Meidän perheessä on sairasteltu enemmän kuin koskaan sen jälkeen, kun lapset aloittivat päiväkodin.
Voidaan puhua jo sairastelukierteestä. Lapset ovat yhtä mittaa kipeinä. Sen seurauksena myös äiti ja isä sairastavat jatkuvasti.
Tilanne on varmasti tuttu monessa muussakin perheessä.
Lapset eivät kuitenkaan saa vastustuskykyä muuta kuin sairastamalla.
Tavallaan perheen sairastelukierre on siis normaalia siirtymää kotihoidosta päiväkotiin.
Rajansa kuitenkin kaikella.
Tässä postauksessa pyrin tavallisen äidin keinoin selvittämään, voiko sairastelukierrettä jotenkin ehkäistä.
Disclaimer:Pyydän sinua ottamaan huomioon, että en ole lääketieteen ammattilainen vaan lainaan tässä postauksessa erilaisia lähteitä. En siis ota vastuuta kenenkään terveydenhoidosta tai terveydentilasta tai jaa lääketieteellisiä ohjeita. Ole aina tarvittaessa yhteydessä lääkäriin.
Lasten jatkuva sairastelu väsyttää
Kun koko perhe on sairastanut kaikenmaailman flunssat, influenssat, räkätaudit, silmätulehdukset, norot ja kuumetaudit, alkaa sekä lapsen että vanhemman jaksaminen loppua.
Lasten hyvinvointi on luonnollisesti tärkein ja huolestuttavin asia.
Sairastelukierteellä on myös lukuisia ”sivuoireita”, jotka vaikuttavat koko perheen jaksamiseen:
- Lapset ovat väsyneitä ja ärtyisiä ja pahimmillaan joutuvat antibioottikuurilta toiselle
- Lasten normaali päivärutiini katkeaa ikävästi kerta toisensa jälkeen, mikä vaikuttaa suoraan perhedynamiikkaan sekä arjen sujuvuuteen ja kaikkien jaksamiseen
- Vanhempien työssäkäynnistä tulee arvaamatonta arpapeliä – tulonsaanti vaikeutuu
- Koko perhe käy mökkihöperöksi kun ollaan saman katon alla kipeinä 24/7
- Pahimmassa tapauksessa vanhempi itsekin on kuumeen kourissa hoitamassa lasta ja sairastuu itse samaan kierteeseen. Hoida siinä sitten.

Mikä ihmeen infektiokierre?
Duodecim-lehden mukaan lapsen infektiokierteellä tarkoitetaan yleensä lapsen tiheästi toistuvia hengitystieinfektioita, joka voi aiheuttaa vanhemmille huomattavaa taloudellista, henkistä ja jopa fyysistä rasitusta.
Hieman helpottava uutinen kierteeseen joutuvalle on, että kyseessä on yleensä kuitenkin lähes poikkeuksetta hyvälaatuinen ja ajan myötä helpottava ongelma.
Immuunivajavuustila on harvinaisempi tila.
Perusterveellä päiväkoti-ikäisellä lapsella voi olla vuodessa jopa 100 sairastamispäivää.
Kaikki sairaspäivät eivät välttämättä johdu hengitystieinfektioista, vaan vaikkapa vatsataudista tai muusta epämääräisestä oireilusta. Silloin ei voida edes puhua infektiokierteestä.
Käytännössä puhutaan usein vaivasta riippumatta sairastelukierteestä, sillä vanhempien näkökulmasta tilanne on yhtä turhauttava ja poissaolojen määrä huomattava.
Edelleen Duodecimia lainatakseni, infektiokierteen virallinen määrittely on vaikeaa myös ammattilaisille. Infektiokierteelle ei kuitenkään ole yleisesti hyväksyttyä ja selkeää määritelmää, sillä lapsi saattaa sairastaa jopa kuusi tai kymmenen hengitystieinfektiota vuodessa.
