Hyvän kirjan lukeminen on yksi parhaista rentoutumiskeinoista. Se on ilmaista, se vie sinut toiseen maailmaan ja samalla opit uutta.
Itse käytän kirjallisuutta myös oman mielen nostattamiseen, itseni tsemppaamiseen sekä oppiakseni lisää hyvinvoinnista.
Esimerkiksi Paula Heinonen on kirjoittanut loistavia kirjoja niin suoliston kuin ravinnon merkityksestä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Kurkkaa lisää täältä: Olet sitä mitä syöt – ruokavalion merkityksestä hyvinvoinnille ja vastustuskyvylle
Self help-kirjojen lisäksi lainaan usein kirjoja, jotka avaavat jonkin poikkeuksellisen ja mullistavan elämäntarinan. Kyky samaistua toisen kokemuksiin ja tuntoihin on arvokas asia, jonka jo lapset voivat oppia kirjallisuuden kautta.
Maailmassa ei ikinä ole liikaa ymmärrystä ja empatiaa. Lisäksi toisten tarinoita kuunnellessa voit havahtua siihen, että minullahan onkin asiat aika hyvin.
Lukeminen kannattaa aina
Tässä postauksessa annan sinulle vinkkejä kirjoista, jotka voivat hyödyttää arkeasi eri tavoin. Toivon mukaan saat niistä aimo annoksen resilienssiä, ymmärrystä ja lempeämpää otetta – myös itsesi suhteen. Ensimmäinen kirjavinkkini on…
Kun aistit tulvivat yli
Aron N. Elaine, Erityisherkkä lapsi. Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2015.
Oman lapsen erityispiirteet mietityttävät tällä hetkellä. Onneksi sain ystävältä vinkin Elaine Aronin kirjaan. Erityisherkkä lapsi käsittelee lasten erityisherkkyyttä, joka on synnynnäinen ominaisuus ja sitä voi ilmetä jo vauvoilla.
Herkkyys voi olla elämää rikastava piirre mutta myös hankaloittaa arkea. Erityisherkkyys sekoitetaan monesti keskittymishäiriöihin, ujouteen tai sisäänpäin kääntyneisyydeksi.
Aronin teos auttaa erityisherkän lapsen kanssa eläviä vanhempia tunnistamaan ja ymmärtämään lapsensa erityisyyden myös hyvässä. Sillä erityisherkkyys voi parhaimmillaan olla vahvuus. Jos erityisherkän lapsen ei-erityisherkkä vanhempi jotakin tarvitsee, se on kärsivällisyys ja ymmärrys.
Niin, mitä se erityisherkkyys sitten on? Erityisherkkiä on monenlaisia ja kaikki eivät oireile samoin. Herkkyys voi olla esimerkiksi aisteihin, kuten ääniin, hajuihin tai hienovaraisiin yksityiskohtiin muita vahvempaa reagointia.
Se voi olla poikkeuksellisen tarkkaa havainnointia esimerkiksi ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Lapsi saattaa ikäänkuin ”lukea” ajatuksia tai tuntemuksia ihmisten välillä.
Erityisherkkyys voi olla myös sitä, että vaatteiden saumat hiertävät niin paljon, että paita pitää vaihtaa. Vaatteen kuvio saattaa olla vääränlaista materiaalia tai housujen lahkeet eivät ole oikeanlaiset.

Vanhempi saattaakin joskus luulla, että lapsi haluaa tarkoituksella olla hankala. Erityisherkän kohdalla ongelma on kuitenkin todellinen.
Erityisherkkä voi käyttää ikäisekseen hienoja sanoja. Hän voi sopeutua huonosti yllättäviin tilanteisiin, minkä vuoksi ennakointi ja valmistelu on erittäin tärkeää erityislapsen kanssa.
Erityisherkkä lapsi tuntee syvästi ja tavoittelee täydellisyyttä. Sen vuoksi myös aikuisen tahattomankin kipakat kommentit satuttavat häntä enemmän kuin samanikäistä vertaista, joka ei ole erityisherkkä.
Lapsen kohtaaminen, kuuntelu ja rauhallisuus ovatkin avainasemassa, jotta tilanteet ratkeavat ja asioissa päästään eteenpäin. Aronin kirja ei lässytä vaan tarjoaa tukea ja konkreettisia neuvoja arkeen eritysherkän lapsen kanssa.
