Ajattelen usein, että me äidit olemme arjen supersankareita, 24/7. Jopa yölläkin nukumme toinen silmä auki ja olemme valmiina käymään toimeen, mikäli meitä tarvitaan.
Äitiys tuleekin jostain syvältä selkärangasta. Ei suotta puhuta äidinvaistosta.
Mutta jos aina täytyy olla olemassa vain muita varten, vahva, reipas ja jakaa omastaan, parhainkin äiti väsyy pitkässä juoksussa.
Kukaan ei voi olla olemassa vain muita varten ja pienentää omia tarpeitaan jatkuvasti. Jossain vaiheessa tulee joko täyspysähdys tai muutoksen aika.
Silloin tulee äidin oma vuoro.
Puhutaanko äitiyden haittapuolista?
Äitiyteen sukeltamisen ja äitikuplassa elämisen haittapuolia voivat olla ainakin seuraavat:
- uupuminen
- omien tarpeidesi ja unelmiesi vähättely ja huomiotta jättäminen
- mahdollinen äitiyden mukanaan tuoma taloudellinen niukkuus
- vanhemmuuden parisuhteeseen mukanaan tuomat jännitykset ja riidat
- itsesi hukkaaminen äitiyteen
- aivosumu: kun metatyötä ja velvollisuuksia on liikaa, pää ei vain toimi enää
- alentunut itsetunto ja pystyvyyden tunne työelämässä ja ”aikuisten maailmassa”
Onneksi äitiys tuo mukanaan myös hyviä asioita.
Kuten sen, että äitinä huomaat pystyväsi ihan mihin vain, jos on pakko!
- Kun kerran pystyt ihan mihin vain, mikset käyttäisi tuota äitivoimaa omaksi eduksesi?
- Haluatko sinäkin toteuttaa itseäsi ja unelmiasi myös äitiyden ohessa?
- Tehdä jotain omaa ja merkittävää? Tuntea olosi motivoituneeksi ja innostuneeksi?
Isompi elämänmuutos alkaa aina pienistä muutoksista arjessasi. Aivan ensimmäiseksi sinun on osattava laittaa itsesi ensimmäiselle sijalle – edes hetkeksi. Älä stressaa pyykeistä, sotkuista lattialla tai ruoanlaitosta. Ne voivat odottaa.
Meidän kaikkien elämäntilanteet vaihtelevat. Siksi en voikaan sanoa, mikä on sinulle oikea tapa toteuttaa itseäsi juuri nyt. Mutta sinäkin pystyt aivan varmasti ottamaan itsellesi edes 15min päivässä?
Keskity silloin täydellä sydämelläsi omaan hyvinvointiisi ja siihen, mitä sinä juuri nyt tarvitset.
Jos sinulla on puoliso tai sinun on mahdollista saada muuta lastenhoitoapua, käytä sitä hyväksesi. Jos olet yksinhuoltaja, oma aikasi saattaa jäädä päivän viimeiseksi asiaksi.
Mutta pidä siitä silti kiinni. Tee siitä säännöllinen, hyvä tapa itsesi hyväksi.
Aloita jo tänään ja tee jotakin hyvää ihan vain itseäsi varten! Alla on muutamia esimerkkejä:
- varaa aika kampaajalle
- aloita sijoittaminen pahan päivän varalle
- lue self help -opasta
- keitä kuppi laadukasta kahvia ja nauti se hiljaisuudessa
- osallistu virtuaaliselle joogatunnille
- kirjoita ylös suurin unelmasi
- ota kuuma kylpy tai suihku pitkän kaavan mukaan
- osta salikortti
- käy leffassa ystävän kanssa
- ota päiväunet
- meditoi
- tee pieni kehonpainojumppa
- soita ystävälle
- ulkoile
Isommassa mittakaavassa voit miettiä, minkä yhden itsellesi tärkeän asian haluat toteuttaa tämän vuoden aikana? Kirjoita tuo tavoite ylös. Tutki, miten voit saavuttaa tuon tavoitteen ja tee suunnitelma. Sitoudu suunnitelmaan.