Missä siis kulkee raja normaalin sairastelun ja kierteen välillä?
Lisähaastetta aiheuttaa se, että aina eri infektioiden välissä ei ole oireetonta taukoa. Myöskään antibioottikuurien määrä ei ole riittävä mittari, sillä aina infektioon ei välttämättä liity antibiootteja vaativaa välikorvatulehdusta tai muita bakteeri-infektioita.
Kiristääkö lasten sairastelu pollaa? Katsopa siis tämä artikkelini stressin lievittämiseksi: Hallitse stressiä ja ahdistusta näillä yksinkertaisilla mutta tehokkailla keinoilla!
Lapset taas sairaana – miksi?
Kuten mainittu, meidän perhe ei ole poikkeus vaan monessa muussa perheessä sairastellaan yhtä paljon.
Muun muassa Huono Äiti® käsittelee asiaa postauksessaan
Huono Äiti® kirjoittaa muun muassa:
”Lasten sairastelu aiheuttaa todella paljon ylimääräistä härdelliä. Kuormittavampaa siitä tekee se, että yhden taudin jälkeen iskee toinen, uudestaan ja uudestaan. Tuntuu että perhe ei ole koskaan terve. Onneksi kyse on pikkujutuista eikä mistään vakavasta, mutta on se silti hermoillekäyvää.”
Samassa postauksessa Huono Äiti selvittää korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Herolta Mehiläisestä, mistä tällainen sairastelukierre voi johtua. Lääkäri toteaa, että sairastelukierteet ajoittuvat yleensä niihin aikoihin, kun ihmiset palaavat lomilta työpaikoilleen, kouluihin ja päiväkoteihin tai ylipäänsä minne tahansa, missä on paljon ihmisiä.
Kuulostaa järkeenkäyvältä.
Siellä, missä on paljon ihmisiä, on myös otollinen maaperä viruksille.
Päiväkodissa on paljon pieniä lapsia, jotka vasta kartuttavat luontaista vastustuskykyään sairastamalla.
Päiväkotilapsi sairastaa 100 päivää vuodessa
Koska päiväkoti-ikäinen lapsi voi sairastaa jopa 100 päivää vuodesta, vanhemman ei tarvitse aivan heti huolestua, jos kullanmuru sairastuu heti päiväkodin aloitettuaan.
Sairastamalla lapset kartuttavat luontaista vastustuskykyään erilaisille taudeille, joten tavallaan sairastaminen on välttämätön paha ja pitkällä tähtäimellä hyväkin juttu.

Muutama fakta infektiokierteestä:
- Jopa puolen vuoden infektiokierre päiväkodin aloittaneella lapsella voi olla normaalia.
- Suomalaislapset sairastavat vuodessa noin viidestä kymmeneen infektiotautia.
- Allergiset ja atoopikot sairastuvat herkemmin johtuen limakalvojen puolustuskyvystä.
- Pojat sairastuvat keskimäärin useammin kuin tytöt. Tähän voivat vaikuttaa niin perintötekijät kuin se seikka, että naisten vastustuskyky on keskimäärin miesten vastustuskykyä parempi. Lähde
- Joidenkin lähteiden mukaan lyhyt rintaruokinta-aika voi mahdollisesti olla riskitekijä, toisten mukaan äidin raskauden aikainen stressi saattaa altistaa lapsen päiväkoti-iässä infektiotaudeille. Linkki tutkimukseen
- Pienryhmissä sairauksia ilmenee melko loogisesti vähemmän kuin isoissa ryhmissä. Samoin ryhmissä, joissa on vähemmän lapsia eri perheistä.
- Positiivista on se, että kolmen ikävuoden jälkeen sairastumisen on todettu yleensä vähentyvän.