Arvosana 1/10: 8. Pientä miinusta tulee siitä, että kirja antaa vinkkinsä yhdysvaltalaisesta perspektiivistä, jossa esimerkiksi joukkuelajien harrastaminen koetaan edellytyksenä inhimilliselle menestykselle. Kaikki kirjan esimerkkitarinat eivät siis sellaisenaan istu suomalaiseen, joskus introverttiinkin mentaliteettiin. Kun tiedostaa tämän, on kirja hyvä apuväline vanhemmuuteen erityislapsen kanssa.
Nainen joka taisteli lentokonetta vastaan ja voitti
Björkstam Ulrika, Nouse nyt. WSOY, 2018.
Jos etsit motivoivaa selviytymistarinaa, tässä on sinulle sellainen. Ulrika Björkstamin Nouse nyt kertoo tarinan 29-vuotiaasta naisesta, joka työskenteli Mexico Cityssä ja eli normaalia nuoren naisen kiireistä elämää.
Eräänä päivänä Ulrika sattui seisomaan paikalla, johon Meksikon sisäministerin lentokone teki hätälaskun. Onnettomuudessa kuoli ja haavoittui kymmeniä ihmisiä.
Kuin ihmeen kaupalla Ulrikan henki säästyi. Hintana siitä hän sai kuitenkin kasvoihinsa ja kehoonsa 40% vakavat palovammat. Aluksi Ulrika ei tajunnut, kuinka hiuskarvan varassa hänen henkensä oli. Hän myös kuvitteli palaavansa töihin vain muutaman viikon kuluttua. Totuus alkoi pikkuhiljaa valjeta.

Peiliin Ulrika ei uskaltanut katsoa pitkään aikaan, sillä sieltä ei olisi katsonut tuttu nuori nainen vaan palovammat, haavat ja arpikudos.
Ulrika sai ensihoitoa Meksikossa ja sen jälkeen Dallasissa Yhdysvalloissa. Isä ja äiti lensivät Suomesta hoitamaan ja kannustamaan häntä. Hoito oli kivuliasta, pitkällistä ja hidasta.
Palovammat ja makuulla oleminen vaikuttivat siten, että Ulrika joutui opettelemaan myös kävelyn alusta asti. Palovammojen vuoksi kädet eivät toimineet normaalisti. Alkuun myöskään puhuminen ei onnistunut.
Usein Ulrika vain tuijotti sairaalasängyn edessä olevaa valtavaa kelloa ja odotti ajan kuluvan. Vammojen kattavuuden paljastuessa Ulrika ymmärsi, että hänen entistä elämäänsä ei enää ollut. Jonkin aikaa horjunut avioliittokin tuntui tulleensa päätökseensä.
Kasvojen kirjaimellinen menetys ja oman identiteetin luominen alusta masensivat. Ulrika oli kuitenkin sisukas ja toiveikas tulevaisuuden suhteen. Jokin merkityshän tapahtuneella täytyi olla? Jos ei muuten, niin hänen täytyisi luoda sellainen, olihan hän selvinnyt miltei mahdottomasta tilanteesta!
Kirja kertaa nuoren naisen elämän niin ennen onnettomuutta, sen aikana kuin jälkeenkin. Se muistuttaa meille, että aina on toivoa.
Voimme aina vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme meille tapahtuneisiin asioihin. Elämässä tapahtuu kauheita asioita, mutta voimme löytää niistä merkityksiä tai toivonpilkahduksia. Joka tapauksessa elämän on jatkuttava.
Ulrikalla oli kauhean tapaturman keskellä onnea. Hänellä oli suomalaisen työnantajan tapaturmavakuutus, joka kattoi myös yhdysvaltalaisen sairaalaan hoidon. Hänellä oli paljon ystäviä, läheisiä ja ihmisiä, jotka halusivat auttaa, kannustaa ja tukea.
Hänet oli kasvatettu sisukkaaksi ja luottavaiseksi elämälle.
Myös onnettomuuspäivänä hänellä oli onnea, sillä paikallinen palovammoihin erikoistunut plastiikkakirurgi sattui jäämään työpaikalleen juuri silloin, kun Ulrikaa tuotiin paikalle vakavine vammoineen.
