Tuntuuko sinusta usein siltä, että miehesi ei ymmärrä auttaa sinua lastenhoidossa tai kotitöissä?
Ehkä mies ei ymmärrä toistuvaa vihjailuasi siitä, että olisi tosi kiva jos hän täyttäisi tiskikoneen?
Eikö hän ymmärrä, että tarvitset kipeästi omaa aikaa, irtiottoa lastenhoidosta ja jatkuvasta äidin metatyöstä?
Mitä voit tehdä? Miten saat kertomasi läpi ja vielä toivomasi lopputuloksen?
Tässä postauksessa autan sinua saamaan viestisi läpi. Mutta kurkataan ensin yhtä oleellista eroa miesten ja naisten välillä.
Mies ei ymmärrä – miehen ja naisen välillä on yksi merkittävä ero
Olet ehkä joskus ajatellut mielessäsi, että miehesi on perheen arjessa itsekkäämpi kuin sinä? Tiedätkö tosiasiaksi, että sinä ajattelet useammin koko perheen yhteistä hyvää kuin miehesi?
Miehesi taas tuntuu ajattelevan lähinnä omia juttujaan ja tarpeitaan.
Miehesi vetäytyy omien harrastustensa pariin tai lepäilemään sohvalle kesken lasten iltavillin. Sinä toivot epätoivoisesti, että hän ymmärtää sinun tarvitsevan apua pikkuriiviöiden kanssa.
Tilanne turhauttaa sinua. Miten hän ei ymmärrä?
Seurauksena saattaa olla mojova riita.
Ehkä mieltäsi kuitenkin huojentaa seuraava tutkimustieto. Se auttaa ymmärtämään, että sinun miehesi ei ole ainoa, joka saattaa toimia edellä mainitun tapaan.
Zürichin yliopiston neurotieteellisen tutkimuksen (v. 2017) mukaan miesten ja naisten aivoissa sijaitsevat palkkiojärjestelmät reagoivat eri tavoin itsekkääseen ja epäitsekkääseen käytökseen.
Naisten aivot palkitsevat tutkimuksen mukaan epäitsekkyyttä, kun taas miesten aivot itsekkyyttä.
Ennen kuin hyppään siihen hätäiseen johtopäätökseen, että kaikki miehet vain kertakaikkiaan ovat tarkoituksellisesti ja tahallisesti itsekkäämpiä kuin naiset, pysähdytään hetkeksi.
Nimittäin tutkimuksen tuloksissa todetaan myös, että ero epäitsekkään ja itsekkään käytöksen palkitsemisessa ei ole synnynnäinen tai evoluutioon perustuva.
Ero on pikemminkin kulttuuriin ja kasvatukseen liittyvä.
Suomeksi sanottuna, tyttöjä kehutaan ja kiitetään useammin ”hyvästä ja epäitsekkäästä” toiminnasta kuin poikia.
Tällainen kasvatuskulttuuri saattaa turhauttaa sinua naisena. On kuitenkin lohduttavaa tietää, että voit itse kasvatuksellasi vaikuttaa tulevan sukupolven asenteisiin, työnjakoon ja ymmärrykseen toisen osapuolen kokemuksista.
Väärinymmärrysten välttämiseksi totean vielä, että jokainen on yksilö ja niin miehissä ja naisissa löytyy monenlaista käytöstä.
Tämän postauksen tarkoitus ei myöskään ole syyllistää miehiä vaan löytää ratkaisu tarkasti rajattuun, jokseenkin yleiseen ongelmaan.
Tutkimustulokset löydät täältä
Lue lisää: Syypää onnettomuuteesi on puolisosi!
Mies ei ymmärrä vihjailua
Tässä postauksessa kerron sinulle, miten lähestyä puolisoasi rakentavammin, kun haluat hänen tekevän jotain. Jotta saisit edes osan metatyöstäsi ja jatkuvasta tehtävälistastasi hänen vastuulleen.
Eikö olisikin houkuttelevaa vain mennä suoraan asiaan? Purkaa sanallisesti ulos kaikki se turhautuminen, mitä jo viikkotolkulla olet kerännyt sisääsi.
Mutta odotahan hetki ja anna minun antaa sinulle muutama vinkki.
(Jos et tarvitse apua juuri tässä asiassa, olet tervetullut tutustumaan muihin blogini artikkeleihin:))
Otsikko Mies ei ymmärrä vihjailua kertoo suurimman syyllisen. Vihjailu.
Useimpia naisia ei tarvitse muistuttaa huolehtimaan lapsiin ja perheeseen liittyvistä päivittäisistä velvollisuuksista.
Mies sen sijaan (yleistämättä ja kaikella rakkaudella) saattaa kaivata muistutusta, koska askareet eivät ole ensimmäisenä hänen tehtävälistallaan.
Vihjailu ei vain yksinkertaisesti toimi.
Miten siis saada mies tekemään enemmän ilman vihjailua?

Kun mies ei ymmärrä auttaa – ota nämä avuksi!
Kokeile näitä todistetusti toimivia konsteja, kun haluat miehen oikeasti tekevän pyytämäsi asian:
- Tee listoja.
Tämä on niin yksinkertaista, että on vaikea uskoa sen toimivan. Mutta se oikeasti toimii. Kirjoita siis vaikkapa jääkaapin oveen lyhyt lista asioista, joita haluat puolisosi tekevän.
Mikäli listan näkeminen ja asioiden tekeminen aiheuttaa hänessä vastustusta, voit listata hänelle sinun päivittäin tekemäsi askareet.
Veikkaan, että hänen listansa alkaa silloin vaikuttaa hyvinkin lyhyeltä ja houkuttelevalta.
- Älä vihjaile, nalkuta, raivoa tai sano: ”Mikset sinä ikinä?” Vaan pyydä selkeästi ja kirjoita asia listalle. Pitäkää kiinni omista tehtävistänne ja antakaa molemmin puolin kehuja ja kiitosta.
- Älä myöskään sorru korjailemana tai kyttäämään miehen tekemisiä, kun hän tekee pyytämääsi asiaa. Jos tehtävä ei ole tarkkaan aikaan sidottu, anna hänen tehdä se omassa aikataulussaan.
Pääasiahan on, että hän tekee sen, eikö? Meillä äideillä on valitettavan usein taipumus yrittää ”hallita” tilanteita myös silloin, kun mies ottaa vetovastuun lapsista ja kodista.
Eli kun pyydät miestä tekemään jotain, anna hänelle myös rauha tehdä pyytämäsi asia omalla tavallaan. Älä korjaile häntä, ellei kyse ole perustavanlaisesta virheestä tai hän aidosti tarvitsee apuasi.
- Kiitä, kehu ja käytä hyväksesi hänen vahvuuksiaan. Onko hän esimerkiksi hyvä hauskuuttamaan lapsia tai leikkimään heidän kanssaan? Ehkä hänellä on erityinen taito saada ekaluokkalainen tekemään tehtävänsä?
On turha pyytää miestäsi tekemään toistuvasti asioita, jotka eivät selvästikään ole hänen vahvuusalueellaan. Ellei hän itse ole halukas niitä tekemään ja oppimaan lisää.
- Muistuta häntä, että mikään ei sytytä naista paremmin kuin huolehtiva, omatoiminen ja osallistuva puoliso.
- Joskus riittää, että poistut paikalta. Kun miehesi huomaa jääneensä yksin kakkavaippaisen taaperon kanssa, hän huomannee ennemmin tai myöhemmin, että jotain on tehtävä.
- Asetu välillä miehesi asemaan. Sinä ehkä elät äitikuplassa. Vaikka hän onkin puolisosi ja perheenisä, hänen kuplansa saattaa olla täysin erinäköinen. Kysele siis hänen päivästään, tekemisistään ja huolistaan. Onko hänen päivänsä sellainen kuin kuvittelet sen olevan?
Saatat huomata, että hän ajattelee perheen yhteistä hyvää aivan yhtä paljon kuin sinäkin, mutta eri näkökulmasta ja omilla ehdoillaan. Miehesi saattaa esimerkiksi huolehtia säntillisesti perheauton turvallisuudesta ja määräaikaishuolloista.
Kenties hän hiekottaa pyytämättä liukkaan kotipihan?
Korjaa lasten rattikelkan?
Muistaa palatessaan töistä soittaa ja kysyä, onko maito loppu?
Millä tavoin sinun miehesi huomioi sinua ja lapsia?
Mistä erityisesti olet hänelle kiitollinen?
Lue myös tämä: Äitiys ja itsensä ykkössijalle laittaminen
Jos pidit tästä postauksesta, ole hyvä ja jaa se kaverillesi. Kiitos!
Lähteet:
University of Zurich: The female brain reacts more strongly to prosocial behavior
https://www.media.uzh.ch/en/Press-Releases/2017/female-brain-and-prosocial-behavior.html
Working mother: 10 Proven Ways to Get Your Husband to Help More with the Mental Load and Chores