Etkö saa, mitä haluat? Lue tämä artikkelini: Miksi et saa mitä haluat? 40 mahdollista syytä

Muutoksen avaimet – muutamia oivalluksia matkan varrelta
Omalla matkallani muutokseen olen oppinut muutamia tärkeitä oivalluksia, joita haluan nyt jakaa kanssasi:
- Olet tapojesi summa. Pienet asiat, joita teet tai jätät tekemättä päivittäin, ratkaisevat pelin pitkässä juoksussa. Laitatko esimerkiksi joka kuukausi pienen summan rahastosalkkuun vai et? Käytkö kävelyllä joka toinen päivä vai et?
Opiskeletko sinua kiinnostavaa asiaa vaiko et? Haetko työpaikkaa, josta haaveilet vai et? Varaatko itsellesi somevapaata aikaa lasten seurassa vai et? Jätätkö karkit ja herkut vähemmälle vai et?
- Muutos on, vastoin yleistä harhaluuloa, pieniä säännöllisiä tekoja ja kylmää tekemistä. Muutos on sitoutumista, turhasta luopumista ja luottamista itse matkaan. Se on luottamista itseesi ja kykyihisi.
Muutos on avun vastaanottamista ja sen antamista. Se on sinnikkyyttä vastoinkäymisten edessä ja niiden jälkeen. Se on rohkeutta mennä joskus vastavirtaan. Muutos on jatkuvaa uuden omaksumista ja opiskelua.
- Muutos on nälkää. Se on paremman elämän nälkää tai nälkää vaikeiden vuosien jälkeen. Se on nälkää, jonka haluat tyydyttää koko sydämestäsi.
Kysy siis itseltäsi: mikä on minun nälkäni? Mitä haluan niin kovaa, että olen valmis työskentelemään kovaa sen eteen ja kokemaan ehkä pettymyksiäkin matkan varrella?
Palkintosi on niin motivoiva, että et luovuta. Ehkä olet tilanteessa, jossa et enää ikinä halua olla? Se on motivaattorisi muutokseen!
- Haters gonna hate. Joku tulee jossain vaiheessa kritisoimaan valintojasi tai päätöksiäsi. Saattaa olla, että se on jopa hyvin läheinen ihminen, joka tekee kaikkensa, jottet muuttuisi. Sinä itse kuitenkin tiedät, onko muutos kaiken vaivan ja työn arvoinen.
Voit kuvitella olevasi kuin teflonpannu, joka hylkii negatiivisa kommentteja ja energiasyöppöjä. Keskity sinä positiiviseen.
Hanki kuitenkin tietoa ja hyödynnä niiden kokemusta ja osaamista, jotka ovat kulkeneet valitsemaasi tietä ennen sinua.
- Saatat yllättyä, kuinka moni ihminen on valmis pyyteettömästi auttamaan sinua matkallasi! Jos joku taas sanoo ei, älä anna senkään lannistaa.
- Ulkoista, mikäli mahdollista. Usein kun aloitat jotain, työmäärä on alkuun suuri ja saatat epäilläkin itseäsi. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee vaihe, kun sinun on mahdollista jakaa taakkaa muiden kanssa. Ulkoista ja delegoi silloin asioita muillekin.
Ihan parasta on, jos löydät ympärillesi osaavan tiimin. Yhteistyössä on voimaa!
- Pidä yllä ideamyllyä. Suuretkin saavutukset ja menestystarinat ovat lähteneet ideasta tai unelmasta. Ideoi siis rohkeasti ja sensuroimatta. Yksi hyvä idea on pitää muistikirjaa. Pidä sitä mukanasi kaikkialla. Joskus parhaat ideat voivat tulla kesken kävelylenkin.