Paluu Suomeen ja arki toivat omat haasteensa: ihmiset tuijottivat ja kaikki esimerkiksi omien vaatteiden pukemisesta käsin piti opetella uudestaan.
Edessä tuntui olevan ainoastaan kysymysmerkkejä: kuka minut nyt huolii, mihin töihin kelpaan, mikä on elämäni tarkoitus. Päivä kerrallaan Ulrika oppi rakentamaan itsensä uudelleen.
Nykyään Ulrika toimii resilienssivalmentajana, puhujana ja kirjailijana ja kuten voit arvata, hän auttaa muita selviämään vaikeista kokemuksista ja traumoista.
Voit lukea lisää Ulrikasta ja vaikkapa katsoa pätkiä hänen valmennuksistaan täältä
Arvosana 1/10: 9. Selkeästi ja viihdyttävästi kirjoitettu tositarina, joka antaa toivoa ja perspektiiviä oman elämän haasteisiin. Ihmiset voivat selvitä mitä ihmeellisimmistä asioista.
Nauti elämästä ja voi hyvin
Kukk Kylli & Melleri Virpi. Kyllin hyvä – Lempeämmän elämän käsikirja. Sanoma Media Finland 2014.
Tunnemme virolaissyntyisen Kylli Kukkin julkisuudesta Shanti-joogakoulun perustajana ja hyvinvoinnin ja pienten elämän nautintojen puolesta puhujana.
Kukk on myös fysioterapeutti, kirjailija, luennoitsija ja joogaleirien vetäjä enkä ihmettele hänen suosiotaan, sillä nainen pursuaa eloa ja rakkautta.
Kyllin hyvä – Lempeämmän elämän käsikirja tarjoaa erityisesti meille naisille huojentavan viestin: vähempikin riittää. Pysähdy, hengitä syvään ja nauti elämästä.
Älä suorita sitä naama irvessä. Hemmottele itseäsi ja omaksu sallivampi ja rakastavampi ote niin itseesi kuin muihinkin.
Kirja antaa konkreettisia vinkkejä hyvinvoinnin tueksi. Selän terveys, oikeaoppinen syvällinen hengitys ja ryhti ovat kokonaisvaltaisen terveyden kulmakiviä mutta samaan aikaan myös hukassa suurimmalta osalta meistä.
Hengitämme pinnallisesti stressaantuneina, istumatyössä selkämme huutaa hoosiannaa ja ryhti lysähtää pitkin päivää.
Onneksi näitä kaikkia voi kohentaa pienillä päivittäisillä teoilla. Kukkin kirja sisältääkin selkeitä ja nopeita harjoituksia juuri tähän tarkoitukseen.

Fyysisen terveyden ohella Kukk alleviivaa henkisen puolen tärkeyttä. On oleellista pitää mieli positiivisena, avoimena ja luottavaisena sen sijaan, että takertuisimme negatiiviseen.
Arjen kauneus ja pienet hemmotteluhetket auttavat voimaan hyvin ja säteilemään seesteisyyttä myös ulospäin. Turhien ärsykkeiden karsiminen tuo elämään rauhaa ja nautintoa.
Jokaisessa meissä on maskuliininen ja feminiininen puoli. Meillä naisillakin on useita eri rooleja. Älä jää vaan yhden roolin vangiksi vaan uskalla koko skaalan näkyä. Ole oma itsesi ja vaali myös naisellisuuttasi.
Arvosana 1/10: 8 1/2. Kukkin kirja on kutkuttavan pehmoisesti kirjoitettu ja antaa kerrankin luvan nauttia elämästä. Harjoitukset ovat selkeästi kuvitettuja ja Kyllin omakohtaiset tarinat auttavat oivaltamaan, mikä elämässä on oleellista.
Osio selän terveydestä ja oikeaoppisen hengityksen merkityksestä kannattaa lukea huolella. Muutoin kirja tuntuu paikoin hyvän ystävän tsempiltä, eikä siinäkään mitään vikaa ole.
Lopuksi
Hyvinvoinnin tueksi voin suositella myös seuraavia kirjoja:
- Laine Susanna & Ketola-Huttunen Terhi, Epätäydellisen naisen itsetunto. Otava, 2022.
- Herra Ylppö. 101 elämänohjetta. Docendo, 2023.
Mihin kirjaan sinä olet viimeksi tarttunut?
Kuulisin mielelläni vinkkisi kommenteissa!