pelinappulat

Miten jaksaa kotona lasten kanssa? 20 vinkkiä syksyyn!

Perhe-elämä, ruuhkavuodet ja kotiäitiys vievät välillä mehut reippaimmastakin naisesta.

Kaiken päälle vielä toista vuotta jatkunut koronapandemia kiristää hermoja ja luo ennakoimattomuutta arjen rutiineihin, jotka ovat lapsiperheessä niin tärkeitä.

Syksyn velvollisuuksien aiheuttama ryhtiliike aiheuttaa paineita suuntaan sun toiseenkin.

Miten siis jaksaa kotona lasten kanssa?

Jokainen äiti on varmasti kuullut hyvää tarkoittavia mutta välillä metsäänkin meneviä neuvoja enemmän kuin tarpeeksi.

Sen vuoksi otankin tässä artikkelissa esille vain toimivimmat vinkit napakassa muodossa. Sovella niitä juuri sinun perheesi arkeen sopiviksi, sillä sinä olet oman perheesi asiantuntija!

miten-jaksaa

Miten jaksaa kotona lasten kanssa – 20 vinkkiä syksyyn!

  • Priorisoi, karsi ja laske rimaa. Mieti tarkkaan, mikä oikeasti on välttämätöntä tai tarpeellista arjen sujuvan pyörityksen onnistumiseksi.

Kaikki, mikä voi odottaa seuraavaan päivään/viikkoon/kuukauteen, voi odottaa! Opettele sietämään sotkua, epätäydellisyyttä, keskeneräisyyttä ja luovaa kaaosta niin pääset helpommalla.

  • Delegoi. Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä itse ja juuri sinun tavallasi. Me äidit usein vaadimme, että puoliso hoitaa arjen tehtäviä juuri meidän tavallamme.

Kontrollifriikki täydellisyyden tavoitteilija asettaakin itselleen aivan turhia paineita asioista, joilla pitkällä aikavälillä ei ole mitään väliä. Anna siis puolison vaihtaa vaippa, pukea ja ruokkia lapset aivan omalla tavallaan.

  • Älä usko kaikkea, mitä kuulet tai mitä sinulle neuvotaan. Iltapäivälehdet, lähipiiri ja tuntemattomatkin tarjoavat neuvojaan lastenkasvatukseen ja arjenhallintaan.

Suhtaudu neuvoihin avoimesti mutta lähdekritiikkiä hyödyntäen. Se, mikä toimii yhdelle, ei todellakaan aina toimi toiselle.

Esimerkkinä usein kuultu ohje lapsen nukuttamiseen: Laitat vaan sen itkevän lapsen sänkyynsä ja kannat takaisin, jos se nousee sieltä. Kyllä se aikanaan rauhoittuu ja nukahtaa.

Ei muuten toimi joka lapsen kohdalla! Älä siis aseta itsellesi turhia paineita ottamalla kirjaimellisesti sinulle annettuja vinkkejä!

lapsi
  • Tasapuolinen vanhemmuus ja arjen pyöritys. Kuulostaa ehkä itsestäänselvältä muttei ole. Jokaisen perheen olosuhteet vaihtelevat. Puoliso saattaa painaa pitkää päivää töissä jolloin arkipäivien tasapuolinen työnjako on utopiaa.

Olisiko kuitenkin mahdollista, että vähemmän perheen kanssa aikaa viettävä vanhempi ottaa vetovastuun viikonloppuna tai edes yhtenä päivänä viikossa?

  • Think outside the box. Kaikkea ei tarvitse tehdä kuten meille opetetaan tai kuten muut tekevät.

Esimerkkinä: Onko ruokaostokset välttämätöntä tehdä päiväsaikaan? Olisiko se helpompaa ja yöaikaan? Kritisoitukin kauppojen aukioloaikojen vapautus tuo mukanaan väljyyttä myös lapsiperheen arkeen.

  • Pyydä apua mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Jos tarpeen, liioittele.
  • Jos käyt töissä tai olet palaamassa töihin, voitko vaikuttaa työaikoihisi tai tuntimäärääsi? Vaikka se näkyy tuloissa, voisiko pienempi tuntimäärä kuitenkin olla pehmeämpi lasku uuteen normiin?
  • OTA OMAA AIKAA vaikka väkisin. Yksikään äiti ei ole kone, joka jaksaa ilman öljyämistä, latausta ja huoltoa.
oma-aika
  • Opettele tuntemaan lastesi henkilökohtaiset luonteenpiirteet ja tarpeet ja rakenna päivä niiden mukaan.