Monet sanovat, että aamuyöstä mieleen tulee loistavia ideoita, jotka herätessä valitettavasti ovat jo unohtuneet. Pidä siis muistikirjaa myös yöpöydällä.
Ideat voivat olla mielikuvia, yksittäisiä sanoja tai sitaatteja, toisten kysymyksiä tai jotakin yhteiskunnallisia ilmiöitä, joita olet jäänyt pohdiskelemaan. Tai ehkäpä keksit upean tuoteidean auttamaan lapsiperheiden kiireistä arkea?
Älä siis ajattele, että sinulla ei ole ideoita. Mitä enemmän tätä harrastat, sitä enemmän ideoita myös saat.
Jos mieli on aivan jumissa, voit kokeilla myös vapaata kirjoittamista paperille: kirjoita vaikka lastenlaulujen sanoja tai höpönlöpöä, hetken päästä paperille alkaa tulla aivan oikeaa asiaa.

Mikä on sinun viitekehyksesi?
- Me jokainen elämme omassa viitekehyksessämme, joka määrittää arkeamme ja kokemuksiamme.
Tarkoitus ei ole vähätellä, mutta samoin kuin päivittäiset rutiinimme, myös päivittäinen elinympäristömme, läheiset ihmiset ja elämänpiirimme vaikuttavat suuresti siihen, mitä maailmasta ajattelemme.
Esimerkkinä: en ole ikinä ollut hevosihminen, vaikka pidänkin kyllä hevosista. Ratsastanut olen vain pikkutyttönä ponilla. Maailmani avartui, kun pääsin kerran käymään ystäväni kanssa tallilla.
Tutustuin hänen hevoseensa sekä kaikkeen siihen, mitä hevosen ylläpitäminen ja hoitaminen vaatii.
Ymmärsin, kuinka paljon tuo viitekehys muokkaa hänen maailmaansa. Tallilla kun tulee vietettyä monta tuntia joka päivä. Kun osa tuloista vielä tulee hevosten parissa toimimisesta, ovat hevoset ja niiden elinympäristö oleellinen osa ystäväni elämää.
Vaikka meillä on ystäväni kanssa paljon yhteistä, ymmärsin, että hevoset ovat osa hänen elämäänsä, johon en ikinä pääse täysin sisälle, koska en itse ole hevosihminen.
Oli tavallaan haikeaakin tajuta, että tulisin ikuisesti olemaan ulkopuolinen tuolla elämän osa-alueella.
Kokemus oli todella silmiä avaava: hänen arkensa ja kokemuksensa asioista muovautuu ainakin jokseenkin hevosten kautta. Minun kokemukseni elämästä taas ainakin tällä hetkellä siivilöityy väsyneen äidin silmien kautta.
Olemme siis kaikki erilaisia ja lukuisat eri asiat vaikuttavat siihen, miten koemme ja näemme asiat ja mitkä asiat ovat meille tärkeitä. Yksi elämäsi viitekehys ei luonnollisestikaan sulje pois toista, mutta kukaan meistä ei ole mestari kaikessa.
On siis hyvä pysyä yhtä aikaa nöyränä ja uteliaana muita ihmisiä, heidän kokemuksiaan ja tietämystään kohtaan. Samalla voit ansaitusti olla ylpeä omasta osaamisestasi.
- Fyysinen vahvuus tuo henkistä vahvuutta. Kun olet väsynyt ja haluaisit vain maata sohvalla, olosi on veltto, ryhditön ja kykenemätön. Näillekin päiville on aikansa ja paikkansa. Aina ei jaksa olla reipas.
Mutta jossain vaiheessa on noustava uuteen päivään ja todettava, että hyvä tästäkin tulee. Lisää jaksamista arkeen ja positiivisemman mielen saat liikunnasta.
Hassua on, että jopa raskaskin lihaskuntoharjoittelu tuo lisää energiaa ja jaksamista. Treenin jälkeen olo on ryhdikäs ja kykenevä.
