riitit

Hyvinvointia tiibetiläisistä riiteistä – tee edes nämä joka aamu!

Olen jo aikaisemmin sivustollani puhunut meditaation ja rauhoittumisen puolesta sekä kirjoittanut liikunnan merkityksestä mielelle ja keholle. Kehosi on temppelisi ja niin edelleen.

Uskon myös vakaasti siihen, että mielen ja kehon tasapainoinen yhteys on erittäin tärkeää hyvinvoinnille. Yhtä ei ole ilman toista ja kun toinen on epätasapainossa, ei toinenkaan pelitä.

Ruuhkavuodet, kotiäitiys ja vanhemmuus yleensäkin tuovat mukanaan sekä fyysisesti että henkisesti kuormittavia velvoitteita jota myös elämäksikin kutsutaan.

Liikuntamuoto, joka ennen oli elämäntilanteeseen ja mielentilaan sopiva ei tällä hetkellä välttämättä olekaan paras mahdollinen ratkaisu jaksamisen tueksi.

Esimerkiksi, jos aikaisemmin harrastit raskasta kuntosalitreeniä ja nyt valvot vauvan kanssa puoli yötä, entisestään kehoa kuormittava fyysinen rasitus voi toimia sinua vastaan ainakin pidemmän päälle.

Lepo onkin yksi tärkeä fyysisen hyvinvoinnin kulmakivi ja itse asiassa osa treeniä ja tuloksia.

Älä siis väkisin pidä kiinni vanhasta liikuntamuodosta jos sen sovittaminen tämän hetkiseen elämääsi tuntuu kulmikkaan palikan väkisin työntämiseltä pyöreään reikään.

Voit aina palata vanhan rakkaan lajisi luokse myöhemmin.

Itse haaveilen kahvakuulan nostamisesta vanhaan tapaan mutta tiedän, että tällä hetkellä se ottaisi enemmän kuin antaisi.

Niinpä odotan kärsivällisesti suotuisampaa aikaa ja keskityn tällä hetkellä rauhallisempiin liikuntamuotoihin kuten kehonpainotreeniin, meditaatioon, kävelyyn ja joogaan.

Suosittelenkin pitämään mielen avoimena ja joustavana. Mitä jos kokeilisit jotakin aivan uutta?

relax

Hyvinvointi itämaiden filosofiasta?

Törmäsin äskettäin teokseen Viisi tiibetiläistä riittiä -Nuoruuden lähde.

Tiibetiläiset riitit kuulostavat joltain kovin mystiseltä mutta eivät ne sitä todellisuudessa ole. Käytännössä liikkeet ovat yhdistelmä joogaa ja oikeaoppista hengitystä.

Näitä riittejä on tosiaan väitetty myös nuoruuden lähteeksi.

Mutta kuten kirjan esipuheessakin todetaan, kirja ei voi luvata, että se pyyhkäisisi pois 50 vuotta ikävuosistasi (sinun tapauksessasi päätyisit siis olemaan vain pilke isäsi silmäkulmassa?), aikaansaisi muutoksen yhdessä yössä tai antaisi takuun, että elät 125-vuotiaaksi.

Sen sijaan riitit, päivittäin tehtyinä, voivat auttaa jokaista näyttämään ja tuntemaan itsensä vuosia ikäänsä nuoremmalta ja saavuttamaan uutta elinvoimaa ja lisää hyvänolon tunnetta.

En voi olla huomauttamatta, että näinhän toimii mikä tahansa liikuntamuoto!

En siis väitä, että sinun pitäisi syleillä innokkaana juuri näitä harjoituksia. Pääasia on, että liikutat sekä mieltäsi että kehoasi.

MUTTA 5 riittiä jotka tulen kohta käymään läpi, vievät ajastasi kerran päivässä tehtyinä vain noin 10 minuuttia.

Jos innostut tekemään niitä aamuin illoin, aikaa kuluu noin 20 minuuttia. Ja tässä on syy, miksi kerron sinulle seuraavaksi juuri viidestä tiibetiläisestä riitistä:

Ne ovat nopeita tehdä, eivät vaadi välineitä (itse käytän vain jumppamattoa) ja onnistuvat missä vain.

Jälkikäteen olosi on virkeämpi ja vetreämpi. Lisäksi liikkeet ovat fyysisempiä kuin kuvista arvaisikaan.

cobra

Disclaimerina: en ole personal trainer tai muu hyvinvoinnin ammattilainen (kahvakuulaohjaajan koulutusta lukuunottamatta).

Jos sinua epäilyttää riittien soveltuvuus sinulle esimerkiksi verenpainetaudin vuoksi, kysy asiasta lääkäriltäsi tai muulta asiantuntijalta.

Tässä artikkelissa kerrottu tarina pohjautuu omiin ja kirjassa kerrottuihin kokemuksiin. Kaikille tämä treeni ei välttämättä ole paras mahdollinen.

5 tiibetiläistä riittiä

Kelderin teoksessa puhutaan Nuoruuden lähteestä, energiapyörteistä ja idän filosofiasta.

Riippumatta siitä, ovatko ne sinun juttusi vai eivät, voit pikakelata sisällön ja napata mukaasi tärkeimmän: riitit. Jotka siis oikeasti ovat käytännössä joogaa.

Samasta syystä en myöskään käy läpi kirjan muuta sisältöä tässä yhteydessä vaan etenen suoraan itse riitteihin.

  • Ensimmäisessä riitissä seisot käsivarret vaakasuoraan sivulle ojennettuina. Sitten alat pyöriä ympäri niin pitkään, että alkaa vähän pyörryttää. On tärkeää, että pyörimisliike tapahtuu vasemmalta oikealle (eli myötäpäivään).
Ensimmäinen-riitti
Ensimmäinen riitti. Lähde: Viisi tiibetiläistä riittiä- Nuoruuden lähde.

Kirjan mukaan useimmat aikuiset pystyvät aluksi pyörimään vain puoli tusinaa kierrosta ennen kuin alkaa pyörryttämään.

Ja aloittelijan kannattaakin tyytyä siihen määrään. Heti kun pyörryttää, voit käydä istumaan tai makaamaan.

Lievä pyörrytyksen tunne on ok pyöriessä mutta sitä kovempaa huimausta kohdatessa kannattaa lopettaa.

Sinun kannattaa myös kiinnittää katse johonkin kiintopisteeseen suoraan edessäsi. Näin tekevät myös taitoluistelijat.

Pidä katseesi kiintopisteessä mahdollisimman pitkään. Kiintopiste estää huimausta.

Itselläni ensimmäiset pyörähdykset olivat kauhukseni aivan järkyttäviä: tunsin pahoinvointia ja hurjaa huimausta ja epätasapainoa.

Nyt olen tehnyt riittejä reilun viikon ja pyöriminen onnistuu tuosta noin. Toki pysähtyessäni tunnen lievää huimausta, mikä on luonnollista.

Alussa myös niskani pisti vastaan. Uskon, että se oli niin jumissa että näin sen takia tähtiä ja voin huonosti. Mutta pyöriminen ja muut liikkeet ovat auttaneet todennäköisesti tässäkin.

Lapset tapaavat harrastaa tätä pyörimistä aivan huvikseen. Kirjan mukaan ensimmäisen liikeen on tarkoitus kiihdyttää energiapyörteiden liikettä.

Itse näen harjoitteen tarkoituksen maallisemmin: harjoitan tasapainoani.

  • Toinen riitti alkaa siten, että makaat selälläsi lattialla kasvot taivasta kohti. Kannattaa käyttää jumppamattoa/peittoa alustana. Kun makaat, oikaiset käsivartesi kylkiäsi myöten ja paina kämmenesi lattiaa vasten samalla pitäen sormesi tiukasti yhdessä.

Seuraavaksi nostat pääsi lattiasta ja painat leuan rintaa vasten. Samalla nostat jalkasi suorina kohti taivasta. Jos kykenet, nosta jalkasi jopa vartalosi yläpuolelle kohti päätä. Älä taivuta polvia.

Seuraavaksi lasket hitaasti takaisin alas sekä pääsi että jalkasi (suorina edelleen) takaisin lattialle. Rentouta lihakset ja sitten aloita alusta.

Kun nostat päätä ja jalkoja, hengitä syvään sisään. Samalla kun lasket niitä alas, hengitä ulos. Mitä syvempiä hengitysliikkeesi ovat, sitä parempi.

Toinen-riitti
Toinen riitti. Lähde: Viisi tiibetiläistä riittiä- Nuoruuden lähde.

Liike on siis käytännössä saleiltakin tuttu vatsalihasrutistus, jossa jalat nostetaan ylös ilmaan asti.

Vahvat vatsalihakset ja ”core” onkin tärkeä työkalu ihan missä tahansa arkisessa toimessa tai muussa liikunnassa. Esimerkiksi vahvan keskivartalon tuen merkitys juoksuharrastuksessa on korvaamaton.

Jos jalkasi eivät alussa suoristu täysin, se ei ole vakavaa. Tee silloin liike hiukan polvet koukussa.

  • Kolmas riitti on yksinkertainen. Seisot polvillasi maassa vartalo suorassa. Paina kämmenet reisilihaksia vasten. Seuraavaksi taivutat päätäsi eteenpäin ja painat leuan rintaa vasten.

Vie päätäsi taaksepäin niin pitkälle kuin se menee samalla taivuttaen selkääsi kaarelle taaksepäin. Ota tukea reisistäsi. Taaksetaivutuksen jälkeen palaa jälleen alkuasentoon ja suorita riitti uudelleen.

Kolmas-riitti
Kolmas riitti. Lähde: Viisi tiibetiläistä riittiä- Nuoruuden lähde.

Muista hengittää liikkeen rytmissä: syvään sisään kun selkäsi kaartuu ja ulos, kun palaat alkuasentoon.

Idän filosofian mukaan tämä liike on yhtä lailla itsetutkiskelua kuin se meille länsimaisille on venyttelyä. Itse koen parhaana hyötynä sen, että liike oikaisee ryhtiäni ja jumittunutta niskaa.

  • Neljäs riitti voi olla monelle se haastavin. Istu lattialla jalat harallaan toisistaan ja suorina. Jalkaterät voivat olla noin 30 cm erillään toisistaan. Ylävartalo pystyasennossa paina kämmenesi lattiaan pakaroidesi viereen. Paina sitten leuka rintaa vasten.

Taivuta seuraavaksi pääsi taakse niin pitkälle kuin saat. Samaan aikaan nosta vartaloasi ylös käsivarret suorina niin, että polvesi tulevat suoraan kulmaan.

Vartalosi nousee tässä vaakasuoraan linjaan reisien kanssa ja käsivartesi ja sääresi ovat pystysuorassa. Jännitä tässä asennossa koko vartalosi.

Laskeudu sitten alkuperäiseen istuvaan asentoon ja rentouta lihakset. Lepää hetki ennen seuraavaa suoritusta.

Neljas-riitti
Neljäs riitti. Viisi tiibetiläistä riittiä- Nuoruuden lähde.

Tässäkin riitissä hengityksellä on olennainen rooli. Kun nostat vartaloasi vaakasuoraan, hengitä syvään sisään. Pidätä hengitystä lihasten jännittämisen ajan. Kun laskeudut, puhalla samalla keuhkosi aivan tyhjiksi. Jatka samaan tahtiin.

Neljäs riitti on fyysinen harjoitus, joka todella tuntuu koko kropassa. Joogassa liike tunnetaan nimellä Pöytä.

  • Viides riitti alkaa siitä, että olet vatsallasi lattialla kasvot lattiaa kohti. Tue kämmenet ja varpaat lattiaa vasten. Pidä koko tämän riitin ajan kädet ja jalat toisistaan noin 60 cm etäisyydellä käsivarret ja jalat suorina.

Aloita niin,että käsivartesi ovat pystysuorassa maata kohti ja taivuta selkäsi taaksepäin kaarelle, selkä notkolle. Taivuta pääsi mahdollisimman pitkälle taakse.

Sitten lähde taivuttamaan vartaloasi vastakkaiseen suuntaan taittaen lantiosta taaksepäin ja ylös, kunnes asentosi muistuttaa kärki ylöspäin olevaa V-kirjainta.

Samalla painat leukasi rintaa vasten. Nyt palaa alkuperäiseen asentoon ja aloita alusta. Jännitä lihaksia hetki sekä ala-että yläasennossa.

Hengitä syvään sisään, kun nostat vartaloasi. Kun lasket vartalon, hengitä syvään ulos. Viides riitti tunnetaan joogassa nimellä Alaspäin katsova koira.

Viides-riitti
Viides riitti. Viisi tiibetiläistä riittiä- Nuoruuden lähde.

Liikkeiden suorittaminen

Kaikkien riittien yhteinen nimittäjä on, että niitä kutsutaan myös isometrisiksi harjoituksiksi.

Kelderin kirjan mukaan alkuun riittää, että suoritat jokaista riittiä muutamia kertoja päivässä.

Pikku hiljaa voit lisätä toistojen määrää. Tavoite on 21 toistoa per riitti joka päivä. Voit myös tehdä osan toistoista aamulla ja loput illalla.

Jos pyöriminen on sinulle se vaikein riitti, voit myös jättää sen alkuun kokonaan pois ja palata siihen, kun muut riitit sujuvat vaivatta. Jos jokin riitti tuntuu pahalta, älä tee sitä.

Hyvinvointia riiteistä – oma kokemukseni

Olen nyt tehnyt riittejä joka aamu, 21 toistoa per liike. Aikaa minulla kuluu noin 10 minuuttia vaikka lapset välillä keskeyttävätkin.

Olen huomannut liikeiden vetreyttävän ja virkistävän vaikutuksen jo muutaman päivän harjoittelun jälkeen.

Niskani ei jumita enää niin pahasti ja ihme kyllä, ensimmäinen riittikin eli pyöriminen on alkanut tuntua hauskalta ja vaivattomalta.

Olen ollut huomaavinani ryhdin oikenemista. Liikkuvuus on ehdottomasti parantunut ja riiteillä on ollut myös henkinen vaikutus jaksamiseeni, kun olen sallinut itselleni hetken hyvinvointia heti aamutuimaan.

Kehotankin sinua kokeilemaan rohkeasti näitä tiibetiläisiä riittejä. Itsekin vierastan sanaa riitti, joten voit rohkeasti kutsua niitä jumpaksi tai joogaksi. Vaikutus on sama.

Toivotan sinulle nautinnollista omaa aikaa tiibetiläisten riittien parissa:)

Lähde: Kelder Peter, Viisi tiibetiläistä riittiä – Nuoruuden lähde (1999). WSOY.

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: