Heräätte uuteen aamuun ja toivotat miehellesi hyvät huomenet. Miehesi ei vastaa vaan murahtaa.
Miehesi saapuu kotiin ja huikkaat hänelle iloisesti: ”Moi!”
Joko hän ei vastaa ollenkaan tai sitten vastaus on niin vaitonainen, että jäät langalle odottamaan. Ja odottamaan. Ja odottamaan.
Kysyt mieheltäsi arkisen kysymyksen. Hiljaisuus. Hetken päästä kuvittelet vain kysyneesi ja toistat kysymyksen. Mies ei vastaa vieläkään. Kysyt kolmannen kerran. Mies vastaa viimein: ”Joo joo, oota kun mä mietin.”
Miehesi soittaa sinulle (kyllä, puhumatonkin puoliso saattaa joskus yllättää). Vastaat. Langan päässä on autio erämaa. Sinä odotat, sillä miehesihän soitti sinulle. Rummutat sormia pöydänpintaan odotellessasi. Pitkän tovin päästä miehesi aukaisee sanaisen arkkunsa. Ihmettelet, mikä siinä taas kesti.
Se nyt vaan on tommonen…
Mitä tämä kaikki oikein tarkoittaa?
- Mitä tuppisuulle puolisolle voi tehdä?
- Tarviiko tehdä mitään?
- Ja onko se edes sinun vastuullasi?
Puhumattomuus vallankäytön muotona
Puhumaton puoliso jättää toisen osapuolen ikävään odotustilaan. Puhumattomuus voi olla myös vallankäyttöä, mikäli sitä käytetään tietoisesti ja systemaattisesti.
Puhumattomuus voi olla parisuhteen sodankäyntiä. Mikäli olet joskus yrittänyt kommunikoida mykkäkoulua harrastavan ihmisen kanssa, tiedät, mitä tarkoitan.
Yksilön huomioimatta jättäminen onkin kautta historian ollut rankaisukeino erilaisissa yhteisöissä. Yhteisö on kohdellut ”väärin” tehnyttä henkilöä kuin ilmaa, eikä ole suostunut puhumaan hänen kanssaan. Ihan kuin häntä ei olisi olemassakaan.
Ei kivaa. Ja vielä kurjempaa, jos saman tekee oma puoliso. Puolisoidenhan tunnetusti pitäisi rakastaa, tukea ja kannustaa toisiaan. Jakaa ilot ja surut. Oletko samaa mieltä?
Parisuhde kärsii kommunikaation puutteesta
Erityisen synkkää tilanteessa on se, että suulaampi osapuoli saattaa jonkin ajan päästä lakata yrittämästä. Ei se kuitenkaan kuuntele/vastaa/ole kiinnostunut.
Sitten asioita pidetään turhaan sisällä. Kuilu puolisoiden välillä levenee ja syvenee.
Kun asioita, niin hyviä kuin huonoja, ei jaeta, parisuhde kärsii väistämättä. Eletään vähän niin kuin sisko ja veli.
Ainahan ei tietenkään tarvitse olla suuna päänä. Erityisesti raskaiden ruuhkavuosien aikana voi olla tilanteita, jolloin molemmat vain haluavat istua hiljaa vierekkäin.
Kun luottamus ja kiintymys on kohdillaan, sellainen hiljaisuus ei ole vaivaannuttavaa tai raskasta, vaan pikemminkin voimaannuttavaa. Sekin voi olla läheisyyttä.
Ongelmia tulee, jos puhumattomuus on systemaattista, vahingollista ja tahallista ja kohdistuu aina samaan osapuoleen.
En muuten oikein usko, että tietoinen puhumattomuus tuo menestystä elämän muillakaan osa-alueilla. Ujous ja arkuus on sitten asia erikseen.
Puhumattomuuden kulttuurin jakaminen eteenpäin
On hyvä miettiä, millaisen mallin puhumaton puoliso ja siten parisuhteen puutteellinen kommunikaatio antaa yhteisille lapsille.
Minkälaisen puhumattomuuden kulttuurin he kotoaan oppivat?
Vastoin yleistä harhaluuloa, kaikki suomalaiset (miehet) eivät ole hiljaisia. Tunnen monta puheliasta ja hyväntuulista miestä, joiden kanssa juttu luistaa ja kemiat kohtaa.
Sitten on nämä ihanat hiljaisemmat kaverit.