Esimerkkinä: itse lankean edelleen siihen, että yritän ottaa omaa aikaa”vääriin” aikoihin, kun lapset ovat virkeimmillään ja kaipaavat seuraani.

Mutta on turha pakottaa metallia sulamaan liian alhaisessa lämpötilassa.

Samoin on turha yrittää pakottaa lapsia minun henkilökohtaiseen aikatauluuni silloin, kun selvästikin on ulkoilun, tanssin, sylittelyn tai höpöttelyn aika.

Välillä lyön päätäni seinään tuon faktan kanssa. Mutta kun hyväksyn sen, että oma aikani tulee muttei välttämättä haluamanani ajankohtana, sujuu päivä lasten kanssa paljon leppoisammin.

  • Aktiivinen läsnäolo lapsille Kun olet lapsen kanssa, pidät häntä sylissä tai leikität, ole aidosti läsnä. Älä selaile älylaitteita. Keskity lapseen.

Päivän aikana multitaskaat, teet eri asioita ja vuorokausi saattaakin tuntua käsivarren mittaiselta, loppumattomalta työmaalta.

Jollain tapaa multitaskaus kuuluukin oleellisena osana äitiyteen ja täysin siitä ei taida päästä eroon. Kuten ei metatyöstäkään.

Lapsi kuitenkin ansaitsee päivän aikana hetkiä, jolloin äiti on aidosti läsnä eikä kiirehdi seuraavaan paikkaan. Haastavaa? Kyllä. Mahdollista? Kyllä.

Hetkien ei tarvitse olla pitkiä. Pääasia on, että huomaat lapsen, katsot silmiin ja rakastat.

sisarukset
  • Break the rules. Äitiyttä ei tarvitse suorittaa oppikirjan mukaan. Sinun ei myöskään tarvitse luoda itsellesi äitiprofiilia, joka on täynnä periaatteita ja sääntöjä.

Kuten yllä jo totesin, sinä tiedät parhaiten, mikä sinun perheessäsi toimii ja mikä ei. Luota siihen. Jos jokin asia ei toimi, siirryy seuraavaan.

Muista, että olet paljon muutakin kuin äiti. Mitä enemmän äitiyttä suorittaa, sitä enemmän se myös kuormittaa.

  • Kokeile ajanhallinnassa apuna joko Nelikenttää tai Pomodoroa.

Nelikentässä jaat asiat joko tärkeisiin ja kiireellisiin (toimi heti), tärkeisiin ja kiirettömiin (aikatauluta), ei-tärkeisiin ja kiireellisiin (delegoi) ja ei-tärkeisiin ja ei-kiireettömiin (unohda).

Pomodorossa ajastat tehtävät 25 minuutin työjaksoihin, joiden välissä on 5 minuutin tauko.

Jos kumpikin näistä tuntuu liian haastavalta etkä vain ehdi, kirjoita joka aamu paperille 1-3 päivän tärkeintä tehtävää. Älä enempää. Päätä, milloin asian hoidat ja sitoudu siihen. Unohda loput.

ajanhallinta
  • Vähennä älylaitteiden käyttöä. Tämä koskee koko perhettä. Tiedän, ei ole aina niin helppoa. Syytön en ole minäkään.

Tiedät takuuvarmasti jo nyt, että liika ruutuaika ei tee hyvää yhdellekään perheenjäsenelle. Rajoita ja ajasta myös oma aikasi ruudun äärellä.

Helpoin keino rajoittaa ruutuaikaa on laittaa älypuhelin silmien ja käsien ulottumattomiin. Jos puhelin on taskussa tai pöydällä, tulee sitä huomaamatta vilkuiltua vähän väliä.

  • Suunnittele ja valmistele etukäteen. Tämäkin on varmasti itsestäänselvä asia.

Lasten tarhavaatteet, eväät, ruoat, lemmikkien ruokailut, kauppalista, lääkärikäynnit, neuvolavierailut, auton tankkaus, pyykkikoneen ajastus tai mikä tahansa muu arkinen rutiini nopeutuu huomattavasti, kun ajoittaa ja suunnittelee sen fiksusti.

  • Päivärytmi. Jotkut päivät vain lähtevät heti aamusta väärään. Lapset kiukkuavat ja sotkua syntyy, ulkona sataa, päikkärit jäävät välistä ja tärkeitä asioita unohtuu.

Pyri silti seuraamaan hyväksi toteamaasi päivärytmiä. Säännölliset ruoka-ajat, päiväunien ajoitus, ulkoilu ja kotihommien ajoittaminen oikeisiin hetkiin sujuvoittavat kummasti päivän kulkua.

Reippautta ja jaksamista se vaatii. Välillä voi olla kuin pellossa ja antaa päivän ajelehtia menemään mutta pidemmän päälle rutiinit ja rytmi tekevät päivästä kevyemmän ja ennakoitavamman.

Jos jokin osa päivässä pistää jatkuvasti vastaan, kyseenalaista rutiinin toimivuus. Onko rutiini ajoitettu oikein? Onko rutiini turha tai olisiko olemassa parempi tapa hoitaa asia? Usein jumitumme tapojemme orjiksi.

Esimerkki: Nuorimmaiseni tapaa kaivaa aina saman viherkasvin mullat lattialle mummulassa.

Pitkään tyydyin väsyneillä äidinaivoillani vain nostamaan lapsen pois kasvin ääreltä. Jääräpäinen lapsi kun on, toistuvat EI-käskyt eivät todellakaan tehonneet.

Meni pitkään, ennen kuin älysin, että kukan voi SIIRTÄÄ (!).

Esimerkki kuulostaa typerältä mutta havainnollistaa hyvin tapojemme voimaa. Noudatamme niitä orjallisesti vaikka ne olisivat toimimattomia ja hölmöjä. Miksi? Jos rutiini ei toimi, muuta sitä.

some
  • Pysy pois somekanavilta, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi huonoksi äidiksi! Tarviiko tosiaan perustella?
  • Kun elämä antaa sitruunoita – harhauta itseäsi! Olet varmaan huomannut, että joskus paras keino saada lapsi lopettamaan kielletty puuha on tarjota hänelle jotain harhauttavaa ajanvietettä tai esinettä?

Harjautus toimii myös aikuisilla ja voit käyttää sitä myös itseesi. Joskus on parempi kääntää ajatukset tietoisesti johonkin ihan muuhun kuin sen hetkiseen ongelmaan.

Kuuntele lempikappaleesi, lue pari sivua hyvää kirjaa, lakkaa kynnet, juo kuppi laadukasta teetä, kävele postilaatikolle ja takaisin, rapsuta lemmikkiä, hengitä kymmenen kertaa syvään sisään ja ulos, soita ystävälle tai mitä tahansa, mikä saa sinut miettimään välillä jotain muuta.

Ongelma ei välttämättä tällä ratkea, mutta stressitasosi laskee ja saat hetken lisäaikaa asian käsittelyyn ja rauhoittumiseen.

mindfulness
  • Aasinsiltana edellisestä kohdasta: aloita mindfulness-harjoitukset tai meditaatio. Itse olen vakuuttunut siitä, että läsnäolon taidon harjoittelun ja mietiskelyn tulisi kuulua jokaisen kotiäidin päiväsuunnitelmaan.
  • Näe kauneus ympärilläsi ja luo sitä lisää. Kun maltat pysähtyä ja antautua hetkelle, huomaat ympärilläsi pieniä arjen ihmeitä.

Lämmin auringonpaiste kasvoillasi. Syksyn raikas tuoksu, lasten riemu tai kupillinen kuumaa kahvia.

Kaikkia noita voit pitää joko itsestäänselvyyksinä tai pieninä ilon lähteinä. Valinta on sinun. Kiitollisuutta voi harjoittaa. Voit myös tietoisesti luoda hyvää ympärillesi pienin arkisin teoin.

  • Aseta itsellesi pitkän aikavälin tavoite. Merkityksellisyyden tunne on erittäin oleellinen osa onnellista ja mielekästä elämää.

Jos et vielä tiedä, mitä henkilökohtaisesti elämältäsi haluat, ota siitä selvää.

Kun tiedät, mitä tavoitella, laadi suunnitelma tuon unelman saavuttamiseksi.

Tee joka päivä jokin pieni teko, joka vie sinua lähemmäs unelmaasi.

tavoite

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: