo kansantauti.

Myös kotiäiti voi olla uupunut.

Emotionaalisesti uupunut tuntee olonsa turraksi ja uupuneeksi. Kaikki ne henkiset voimavarat, joita hän tarvitsee työssään, perhe-elämässään ja muista ja itsestään huolehtimisessa, ovat kertakaikkiaan loppu.

Emotionaalisesti uupuneen takki on niin sanotusti tyhjä. Olosi on kuin kuivaksi väännetyllä ja tiristetyllä tiskirätillä. Sinusta ei kertakaikkiaan irtoa enempää.

Emotionaalinen uupumus on henkistä ja fyysistä väsymystä.

Emotionaalinen uupumus on yksi burnoutin merkeistä.

uupumus-aitiys

Emotionaalisen uupumuksen erottaminen muusta uupumuksesta ei ole aina helppoa, mutta tyypillisiä varoitusmerkkejä ovat:

  • sinulla ei ole voimavaroja osoittaa tunteita, edes positiivisia, sillä ne kuormittavat liikaa
  • välttelet sosiaalisia tilanteita ylläolevasta syystä
  • olet yliherkkä, pienetkin tilanteet laukaisevat voimakkaita reaktioita
  • olet apaattinen eli mikään ei tunnu miltään
  • teet arkiset asiat velvollisuuden tunnosta automaattiohjauksella
  • olet ärtynyt, hermostunut, kärsimätön tai turhautunut
  • tunnet olevasi erillään muista ihmisistä
  • sinusta tuntuu, että sinulla ei ole valtaa omaan elämääsi tai että olet jumissa tietyssä elämäntilanteessa
  • tunteiden osoittaminen kuten empatia tuntuu raskaalta velvollisuudelta myös lähipiiriä kohtaan, esimerkiksi lasten itku ei kosketa samoin kuin ennen
  • keskittymiskyvyn heikentyminen: asiat vievät kauemmin ja virheitä sattuu useammin
  • jatkuva väsymys, jota kunnon yöunikaan ei paranna
  • tunne siitä, ettet ole riittävä, kelvollinen, pätevä tai tehnyt tarpeeksi (vaikka ylisuorittaisit jatkuvasti)
  • merkityksettömyyden tunne ja alhainen motivaatio: asiat, joista ennen sait nautintoa eivät tunnu enää miltään

  • aivosumu ja vaikeus suoriutua asioista entiseen tapaan

  • toivottomuuden tunne

Emotionaalisen uupumuksen voi tunnistaa myös fyysisistä oireista:

  • lihasten väsymys tai lihasten jännitys

  • päänsärky

  • vatsavaivat

  • uniongelmat

Altistavia tekijöitä emotionaaliselle uupumukselle voivat olla esimerkiksi:

  • toimiminen emotionaalisesti kuormittavasssa ja raskaassa hoitotyössä

  • sairaan läheisen hoitaminen

  • lapsen saaminen

Äkkiseltään sitä ajattelee, että ylläolevat altistavat tekijät toteutuvat kovin monen naisen kohdalla. Ei siis ihme, että erityisesti naiset ovat alttiimpia emotionaaliselle uupumiselle. Pahimmillaan emotionaalinen uupumus voi johtaa masennukseen tai viedä vaikkapa työkyvyn.

Lähteet: https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000008054854.html

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/onko-takki-tyhja-naista-merkeista-tunnistat-emotionaalisen-uupumuksen/8035740

Oletko hukassa elämässäsi? Lue täältä vinkkejä omannäköisen elämän tavoitteluun:Miten löytää itsensä kun on hukassa omassa elämässään: https://aidinomahuone.fi/miten-loytaa-itsensa-kun-on-hukassa-omassa-elamassaan/

Mikä auttaa emotionaaliseen uupumukseen?

Kuten aiemmin jo mainitsin, erityisesti kiltit, suorituskeskeiset naiset ovat alttiita emotionaaliselle uupumukselle.

Elämässäsi saattaa myös olla useita muita kuormittavia tekijöitä kuten vaativa hoitotyö tai muistisairaasta vanhemmasta huolehtiminen, jolloin henkiset voimavarasi voivat kulua loppuun.

Emotionaalisen uupumuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa tärkeässä osassa ovat:

  • omien rajojen tunnistaminen ja niiden asettaminen: kyky sanoa ei ja sen hyväksyminen, että et voi olla kaikkea kaikille yhtä aikaa. Jostakin on siis luovuttava.
  • Laita itsesi välillä ensimmäiselle sijalle. Olet ensisijaisesti vastuussa omasta hyvinvoinnista, sitten vasta toisten.

  • Voit esimerkiksi sanoa, että voimavarasi eivät juuri nyt riitä tiettyyn asiaan tai tietyn ihmisen tukemiseen niin laajassa mittakaavassa kuin hän ehkä toivoisi.
  • Käytännön tasolla, älä yritä tehdä kaikkea alusta asti itse. On esimerkiksi aivan ok tilata pitsat kotiintoimituksella sen sijaan, että vääntäisit koko iltapäivän ruokaa perheellesi.
  • Pyydä apua rakkailta ja sinusta aidosti välittäviltä ihmisiltä. Miten he voisivat auttaa sinut tämän vaikean vaiheen yli? Aina tekojen ei tarvitse edes olla isoja ollakseen merkittäviä!
  • Uupuneena on vaikea nähdä ratkaisuja, tällöin läheinen ihminen astuu mukaan kuvaan.
  • Harkitse ammattiapua. Olisiko esimerkiksi ratkaisukeskeisestä terapiasta hyötyä sinulle?
  • Hakeudu niitä asioita kohti, jotka tuottavat sinulle vilpitöntä iloa ja nautintoa.
  • Ole lempeä itsellesi.
ole-lempea-itsellesi

Lopuksi

Elämme monin tavoin kuormittavia ja historiallisia aikoja. Siitä huolimatta elämän on jatkuttava. Arjen pyörittäminen poikkeusoloissa on erityisen väsyttävää ja monet perheet voivat nyt huonosti.

Sitä suuremmalla syyllä sinun äitinä on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota omaan jaksamiseesi ja henkiseen hyvinvointiisi.

Muista, että avun pyytäminen ajoissa ei ikinä ole heikkoutta. Päinvastoin, avun pyytäminen osoittaa suurta vahvuutta.

Jos olosi on tyhjä, apaattinen tai toivoton juuri nyt, muista myös yksi asia: tämäkään hetki ei kestä ikuisesti. Apua on saatavilla.

Lähteet:

Oletko ihan loppu? Syynä voi olla emotionaalinen uupumus – listasimme 5 merkkiä, joista tunnistaa tunne-elämän uupumuksen

https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000008054854.html

Onko takki tyhjä? Näistä merkeistä tunnistat emotionaalisen uupumuksen

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/onko-takki-tyhja-naista-merkeista-tunnistat-emotionaalisen-uupumuksen/8035740

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.