Kaikkien ei todellakaan tarvitse olla jethrorostedteja tai jannekatajia.
Mutta jokaisen tulee pystyä avaamaan suunsa silloin, kun se oikeasti merkitsee ja ratkaisee.

Vaikeneminen on kultaa?
Puolisona puhumaton ihminen, oli sitten mies, nainen tai muunsukupuolinen, ei ole kaikkein helpoimmasta päästä.
Mutta onko puhumattomuus pelkkää miinusta?
Onko se haitta, josta tulee päästä eroon? Nykyaika suosii proaktiivisia, reippaita ja ekstrovertteja tyyppejä, jotka uskaltavat olla äänessä.
Mutta voisiko hiljaisuudessa piillä jotakin erittäin arvokasta? Mitä jos se hiljainen tyyppi on loistava kuuntelija, analysoija ja mietiskelijä? Hän puhuu vain silloin, kun sanoilla on painoarvoa.
Kuunteleminen on aliarvostettu taitolaji, jonka harva aidosti osaa. Me kaikki tykkäämme puhua itsestämme ja kuulla, kuinka meitä kehutaan, kannustetaan ja huomioidaan.
Mutta se, joka taitaa kuuntelun jalon taidon, pitää muita kämmenellään.
Ajattelu ja mietiskely on myös uhanalainen laji tässä alati kiihtyvässä maailmassa. Koko ajan pitäisi olla tekemässä jotain, seuraamassa jotain feediä, kommentoimassa ja puhumassa.
Mitä jos vain mietiskelisi? Se on muuten yllättävän pelottava ajatus nykyihmiselle…
Vanhassa sananlaskussa sanotaan, että vaikeneminen on kultaa. Todetaan myös, että tyhjät tynnyrit pitävät suurinta meteliä. (No, minä ainakin olen sitten se iloinen tyhjä tynnyri:))
Ehkäpä nyt kuitenkin unohdetaan vanhat sananlaskut hetkeksi ja keskitytään syihin puhumattomuuden takana. Miksi mies siis ei puhu? Syitä voi olla useita.
Lue myös: Syypää onnettomuuteesi on puolisosi!
Miksi mies ei puhu?
Tässä postauksessa tarjoan sinulle mahdollisia syitä puolisosi puhumattomuuteen. Vaikka kirjoitan pääasiassa miehistä, samoja syitä voi varmasti löytyä muidenkin sukupuolten käytöksen takaa.
Postaus ei millään tavalla perustu tieteeseen vaan omiin huomioihini ja kokemuksiini. Älä siis ota postausta kirjaimellisesti. Mukana on myös huumoria, jotta aihe olisi vähän kevyempi.
Jos sinulla ja puolisollasi on ongelmia kommunikaation kanssa, voitte aina hakeutua ammattiavun pariin. Nämä ajat ovat kovin kuormittavia muutenkin, joten ei ole mitään syytä olla ottamatta vastaan apua.
Sinun tehtäväsi ei ole muuttaa ketään, edes puolisoa!
Ehkä ajan kuluessa huomaat, että olet tehnyt kaikkesi. Puolisosi ei halua muuttaa omaa tietoista, systemaattista ja vahingollista käytöstään eikä huomaa itsessään mitään vikaa.
Lapset alkavat ottaa vaikutteita tuosta toksisesta käytöksestä. Voi olla, että silloin sinun on vain aika päästää irti – sillä olet paremman arvoinen!
Muista: ketään et voi muuttaa, ellei hän itse halua. Voit tutkiskella itseäsi ja kehittää niin heikkouksiasi kuin vahvuuksiasi.
Mutta kenellekään emme voi tuputtaa omia oppejamme. Jokaisen on tehtävä oma yksityinen löytöretkensä tässä maailmassa.
Ehkä eksäsi huomaa vahingollisen käytöksensä vuosien päästä, ehkä ei. Mutta ei ole sinun tehtäväsi toimia pelastajana.
Sillä sinulla tulee olemaan liian kiire tehdä omasta elämästäsi upeaa, omannäköistä ja onnellista! Eikö totta?
Katsotaan seuraavaksi mahdollisia syitä miehesi käytöksen takana.

Naisten ja miesten väliset erot
Kartan vanhoillista luokittelua miesten ja naisten välillä. Toisaalta on myönnettävä, että naiset ja miehet ovat usein (ei aina!) erilaisia monissa asioissa.
