Mediassa kerrotaan tasaisin väliajoin kuinka korona on vaikuttanut lapsiperheiden henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Yhtä lailla korona on vaikuttanut lapsiperheiden taloudelliseen tilanteeseen.
Lomautukset ja irtisanomiset, mielenterveysongelmat, yrittäjän taloudelliset ongelmat, sairastelu ja lasten ja nuorten oireilu epänormaalissa maailmantilanteessa näkyvät entistä tiukempana toimeentulona.
Samoin etätyö ja kotikoulu voivat vaikuttaa perheen talouteen.
Kuten Aku Ankan kuuluisassa stripissäkin todetaan: Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.

Lapsiperheköyhyys
On puhuttu jopa lapsiperheköyhyydestä.
Toimeentulon ongelmat koskettavatkin entistä laajempaa joukkoa. Sen lisäksi heillä, joilla meni huonosti jo ennen koronaa, menee nyt entistä huonommin.
Sähkön ja polttoaineen hintojen nousu ei auta tilannetta. Talouden näkymät ovat epävarmat.
Aina kahdenkaan pienipalkkaisen vanhemman tulot eivät riitä kattamaan kaikkia asumisen ja elämisen kuluja.
Puhumattakaan, että saisi säästettyä jotain tai että lapset voisivat harrastaa jotain.
Rahattomuus vaikuttaakin usein myös sosiaalisiin tilanteisiin ja minäkuvaan.
Jatkuva tinkiminen kaikesta, penninvenyttäminen ja huolehtiminen toimeentulosta täyttää nopeasti koko ajatusmaailman.
Se on kuluttavaa.

Miksi teit lapsia?!
Trollaajien on helppo todeta: miksi perustit perheen, jos et sitä pysty elättämään? Miksi et ennakoinut ja tehnyt laskelmia?
Niin. Aina on tietysti hyvä suunnitella, ennakoida ja varautua. Mutta kuinka moni meistä loppujen lopuksi tietää, mitä elämä kohdallemme tuo?
Onnekas ja vauras henkilö saattaa myös ylikorostaa omaa panostaan ja unohtaa, että sattumalla ja tuurilla on voinut olla osansa hänen menestyksessään.
Yhtä lailla hän saattaa ajatella, että ”köyhän” ihmisen ongelmat ovat itseaiheutettuja tai seurausta huonoista valinnoista.
Mutta elämä ei ole mustavalkoista.
Kenelle tahansa voi sattua mitä tahansa.

Mistä apua kun rahat on loppu?
Mitä voit tehdä, kun talous on tiukilla päivästä ja viikosta toiseen? Kun kaikki, mitä tulee menee – eikä aivan riitäkään? Vaikka kuinka teet parhaasi?
Ruoka-apuun turvautuminen, sosiaalitoimen palveluiden hyödyntäminen ja perustoimeentulotuki, mielenterveyspalveluiden käyttäminen ja yleensä ottaen avun pyytäminen on monelle vaikeaa.
Avun pyytäminen – se että ei enää pärjääkään yksin – nähdään usein aivan tarpeettomasti häpeänä.
Mutta joskus vahvin tekosi on uskaltaa pyytää apua ja ottaa se vastaan.
Kukaan ei luonnollisestikaan halua ripustaa likapyykkiään ulos narulle ja esitellä sitä. Kukaan ei myöskään halua joutua sanomaan: nyt olen aivan peeaa enkä tiedä, miten ostan ruokaa perheelle.
Avun pyytäminen ja sen vastaan ottaminen on kuitenkin alku.
Jos et jostain syystä saa apua ensimmäisestä paikasta, käänny toisen tahon puoleen. Jos omat voimasi eivät riitä, pyydä läheistä järjestämään sinulle/teille apua. Älä luovuta!
Seuraavassa tarkistuslistassa kertaan asioita, joita voi tehdä omatoimisesti ja ennakoivasti oman talouden säätämiseksi hiukkasen paremmaksi.
Sen jälkeen esittelen tahoja, joilta voi saada apua, kun omat konstit on jo käytetty.