- Pikkulapsi-iän sairastelu todennäköisesti auttaa pysymään terveempänä kouluiässä. Lähde
- Varsinaisen infektiokierteen hoitamisessa keskiössä ovat tarvittaessa verinäyte perustutkimuksia varten, yhden ja saman lääkärin asianmukainen hoito (selvittely ja taustatutkimus helpottuu) ja seuranta sekä vanhempien tukeminen ja ohjeistaminen. Oleellista on myös infektiolle altistavien tekijöiden vähentäminen ja tarvittaessa lausunto hoitotuen saamiseksi. Lähde
Vanhemmat ja lasten sairastelukierre
On hyvä huomioida, että eri vanhempien toimintapa ja asenne lasten sairasteluun voi vaihdella suuresti.
Voi olla järkytys, että ensimmäisen vuoden kotona terveenä viettänyt lapsi sairasteleekin päiväkodin aloittamiseen jälkeen alituiseen.
Vanhemmat, joiden lapsi on viihtynyt jo pidemmän aikaa päivähoidossa ovat yleensä jo turtuneempia asiaan. Sairastelujaksot voivat kaikessa ikävyydessään tuntua jopa normaalilta vaihtelulta.
Duodecim kirjoittaa, että:
”Myös vanhempien välillä on suuria eroja suhtautumisessa lasten infektioihin. Jotkut suhtautuvat lasten tiheäänkin sairasteluun lapsuuteen olennaisesti kuuluvana asiana, kun taas toisten on vaikea hyväksyä sitä, että lapsi sairastuu hengitystieinfektioon toistamiseen saman talven aikana.”
Voiko päiväkoti-ikäisen lapsen sairastelukierteelle tehdä mitään?
- Parhaita ja yleisimpiä ennaltaehkäiseviä keinoja on riittävän tiuha ja perusteellinen käsienpesu. Aina ulkoilun jälkeen, ruokailua ennen ja wc:ssä käynnin jälkeen ja tietenkin tarvittaessa, kuten niistämisen yhteydessä. Parhaiten kädet tulee pestyä aikuisen valvovan silmän alla.
- Saippuapesun teho perustuu siihen, että lika ja mahdolliset taudinaiheuttajat poistetaan mekaanisesti saippuan ja hankaamisen avulla käsistä. Saippua ei kuitenkaan tapa pöpöjä eli viruksia tai bakteereita, minkä taas käsidesi tekee useimmille viruksille oikein käytettynä.
- Influenssa-aikoina onkin palasaippuan sijaan hyvä suosia hygieenisempää nestemäistä saippuaa ja käsipaperia. Kotioloissa voi käyttää vaikka yksilöllista käsipyyhettä, joka vaihdetaan mahdollisimman usein.
- Lasten tulisi antaa toipua riittävän kauan kotona ennen päiväkotiin palaamista. Tällä ehkäistään sekä muiden tartuttaminen että liian aikaisen paluun kostautuminen sairastumalla uudelleen. Hyvä nyrkkisääntö on yksi kuumeeton päivä ennen päivähoitoon palaamista. Ohjeistus voi toki vaihdella.
- Joidenkin lähteiden mukaan myös sisäilmaongelmat voivat herkistää tartunnalle. Jos nenän herkät limakalvot ovat valmiiksi ärtyneet ja kuivat, taudit tarttuvat helpommin. Terveen limakalvon tarkoitushan on muun muassa pitää poissa taudit ja meille haitalliset ärsykkeet. Seuran artikkelissa kerrotaan seuraavasti:
”Kuivan nenän yhteydestä flunssaan sairastumiseen ei ole juurikaan tehty tutkimusta. Tiedetään kuitenkin, että kuivuus heikentää nenän limakalvon puolustuskykyä, sillä silloin virukset läpäisevät pintasolujen puolustuksen tavallista helpommin. Sitä kautta voi herkistyä ylähengitystieinfektioille, kuten flunssalle tai influenssalle.
Terveet ja kosteat limakalvot ovat siis puolustuskyvyn kannalta erittäin tärkeä juttu.”

- Korona-aikana tutuksi on tullut social distancing eli suomeksi turvavälien pitäminen ja väkijoukkojen välttely.
Tavallisen flunssan kanssa olisi hyvä menetellä samoin: suojaa suu ja nenä sekä pese käsiäsi ahkerasti, mikäli väkijoukkoihin on pakko mennä sairaana tai pelkäät tartuntaa esimerkiksi influenssakaudella. Pienten lasten kanssa tämä luonnollisesti ei ole aivan niin helppoa.
- Peruskunnosta huolehtiminen: liikunta ja riittävä lepo.
- Ruokavalio vaikuttaa. Oulussa tehdyn tutkimuksen mukaan paljon sokeria nauttivat lapset kantavat useammin nielussaan tulehdusta aiheuttavaa bakteeria, kuten pneumokokkia, joka altistaa korvatulehdukselle. Marjoja ja hedelmiä nauttivat lapset taas sairastavat vähemmän korvatulehduksia.
Valitettavasti en etsimisestä huolimatta löytänyt kyseistä tutkimusta, mutta ohessa lähteet: IS ja Yle
Katso TÄÄLTÄ vinkkejä sokerin vähentämiseen lapsiperheessä
- D-vitamiinilisän nauttiminen voi jokseenkin olla avuksi ja lasten tulisi tietenkin muutoinkin saada riittävästi D-vitamiinia suositusten mukaan.
- Ruokavalion merkityksestä vastustuskyvylle ja terveydellekirjoitan lisää seuraavassa postauksessa, minkä yhteydessä myös lisää probioottien käytön merkityksestä.
- Jos lapsi altistuu jatkuvasti tupakansavulle, hän saa helpommin infektioita. Lähde
- Opeta lapsi aivastamaan hihaan eikä kämmeneen tai muiden päälle.
- Jos mahdollista, opeta lapsi välttämään turhaa nenän, suun ja silmien koskettelua (ja tämähän tunnetusti toimii vallan mainiosti;))
- Jatkuvat antibioottikuurit heikentävät luontaista vastustuskykyämme.
Duodecimin mukaan hoitohenkilökunnan tulisi välttää ns. ylidiagnostiikkaa jossa annetaan tarpeettomia antibioottihoitoja vaivaan, joka sitä ei aidosti tarvitse.
Esimerkiksi välikorvatulehdusten ylidiagnostiikka on haitallista koska se tarpeettomien antibioottihoitojen kautta voi johtaa haitallisten bakteerien vastustuskyvyn lisääntymiseen sekä mahdollisesti aiheettomiin kitarisaleikkauksiin ja tärykalvoputkien asentamiseen jatkuvan ”korvatulehduskierteen” vuoksi.

Lopuksi
Pienten lasten sairastelu on pääasiassa normaalia ja jopa hyödyllistä lapsen tulevaisuutta varten.
On kuitenkin vaikea ohittaa sitä työn, turhautumisen, huolen ja väsymyksen määrää, minkä se aiheuttaa vanhemmille.
Koska sairastelukierteeseen liittyy niin paljon erilaisia kuormittavia tekijöitä, on hyvä välillä siirtää fokus myös äidin ja isän jaksamiseen. Joskus kamelinselkäkin murtuu.
Jos lapsesi sairastelukierre ottaa koville ja olet jaksamisen rajoilla, muista vaatia apua myös itsellesi.
Konkreettinen arjen apu, joskus jopa yksi rauhassa nukuttu yö auttaa näkemään maailmaan huomattavasti kirkkaammissa, toiveikkaissa väreissä.
Seuraavassa postauksessa tulen käsittelemään ruokavalion merkitystä muun muassa luontaiselle vastustuskyvylle.
Seuraavaan kertaan siis, ja muistathan kommentoida ja jakaa tämän postauksen myös kaverillesi, kiitos!