Spoiler alert: Tulossa yleistyksiä miesten ja naisten välisistä eroista! Älä ota tätä kirjaimellisesti tai 100% tosissaan, en minäkään ota!
Naisella on norsun muisti.
Tuo järkyttävän tarkka ja erityisesti tunnetilat ja niiden syy-seuraussuhteet tallentava muisti ei aina ole hyvä asia.
Naisen terävä muisti saattaa tuoda parisuhteen muinaishistoriasta nykypäivän keskusteluihin ja tunnetiloihin elementtejä, jotka eivät millään muotoa sinne kuulu.
Esimerkiksi: miehesi herää kärttyisenä. Sinua vaivaa vielä viikonlopun riita.
Luulit, että mies oli jo päässyt yli omasta riitaisasta asenteestaan. Tiuskahdat: ”Anna nyt jo olla!” Mies katsoo kummissaan: ”Mitä sinä rähjäät? En oo edes sanonut mitään”
Sinä vastaat: ”No kun sä murahtelet ja oot taas niin huonolla päällä etkä vieläkään voi myöntää, että minä olin oikeassa!” Mies jatkaa: ”Miten niin?” Sinä: ”No kun sää oot taas niin kuin perseeseen ammuttu karhu!”
Mies: ”Niin, kun minä nukuin tosi huonosti. Ei tällä ole MITÄÄN tekemistä minkään muun kanssa.” Sinä: ” Ai ei vai??” Mies: ”No ei.”
Mies oli jo unohtanut koko riidan.
Mies on usein asia-ja ratkaisukeskeisempi. Nainen haluaa keskustelua, jakamista ja tunnetilojen erittelyä.
Kun nainen haluaa avautua häntä vaivaavasta ongelmasta, mies mieluummin ratkaisisi ongelman käytännössä kuin kuuntelisi tuntikausien avautumista ja analysointia.
Nainen taas nimenomaan haluaa, että puoliso kuuntelee ja kommentoi, kertoo mielipiteensä ja on kiinnostunut ja siten osoittaa välittävänsä. Bonusta on, totta kai, jos mies hoitaa ongelman:)
Luehan myös tämä artikkelini: Mies ei ymmärrä auttaa – mikä neuvoksi?
Erilaiset persoonallisuustyypit
Erilaisia luonteita, persoonallisuuksia, temperamentteja ja piirteitä on lukemattomasti. Jokainen meistä on myös yksilö. Kukaan toinen ei ajattele tai toimi juuri kuten sinä.
Kukaan meistä (ei tietääkseni) osaa lukea toisen ajatuksia. Juuri siksi onkin erittäin tärkeää oppia kuuntelemaan.
Puolison ymmärtämisessä apuna voivat toimia myös erilaiset persoonallisuusteoriat. Niitä on aikojen kuluessa esitetty useita erilaisia. Yhteistä niille on, että niissä inhimillinen toiminta luokitellaan tiettyjen periaatteiden mukaan.
Teorioita voi yhdistellä vapaasti. Jokainen varmasti tunnistaa ainakin jotain piirteitä itsessään ja puolisossaan.
Lähde: Dunderfelt Tony (1998). Henkilökemia – yhteistyö erilaisten ihmisten välillä. Dialogia Oy.
Joitakin persoonallisuusteorioita:
- Visuaalinen, auditiivinen ja kinesteettinen kolmijako NLP (Neuro-Linguistic-Programming) oppien mukaan
- Ayurvedan kehotyypit: Vatha, Pitta, Kapha
- Howard Gardnerin lahjakkuus-ja oppimistyylit: kielellinen, loogis-matemaattinen, avaruudellinen, musikaalinen, liikunnallinen, itsetuntemuksellinen ja sosiaalinen älykkyys.
- Elementtioppi: tuli, ilma, vesi ja maa
- Keirseyn tyypit: jokaista temperamenttia on kahta muunnelmaa, joista saadaan kahdeksan tyyppiä: Operators, Players, Monitors, Conservators, Organizers, Mentors ja Advocates.
- Astrologia
- Myers-Briggs tyyppi-indikaattori: 16 erilaista persoonallisuustyyppiä
- Enneagrammit
Lähde: Dunderfelt Tony (1998). Henkilökemia – yhteistyö erilaisten ihmisten välillä. Dialogia Oy.

Temperamenttityypit
Persoonallisuustyyppien lisäksi ymmärrystä parisuhteessa voi lisätä puolison (ja oman) temperamenttityypin tunnistaminen.
Neljä eri väristä temperamenttia ovat ehkä tuttuja sinullekin: sininen, punainen, keltainen ja vihreä:
Sininen: ajattelu, analysointi, tutkiminen, kokonaiskuvan laatiminen, pyrkii täydellisyyteen. Varovainen, varautunut, tunteet aiheuttavat ristiriitoja ja ovat järkevän toiminnan tiellä.
Yksityiskohtainen, perusteellinen, ihanteellinen, rationaalisuus, suunnitelmallisuus, pessimismi, kriittisyys, kontrolloiva, epäsosiaalinen.
Punainen: lämmin, ulospäin loimuava, aikaansaa lämpöä, jota tarvitaan, jotta saadaan asiat liikkeelle. Voimakastahtoinen, ulospäin suuntautunut, ronski, elämä on suoritettavia tehtäviä ja projekteja.
Ei aina jaksa turhan puhumista, koska on niin kiire käydä toimeen. Käytännöllinen: ajattelee juuri niin paljon kuin tehtävä vaatii. Saattaa olla konservatiivinen, tuo omat mielipiteensä julki.
Toiset voivat kokea punaisen ulostulot liian karkeina ja suoria.Tehokas, suoraviivainnen.
Keltainen: säteilee ja valaisee. Energinen, mutta ei niin voimakastahtoinen ja itsepäinen kuin punainen. Hyväntahtoinen ja ihmisläheinen. Keltaiselle on äärimmäisen tärkeää, että ihmisillä on hyvä olla. Periaatteellinen ihmisten oikeuksissa, jotka saattavat mennä jopa velvollisuuksien hoitamisen edelle.
Näistä syistä saatetaan joskus pitää pehmeänä. Mielikuvitusrikas, spontaani, intuitiivinen. Looginen ja analyyttinen ajattelu voi olla haastavaa. Tunnerikas. Joskus tuuliviiri.
Tekee asiat omalla tavallaan, ei aina edes loppuun. Sosiaalinen, optimisti.
Vihreä: paljon samaa kuin sinisessä. Ei niin voimastahtoinen tai periaatteellinen. Liikkuu ääripäiden välissä. Tasapainoinen, ystävällinen ja rauhallinen. Haluaa pitää asiat yksinkertaisina.
Nauttii keskustelusta pienen piirin sisällä. Tunnemaailma on tärkeä, sillä kokee asiat empaattisesti. Aidot, lämpimät, syvälliset tunteet. Tunneilmaisu on kuitenkin hillittyä.
Voi olla introvertti. Hyvä kuuntelija, sympaattinen ja mukava työporukan jäsen.
Lähde: Dunderfelt Tony (1998). Henkilökemia – yhteistyö erilaisten ihmisten välillä. Dialogia Oy.

Muita syitä puolison puhumattomuudelle
Puhumattomuudelle ja tietoiselle vaikenemiselle voi luonnollisesti olla lukuisia eri syitä. Paras keino on kysyä.
Mutta kun nyt toinen osapuoli on se puhumaton puoli, vastauksen saamisessa voi kestää. Heitetäänpä siis ilmaan muutamia arvauksia:
- Lapsuudenkotoa opittu vaikenemisen kulttuuri
- Ujo mies, joka ei tykkää puhumisesta
- Työläs tai vaikea ulosanti syystä tai toisesta
- Stressi, uupumus tai masennus
- Kuormittava elämänvaihe
- Uniongelmat
- Potenssiongelmat
- Toinen nainen/mies
- identiteettikriisi
- Puolisosi on hidas hämäläinen – anna hänelle aikaa
- Krooninen kipu ja särky
- Harkitsevainen insinööriluonne
- Taloudelliset ongelmat
- Parisuhdeongelmat – onko kaikki jo sanottu?
- Ei vaan ole mitään sanottavaa sillä hetkellä
- Mies on täysi toope eikä arvosta sinua tai parisuhdettanne

Lopuksi
Olisi kiva lukea puhumattoman miehen kommentti tähän asiaan. Olenkin huomannut, että hiljaiset tyypit ovat usein erinomaisia kirjoittajia, joilla on sana kohdillaan.
Sinä puhumaton mies siellä, kerro siis meille: mitä syitä miehen jatkuvalle puhumattomuudelle voi olla?
Mitä pidit tästä postauksesta? Kerro ihmeessä kommenteissa ja jaathan postauksen myös ystävällesi, kiitos!