Itselläni on ollut nyt lyhyt tauko lihaskuntoharjoittelusta ja inhoan sitä ryhditöntä oloa, mikä minulla on. Se vaikuttaa kaikkeen tekemiseeni. Erityisesti mielialaani ja mindsettiini. Kun olo on ryhditön, minäkin olen ryhditön ja veltto.
Päivinä, jolloin minusta ei vain ole tekemään lihaskuntotreeniä, käyn pitkillä kävelyillä. Saan raikasta ilmaan ja alitajuntani käsittelee asioita. Usein saankin vastauksen ongelmiin juuri kävellessä. Harjoita siis jonkinlaista liikuntaa.
Suosittelen ehdottomasti pitämään huolta ainakin niska/hartiaseudusta, joka meillä äideillä on usein kovilla.

Onko paluu työelämään edessä eikä työpaikkaa valmiina? Lue siinä tapauksessa tämä artikkelini: Kotiäidin paluu työelämään – en osaa enää mitään!
Lopuksi
Me ihmiset olemme mestareita keksimään erilaisia tekosyitä. Meidän olemustamme määrittää vahvasti pienimmän vaivan periaate: haluamme mahdollisimman paljon pienimmällä mahdollisimmalla vaivannäöllä.
Lisäksi olemme mukavuudenhaluisia ja tapojemme orjia.
Eikä tässäkään ole mitään vikaa, jos olet aidosti 100% tyytyväinen elämääsi.
Mutta jos olet kuten minä, kaipaat muutosta ja uusia tuulia elämääsi. Haluat enemmän! Silloin kannustan sinua tutkimaan päivittäisiä tapojasi suurennuslasin alla. Miksi teet asiat niin kuin teet?
Hyödyttävätkö tekemäsi asiat sinua tai perhettäsi? Teetkö jotain vain tavan vuoksi tai sen takia, että muut sitä sinulta odottavat? Tekisitkö mieluummin jotain muuta?
Mitä pieniä hyviä tapoja voisit lisätä päivääsi, jotta voisi paremmin ja pääsisit lähemmäs tavoitettasi?
Katso asioita uusin silmin. Kokeile uusia tapoja ja avaa silmäsi vaihtoehtoisille tavoille tehdä asioita.
Jos jokin asia kiinnostaa sinua, mene sitä kohti.
Mitä pidit tästä postauksesta? Haluaisitko lisää samanlaista sisältöä? Kerrohan mielipiteesi!
Moikka! Kiitos kivasta blogistasi! Minulla on kaksi alle kouluikäistä ja käyn töissä. Suurin haasteeni haluta jotain omaa, liittyy pelkoon siitä, että menetän jotain tästä pikkulapsiajasta jos en koko ajan keskity täysillä lapsiini ja perheeseeni. Onkohan sinulla ajatuksia tämän mörön taltuttamiseen :)?
Hei Tarja! Kiitos kommentistasi ja anteeksi viivästynyt vastaus. Tartuit juuri erittäin tärkeään aiheeseen. Onkohan olemassakaan äitiä, joka ei joskus tuntisi syyllisyyttä: käytänkö aikani oikeisiin asioihin? Työ versus perhe & koti versus äidin omat tarpeet. Tämän asian kanssa kamppailen jatkuvasti itsekin. Ehkä suurin oivallukseni on kuitenkin tämä: Jos äiti ei pidä huolta itsestään ja ole joskus ”itsekäs”, pitkässä juoksussa se kostautuu aivan varmasti ja koko perhe kärsii. Hyvinvoiva äiti = hyvinvoiva perhe.Tasapainon löytäminen on kyllä jatkuva haaste lapsiperheessä. Ihanaa, kun kun kohtaat rohkeasti oman ”mörkösi” ja pohdit, mitä sinä itse juuri nyt elämääsi kaipaat.Toivotan sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää ja sinulle uskallusta tavoitella omia unelmiasi<3