rahat tiukilla? Tarkistuslista – mitä voit itse tehdä
Tarkista aluksi, että olet tehnyt seuraavat:
- Olethan hakenut kaikkia mahdollisia etuuksia, joihin saattaisit olla oikeutettu? Äitiysavustus, lapsilisä, vanhempainraha ja erilaiset lastenhoidon tuet ovat ne tutuimmat. Yleinen asumistuki on käytössä monessä lapsiperheessäkin.
- Erityisesti pienituloisen yksinhuoltajan kannattaa pitää tiukasti kiinni oikeuksistaan: elatusmaksut, lapsilisän korotus ja yleinen asumistuki. Mitä jos elatusvelvollinen ei maksa?
- Verottajalta voi hakea maksukyvyn alentumisvähennystä (harkinnanvaraisesti myönnettävä vähennys esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai elatusvelvollisuuden perusteella)
- Muita vähennyksiä, joiden hakeminen saattaa unohtua ovat tulonhankkimismenot, matkakulut tai kotitalousvähennys)
- Oletko tilanteessa, jossa olet oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan tai työmarkkinatukeen?
- Ovatko päivähoitomaksut ajantasalla? Maksatko turhaan kalleinta mahdollista maksua? Olethan toimittanut selvityksen tuloistasi?

- Oletko budjetoinut tulosi ja menosi ja karsinut kaiken tarpeettoman ja turhan? Käy läpi todelliset kulusi vaikkapa nettipankin ja kuittien avulla. Saatat yllättyä, mihin kaikkeen rahasi menee.
Kiinnitä huomiota erityisesti sellaisiin maksuihin, jotka toistuvat säännöllisesti, mutta joita et ehkä ole huomioinut kulutustasossasi.
- Ottanut yhteyttä mahdollisten erääntyneiden laskujen lähettäjiin ja pyytänyt lisäaikaa tai maksujärjestelyjä?
- Kilpailuttanut vakuutuksesi, sähkösopimuksesi ja puhelinoperaattorisi? Oletko oikeasti myös perehtynyt siihen, kuuluuko tilaukseen jotain turhaa?
Esimerkiksi ajoneuvojen vakuutuksissa kaupataan usein sitä sun tätä lisää, joista useimmat eivät ole välttämättömiä.

- On myös hyvä muistaa, että vaihtaessa toiseen vakuutusyhtiöön saat yleensä palautusta vakuutusmaksusta. Tarkista ehdot aina vakuutusyhtiöltäsi.
- Monilla vakuutusyhtiöillä on alennuksia esimerkiksi Veronmaksajain keskusliiton tai tiettyjen ammattiliittojen jäsenille. Tarkista ehdot aina etukäteen.
- Teethän valmiin ruokalistan viikoksi tai pariksi ja teet ruokaostokset sen mukaan?
- Kasvisruokaan panostaminen edes parina päivänä viikossa alentaa myös kauppalaskun summaa.
Valitse edullisia ja monikäyttöisiä tuotteita kuten papuja, herneitä, soijarouhetta, pakastevihanneksia, tomaattimurskaa ja riisiä sekä käytä riittävästi mausteita. Suurin osa maailman väestöstä syö pääsääntöisesti kasvisruokaa – reseptejä siis riittää!
- Kaiva esiin 70/80-lukujen reseptejä. Ne ovat usein halpoja ja täyttäviä, kuten klassikko lämpimät uunivoileivät tai uunimakkara.
- Kannattaa tutustua esimerkiksi Marttojen Penninvenyttäjän keittokirjaan
- Muistathan kaupassa aina kurkata alimman hyllyn, jonne edullisimmat tuotteet joskus miltei piilotetaan?
- Ja kaikki tämän tietää: hyödynnä kauppojen ilta-alet, joista löydät tuotteita reippailla prosenttialennuksilla. Laita pakastimeen osa.

- Verkossa olevista hävikkiruokakaupoista kuten Fiksuruoka ja Matsmart löytyy usein laatutuotteita murtohintaan normaalista. Älä kuitenkaan tilaile tilaamisen ilosta ja muista huomioida postituskulut.
- Netistä tilatessasi tarkista AINA, onko sivustolle olemassa alennuskoodia.
- Voit myös tehdä ystävien kanssa kimppatilauksen jolloin mahdollisesti vältytte postituskuluilta tai saatte muita lisäalennuksia tai ekstraa tilaukseen.
- Hyödynnä mielipidepaneelien lahjakortit tai Paypal-pisteet välttämättömiin hankintoihin.
- Ennakoi kaikki isommat hankinnat kuten talvihaalarit, kodinkoneet ja autonrenkaat. Saatat säästää selvää rahaa jos ostat ne sesongin ulkopuolella. Toisaalta myös kausialet saattavat tarjota todellisia helmiä.

- Hyödynnä outlet-myymälöiden tarjontaa.
- Et tietenkään osta elintarvikkeita kioskeista, bensa-asemien myymälöistä tai kalliista lähikaupasta?
- Olet luonnollisesti ottanut yhteyttä pankkiisi mahdollisista lyhennysvapaista lainoissasi
- Olet muuttanut osamaksujesi eriä tilanteeseen paremmin sopivaksi
- Olet myynyt tarpeetonta tavaraasi esimerkiksi kirpparilla tai Huutonetissä
- Voit myös kokeilla sinulle annetun tavaran kunnostamista entistä ehommaksi ja sen flippaamista eteenpäin. Jos antaja on tuttu ihminen, kuuluu hyviin tapoihin varmistaa, että asia on hänelle ok.
- Voitko laittaa edes euron, pari viikossa säästöön puskurin aloittamiseksi? Suosittelen erillisten tilien avaamista. Jos kaikki rahasi makaavat yhdellä, kahdella tilillä, on myös rahojen käyttäminen helpompaa.
Jos siis haluat luoda puskuria tai varata tietyn summan yhteen tarkoitukseen, paras tapa siihen on erillinen tili (mieluiten tietysti maksuton sellainen!).

- Jos vaikkapa sähkölasku on alempi kuin normaalisti, laita tavanomaisen summan ja alemman summan erotus heti säästöön/sijoituksiin.
- Harkinnut ja hakenut osa-aikaisia lisätöitä: säästämistä voi harrastaa vaikka loputtomiin, mutta suurin vaikutus on aina kuitenkin talouteen virtaavalla lisätulolla.
Aina rahallinen summa ei ole iso, mutta jo 50 euron lisätulo kuukaudessa tarkalla taloudenhallinnalla voi helpottaa arkea tai mahdollistaa puskurin luomisen.
- Voitko harkita autosta luopumista? Kimppakyydit, julkiset, yhteiskäytössä oleva auto tai kaverin kyydissä pientä korvausta vastaan kulkeminen voi tulla edullisemmaksi kuin oman auton pitäminen väkisin.
- Lahjat ovat kivoja mutta eivät pakollisia menoja. Aina voi myös harkita aineetonta lahjaa, kuten vaikkapa mielipidepaneelin pisteillä tienattuja lahjakorttia tai itse rakkaudella tehtyä käsityötä.

- Edes lasten syntymäpäiviin ei ole pakko käyttää paljon rahaa. Popkornit, mokkapalat, mehu ja hauskat leikit riittävät pienille.
Lahja voi olla vaikkapa kirpputorilta ostettu siisti palapeli putsattuna ja uudelleen paketoituna tai itse tehty suloinen keppihevonen. Jos lahjan saaja tai hänen vanhempansa ei osaa sitä arvostaa, häpeä on hänen:)
- Jos tunnet muita pienituloisia lapsiperheitä, yksi vaihtoehto on järjestää vaikkapa kerran kuussa jenkkien Potluck-tapahtuma. Suomeksi siis ihan nyyttikestit.
Miksei tortillailtaa tai pizzaperjantaita voisi viettää useamman ihmisen voimin? Näin jaatte kulut ja vietätte iltaa mukavasti yhdessä. Yhteiset säännöt auttavat pitämään kulut kurissa.

- Jos tarvitset vaikkapa hiustenleikkuuta, tutki mahdollisuuksia käydä lähimmän ammattikoulun kampaamokoulussa leikkauttamassa hiuksesi opiskelijalla.
- Jos asut tuloihin nähden liian kalliissa asunnossa tai talossa, voi uuden asumismuodon etsiminen olla aikaa myöten helpoin ja hedelmällisin ratkaisu.
- Onko sinulla osaamista, jota voit myydä vaikkapa kevytyrittäjänä? Oletko tavanomaista taitavampi vaikkapa somessa? Mainosta siis osaamistasi ja tarjoa pieniä työtehtäviä tai neuvontaa. Erityisesti ikäihmisille tämä voisi olla tervetullut palvelus.
- Voisitko jakaa puhelimen nettiyhteyden tietokoneeseen? Erillinen nettiyhteys tulee kalliimmaksi kuin jakaminen. Jakaminen saattaa tosin suurkäyttäjällä kuluttaa normaalia enemmän puhelimen akkua.

- Onhan sinulla käytössä kaikki mahdolliset etukortit ja bonukset?
Esimerkiksi Lidlin sovelluksella voit kerätä bonuksia ja saat puhelimeesi tarjouskuponkeja. Kuitin koodilla voit osallistua myös lahjakortin arvontaan ja sovelluksessa on myös erilaisia kumppanietuja.
- Sen sijaan, että käytät rahaa suoratoistopalveluihin tai äänikirjapalveluihin, käytä hyväksi kirjastojen tarjontaa.
Saatat yllättyä, kuinka hyvä valikoima äänikirjoja, leffoja ja lehtiä lähikirjastossasi on. Monissa kirjastoissa on myös mahdollista käyttää erilaisia välineitä kuten ompelukone tai 3D-tulostin.
- Omistamisen sijaan voit kalliimmissa ja harvoin käytettävissä hankinnoissa tutkia vuokraamisen mahdollisuutta.
Tällaisia hankintoja voivat olla esimerkiksi polkupyörä, retkeilyvarusteet tai vaikkapa peräkärry. Kesäisin monet kirjastot lainaavat sup-lautoja.
- Jos kuulut ammattiliittoon, saatat yllättyä sen tarjoamista eduista positiivisesti! Oma liittoni tarjoaa tuntuvan prosenttialennuksen esimerkiksi F-Securen tietoturvapaketeissa ja pientä alennusta myös tankatessa.

- Nyt jos koskaan kannattaa ottaa käyttöön bensa-asemien kanta-asiakaskortit!
- Voiko sanomalehden tilata puoliksi naapurin kanssa?
- Kerro suvulle, tutuille ja ystäville, että jos heillä on tarjota vaikkapa ylimääräisiä omenoita, marjoja, turhaksi jääneitä lastenvaatteita tai tarvikkeita, otat mielelläsi ne vastaan.
Useimmiten lahjoittaja on vain tyytyväinen päästessään tavarasta eroon. Kuuluu luonnollisesti hyviin tapoihin kysyä, miten voi osoittaa kiitollisuutensa.
- Liity FB-ryhmiin, joissa annetaan ilmaiseksi tavaraa tai vaikkapa omenoita. Muista myös itse antaa omastasi, kun pystyt:)
- Rahan lainaaminen ystävältä tai perheeltä jakaa porukan kahtia. Osalla on periaate olla lainaamatta ystävälle tai perheenjäsenelle siitä syystä, että ei haluta sotkea rahaa ihmissuhteisiin. Osa taas vippailee useinkin eikä koe siinä mitään ongelmaa, jos molemmat osapuolet ovat luotettavia ja reiluja. Päätös on teidän.

Näitä tapoja en suosittele:
- Itsepäistä vaikenemista taloudellisista ongelmistasi ja niiltä silmien sulkemista
- Suurikorkoisten pikavippien toistuvaa käyttöä edellisten lainojen ja laskujen maksuun. Tästä seuraa pidemmällä tähtäimellä vain isoja ongelmia.
- Nettipelien, arpojen tai pokerin pelaamista suurten voittojen toivossa. Menetät viimeisetkin roposi.
- TV-visailuihin soittamista rahavoiton toivossa. Jo osallistuminen maksaa!
- Lasten säästöjen käyttämistä elämiseen, ellei ole aivan pakko
- Pahan olon laimentamista alkoholilla tai muilla päihteillä
- Varastamista, epärehellisyyttä, toisten ihmisten hyväksikäyttöä tai lain rikkomista
- Itsepäistä yksin pärjäämisen kulttuuria. Näytä lapsille esimerkkiä, että avun pyytäminen on ok. Pyydä apua ajoissa!

Mistä apua rahaongelmiin?
Mistä kaikkialta voit saada apua, kun olet jo itse tehnyt kaiken mahdollisen ja se ei riitä?
Sen jälkeen kun olet käynyt läpi ensimmäisen listan ota tarvittaessa yhteys näihin tahoihin:
- Tarvitsetko apua talouden hallintaan tai velkoihin? Kysy maksutonta neuvoa oikeusaputoimistosta
- Takuusäätiö auttaa ihmisiä ottamaan oman talouden haltuun. Takuusäätiöllä on myös pienlainoja ja takauksia velkojen järjestelylainaan.
- Perustoimeentulotuen hakeminen Kelasta ja kunnan toimeentulotuen hakeminen sosiaalitoimelta
- Perustoimeentulotuen hakemisesta koronatilanteessa.
- Paikallinen leipäjono, ruokajakelu tai yhteisruokailu. Jos et tiedä missä tai miten, voit kysyä asiaa vaikka seurakunnan diakoniatyöstä
- Ruoka-apua jakava taho voi vaihdella paikkakunnittain, seuraa siis paikkakuntasi uutisia ja Facebookpäivityksiä ja googlaile.
Joskus jakaja on paikkakunnan helluntaiseurakunta, usein paikallinen Työttömien keskusjärjestön jäsenyhdistys. Ruoka voi olla EU-ruokaa tai kauppojen lahjoitusruokaa.

- Katso lähin ruoka-apu täältä. Huom! Lista ei ole kattava vaan riippuu siitä, onko paikkakunnan ruoka-apua ilmoitettu palveluun.
Ole siis aktiivinen myös paikkakuntien FB-ryhmissä tai kysy asiasta paikallisilta seurakunnilta. Paikallislehdet ilmoittavat myös usein ruokajaosta.
- Pelastusarmeijan kautta vähävaraiset lapsiperheet voivat hakea avustusta tilanteeseensa.
- Joulunaikaan perinteinen joulupuukeräys mahdollistaa joululahjat lapsille, jotka ovat huostaanotettuja, lastensuojelun piirissä, sijaisperheessä tai muutoin haastavassa tilanteessa
Hyödyllisiä lähteitä
Marttojen asiaa oman talouden hallinnasta
Marttojen reseptejä EU-ruokakassin sisällöstä
Hyvä tietää vakuutuksista:
Yhteenveto
Rakas sinä. Elämä voi nyt olla raskasta. Pidä kuitenkin kiinni äläkä luovu toivosta.
Apua on saatavilla, älä häpeä pyytää sitä. Ja kun jokin kaunis päivä kaikki on paremmin, muista jakaa saamaasi hyvää eteenpäin.
Loppuun edesmenneen Pave Maijasen tärkeä viesti meille kaikille:
Lähteet: