eisuju

Kaikki menee päin helvettiä

Artikkeli on julkaistu alunperin sivustolla Learnwell.fi.

Mikään ei onnistu

Sinullakin on varmasti niitä kausia, kun mikään ei onnistu. Vaikka kuinka yrittäisit, tuntuu, ettet etene yhtään mihinkään. Tai ainakaan haluamasi suuntaan. Elämäsi on täynnä pieniä ja isompia vastoinkäymisiä. Viha, turhautuminen, pettymys, masennus, väsymys ja lohduttomuus ovat seuralaisiasi. Et ehkä jaksaisi enää taistella kaikesta.

Motivaatio hukassa

Usein tuntuu, että kaikilla muilla asiat järjestyvät noin vain. Sinulla kaikki on työn ja tuskan takana, jos sittenkään.

Joskus mietit, onko noilla onnekkaammilla elämässään jokin salaisuus, jonka turvin he onnistuvat, saavuttavat asioita ja ovat onnellisia? Ruoho on tunnetusti vihreämpää aidan toisella puolella.

Sinä voit kuitenkin aina vaikuttaa elämääsi. Et ehkä usko sitä tällä hetkellä, jos olet jumissa epämieluisassa elämäntilanteessa tai hukassa itsesi kanssa. Usko pois, sinunkin elämäsi helpottuu aikanaan.

Kannustavia lauseita

Vuorisaarnan englanninkielisessä versiossa on viisaus joka kuuluu seuraavasti:

sufficient

Suomennettuna se voidaan tulkita seuraavasti: Meidän ei pidä huolehtia tulevasta, sillä jokaiselle päivälle riittää kyllä murheita.

Anonyymien alkoholistien harjoittama, teologi Reinhold Niebuhrin Tyyneysrukous taas kuuluu näin:

vuorisaarna

Eli tiivistettynä:

Luoja, anna minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa,

rohkeutta muuttaa niitä, joita voin

ja viisautta erottaa nuo kaksi toisistaan

Winston Churchill selvästi uskoi kamppailemiseen:

jatkataistelua

Arnold Schwarzenegger taas uskoo mielenhallintaan:

uskonvoima

Amelia Earhart, yksi maailman ensimmäisiä naislentäjiä, on todennut:

sitkeys

Jotta jaksaisit vielä uskoa ja tehdä töitä muutoksen eteen, haluan sinun tarkkailevan tilannettasi uudestaan eri näkökulmista. Siinä sinua auttaa alla oleva muistilistani.

Muistilista

Kaikelle on aikansa. Mikään ei kestä ikuisesti, vaikka se siltä joskus tuntuisikin. Mieti vaikkapa, missä tilanteessa olit 5 vuotta sitten. Todennäköisesti et ollut täsmälleen samassa elämäntilanteessa kuin nyt.

Ilman laaksoja ei ole huippuja. Aivan kuten pörssimarkkinoillakin, pahintakin laskua seuraa aina lopulta nousu uuteen huippuun.

Ratsasta aallolla. Joskus on vain parempi olla taistelematta vastaan ja katsoa, mihin tuuli kuljettaa. Älä kuitenkaan anna periksi pidemmällä tähtäimellä.

Kun murheet ja huolet ovat suuria, kannattaa iloita pienestäkin ja olla kiitollinen siitä, mikä elämässä on hyvin. On tieteellisestikin todistettu, että kiitollisuus lisää onnellisuutta. Ei toisinpäin. Aina on jotakin, edes pienen pieni hehkuva toivon hiillos, josta voit olla kiitollinen.

Tutustu uskomattomiin selviytymistarinoihin. Ihminen on joustava ja sinnikäs olento, joka voi selvitä niin paljon pahemmasta kuin uskoisikaan.

Katso Holokaustista selvinneen kirjailija Victor Franklin liikuttava tarina tästä:

Aina on joku, jolla on asiat huonommin kuin sinulla. Käännä siis kurjuutesi päälaelleen ja mieti, miten voisit omasta tilanteestasi auttaa muita?

Opettele nauttimaan myös epämukavuudesta ja haastavista tilanteista. Mitä voit niistä oppia, että seuraavalla kerralla tilanne on helpompi? Muista myös, että vaikeudet ovat osa mitä tahansa oppimisprosessia, kuten elämää itseään. Ne eivät siis ole merkki epäonnistumisesta vaan päinvastoin, ne ovat merkki etenemisestä.

Vaikeudet ovat paras tapa oppia resilienssiä.

muistilista

Masentumisen tai lannistumisen sijaan – SISUUNNU! Käytä voimasanoja, pure hammasta tai vaikka heristä nyrkkiä taivaalle. Vanno itsellesi, että sinä selviydyt tilanteesta voittajana, sama miten kauan tilanteen raukeaminen viekään.

Ota hetki kerrallaan. On turha murehtia asioita, joihin ei voi (vielä) vaikuttaa.

Käytä hyväksesi voimaannuttavia kirjoja, tekstinpätkiä, sitaatteja, motivaatiolauseita, videoita, ääniä, tuoksuja ja esineitä. Käytä niitä, jotta jaksaisit paremmin. Joskus yllättäväkin asia, kuten myrskyaallokossa sinnittelevän vesilinnun tarkkailu, voi tuoda toivoa hankalaan tilanteeseen.

Älä pidä mitään itsestäänselvänä. Usein odotamme, että ansaitsemme jotain, koska olemme jo a) kärsineet niin paljon b) nähneet niin paljon vaivaa tai c) tunteneet olomme osattomiksi muihin verrattuna. Mutta tiedätkö mitä? Universumi ei ole velkaa kenellekään yhtään mitään. Jos haluat muuttaa elämääsi oikeaan suuntaan, älä anna kaikkea valtaa muille ja jää odottelemaan. Toimi. Tulevaisuuden sinä tulee kiittämään sinua aikanaan.

Vaikka epäonnistuitkin nyt, onko se aivan oikeasti niin vakavaa kuin ajattelet sen olevan? Isossa mittakaavassa ja pitkällä tähtäimellä?

Kyseenalaista. Voisiko tässäkin kurjuudessa piillä mahdollisuuden siemen johonkin uuteen ja parempaan? Vaihda siis näkökulmaa. Voit esimerkiksi kokeilla ns. ajatushattu-menetelmää, jossa kuvittelet päähäsi erivärisiä hattuja vuorotellen. Musta hattu päässäsi näet tilanteen toimimattomat ja heikot puolet. Kun taas laitat päähäsi keltaisen hatun, nostat tietoisesti esille positiivisia ja rakentavia puolia.

Punainen hattu päässäsi saat reagoida tunteella ja intuitiolla: ole vihainen, katkera, pettynyt, murtunut tai mitä sitten haluatkaan tuntea. Sininen hattu päässäsi ajattelet järkevästi ja ratkaisukeskeisesti kuten insinööri. Jos ajatushatut kiinnostavat sinua enemmän, tutustu Edward de Bonon tuotoksiin.

lukko

Ymmärrä, että laajentamalla näkökulmaasi ja perspektiiviäsi tilanteesi voi ollakin jotain aivan muuta, miltä se alkuun näytti. Esimerkiksi lomautuksen tai irtisanomisen voi nähdä joko epäonnistumisena tai mahdollisuutena olla perheen kanssa tai toteuttaa itseään ja unelmiaan.

Ole rohkea. Älä anna kenenkään sanella sinulle, miten sinun tulisi elää. Pidä sydäntäsi kompassina.

Älä katkeroidu. Kaikesta pahasta ja pettymyksistä huolimatta, elämässä ja ihmisissä on myös paljon hyvää. Usein arastelemme pyytää apua. Joko siksi, että olemme oppineet sen olevan heikkoutta tai siksi, että pelkäämme toisen kieltäytyvän. On kuitenkin parempi kysyä kuin antaa mahdollisuuden valua sormien välistä vain siksi, että pelkäsit. Pyydä siis apua ajoissa.

Muista, että sinä olet selviytyjä!

vuori

Voimia ja jaksamista

Oli tilanteesi mikä tahansa, toivotan sinulle kaikesta sydämestäni jaksamista, kärsivällisyyttä ja unelmiesi pikaista toteutumista.

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!