avuton

Opittu avuttomuus – älä vain lankea sen ansaan!

Mitä on opittu avuttomuus?

Mikäli toimintasi perustuu opitun avuttomuuden mallin varaan, et usko mahdollisuuksiisi vaikuttaa oman elämäsi kulkuun ja suuntaan.

Suomen virallisen ”onnellisuusprofessorin” Markku Ojasen mukaan opitussa avuttomuudessa et usko kykyihisi vaikuttaa oman elämän tapahtumiin, mikä taas vaikuttaa passivoitumiseen.

Passivoituminen taas voi johtaa masennuksen kaltaiseen tilaan.

uphill

Myönteisen ajattelutavan merkitys

Positiivisen psykologian professori Martin Seligman on osoittanut, että onnistumiset vahvistavat meitä siten, että kestämme pahojakin epäonnistumisia.

Seligmanin tutkimuksissa korostuvat ihmisen selviytymistä ja vahvuutta selittävät tekijät.

Olennaista kaikille Seligmanin löydöksille on ollut, että tilanteiden tulkinta siitä, miten yksilö tapahtuman näkee ja kokee, vaikuttaa merkittävästi yksilön reaktioihin.

Myönteisessä tulkintatyylissä eli optimismissa vastoinkäymiset koetaan tilapäisinä, ulkoisina ja ohimenevinä. Onnistumiset taas koetaan kestävinä, sisäisinä ja yleisesti persoonallisuutta kuvaavina.

On myös tieteellisesti todistettu, että optimismi liittyy moniin arjen kannalta myönteisiin tuloksiin ja seurauksiin.

Lähde

jump

Carol Dweck on esitellyt kasvuajattelun (Growth mindset) käsitteen.

Siinä, päinvastoin kuin opitun avuttomuuden mallissa, yksilö uskoo ja luottaa kykyihinsä kehittää vahvuuksiaan omistautumisen ja kovan työn avulla. Älykkyys ja lahjakkuus ovat vain lähtökohta kehitykselle.

Kasvuajattelun malli onkin todella lohdullinen ja toivoa ylläpitävä. Mallin mukana tulee miltei väistämättä intohimoinen suhde itseä kiehtovan asian opiskeluun.

Malli myös edesauttaa resilienssin syntymistä. Intohimoinen paneutuminen itseä kiinnostavaan asiaan, konkreettiset toimenpiteet ja resilienssi vievätkin jo todella pitkälle oman unelman toteutumisen tiellä.

Lähde

mahdollisuus

Nyt haastankin sinua kysymään itseltäsi:

  • Perustuuko sinun toimintasi ja ajattelusi opitun avuttomuuden malliin?

Toistatko itsellesi joko tietoisesti tai omassa sisäisessä dialogissasi: ”Turha yrittää, en kuitenkaan onnistu/osaa/jaksa/saa apua/ole tarpeeksi hyvä/täytä itse sopiva selitys?”

  • Vai perustuuko toimintasi kasvuajattelun malliin, jossa voit aina kehittää itseäsi ja ominaisuuksiasi ja aidosti tavoitella ja saavuttaa unelmasi sitoutumisen ja kovan työn kautta?
matka

Jos vielä väität itsellesi, että unelmasi tavoittelu on mahdotonta, koitapa uutta näkökulmaa asioihin.

Sinä asut Suomessa, yhdessä maailman turvallisimmista ja tasa-arvoisimmista maista, jossa koulutus on demokraattista ja terveydenhuolto pelaa.

Sinulla on mahdollisuus kouluttautua, meikata, pukeutua miten haluat ja valita parisuhteesi miten haluat, käydä töissä tai olla kotona lasten kanssa, kuten tahdot.

Voit kulkea rauhassa kadulla ilman pelkoa siitä, että kasvoillesi heitetään happoa vain sen vuoksi, että olet lakannut kyntesi.

Et joudu henkilökohtaiseen konkurssiin ja asumaan kadulle sen vuoksi, että kohtaat terveysongelmia ja sinulla ei ole kuluja kattavaa vakuutusta.

Sinulla on VALTAVASTI mahdollisuuksia. Käytä niitä. Sillä sinä, rakas äiti, olet kaiken hyvän arvoinen!

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.