Onko sinulla henkilökohtainen unelma, jonka toteutumista et malttaisi odottaa? Nälkäsi kasvaa syödessä ja halu edistyä asiassa on kova?
Mutta koska olet äiti, jotenkin aika ja mahdollisuus itsesi toteuttamiseen ja unelmasi edistämiseen lipuu aina sormiesi välistä kuin hieno hiekka?
Sinusta tuntuu välillä, että otat yhden askeleen eteen ja kaksi askelta taaksepäin. Maaliviiva tuntuu olevan niin kovin kaukana. Saatat miettiä, tuletko ikinä saavuttamaan haluaamasi. Olet turhautunut, kärsimätön ja pettynyt.
Et ole yksin.
Viikko meidän elämästä ja pohdiskelua motivaatiosta ruuhkavuosina
Kerronpa tässä välissä yhdestä viikosta meidän kotona. Koko perhe nappasi itselleen oksennustaudin. Tavaraa tuli niin sanotusti molemmista päistä. Taudin alkuvaiheessa mies yritti urhoollisesti tehdä etätöitä kotoa niin kauan kuin pystyi. Lapset, tietenkin, olivat kotona. Minä myös.
Voin kertoa, että ilman sairasteluakin viikko pienissä neliöissä nelihenkisen perheen kesken on yhtä tuskaa. Ulkona ei pystytty käymään.
Pahimpana aikana lasten oloa täytyi vahtia joka hetki, aamusta iltaan. Siinä välissä täytyi itse ehtiä pöntölle. Ainut terve yksilö meidän taloudessa oli kissa. Pyykkiä kertyi ja lapset oireilivat vuoroin taudin, vuoroin tylsistymisen parissa.
Kuluva vuosi on lasteni ensimmäinen vuosi päiväkodissa. Silloin tunnetusti testataan lasten vastustuskykyä mitä erilaisimpiin vitsauksiin. Ei säästynyt meidänkään perhe tältä ilmiöltä.
Pikaisesti mietittynä erilaisia flunssia tai muita lieviä tauteja taisi olla miltei kuukausittain. Onneksi pahin säästettiin viimeiseksi.
Vaikka yllä oleva tilanne on aivan normaalia lapsiperheen elämää, pistää se vanhemman hermot ja jaksamisen koetukselle.
Kuten olen joskus aiemmin antanut ymmärtää, toinen lapsistani on erityislapsi. Erityislapsille rutiinit ja yllätyksettömyys ovat tärkeitä työkaluja arjessa luovimiseen. Oksennustauti pisti lapseni maailman mullin mallin ja tervehtymisen jälkeen arkeen palaaminen oli vaikeaa. Meidän vanhempien voimat olivat jälleen koetuksella.
Aikani purnasin vastaan ja kirosin maailman epäoikeudenmukaisuutta. Kunnes tajusin, että tämä kaikki on vain elämää. Tämäkin hetki menee ohi. Oksennustauteja ja muita vaikeita hetkiä tulee taatusti viedä uudelleenkin.
Sitten tulee takuulla taas parempia aikoja. Vaikka lapsellani tulee aina olemaan haastavia hetkiä, asiat järjestyvät kyllä. Ja viimeinen juttu, mitä hän tarvitsee on, että äiti menettää hermot ja hoputtaa.
Vaikka ymmärsin kaiken tuon, jokin pieni ääni sisälläni yhä tuskaili ja hoputti: omat ”tärkeät” juttuni jäävät taas tekemättä. Rästihommien vuori kasvaa kasvamistaan. En ole taaskaan saanut omaa aikaa, kun joka hetki menee rauhoitellessa, passatessa, sovitellessa ja valvoessa. Univajettakin oli päässyt kertymään.
Lyhyesti sanottuna tuo ääni päässäni jankutti: ”Miksen minä ikinä….kaikki muutkin…ja niin edelleen. Samaa vanhaa siis. Päässä pyörivää nauhaa on vaikea muuttaa tuosta vain.

Miten säilyttää motivaatio kun elämä on vaikeaa?
Elämän luonnolliseen vaihteluun, ns. hyvien ja huonojen aikojen vaihteluun ei loppujen lopuksi ole muuta lääkettä kuin nousta takaisin sen hevosen selkään, josta putosit. Tai suomalaisittain sanottuna: ”Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.”
Valittaminen on helppoa, mutta se ei vie sinua mihinkään. Tekeminen on ainoa tapa edetä. Etenit sitten vauvanaskelin tai hetkittäin pidemmin harppauksin.
Jos uudelleen aloittaminen haasteellisempien aikojen jälkeen tuntuu erityisen vaikealta, voi olla hyvä pohtia seuraavaa: onko asia minulle tarpeeksi tärkeä? Jos et tunne intohimoa, jopa nälkää asiaa kohtaa, ei myöskään motivaatio ole yleensä huipussaan.
On myös tärkeää muistaa, että eteneminen on harvoin suoraviivaista, tasaista tai mutkatonta. Kaikenlaisiin prosesseihin ja projekteihin kuuluu väistämättä erilaiset takaiskut, haasteet ja jopa paluu taaksepäin.
Joskus on jopa suositeltavaa palata hieman taaksepäin tarkastelemaan jo tehtyä. Aina jälki ei nimittäin ole priimaa ekasta kerrasta.
On kypsän ja vastuullisen aikuisen merkki, että osaa ottaa vastuun myös virheistään. Miksi et siis ottaisi vastuuta nimenomaan oman unelmasi tavoittelun haasteista ja myös niistä mahdollisista harha-askeleista? Niistä ei tarvitse syyllistyä. Sinun ei tarvitse piiskata niistä itseäsi. Mutta tunnista ja tunnusta ne.
Totea itsellesi: okei, tämä ei nyt mennyt niin kuin olin suunnitellut, mutta yritetään uudestaan. Ehkäpä tällä kertaa keskityn paremmin tai hankin apua. Tai voisinko vaikka delegoida tämän osan jollekin toiselle?
Joskus saattaa jopa olla niin, että tietty asia ei vain olekaan meitä varten. Saatat esimerkiksi tavoitella jonkun toisen unelmaa, jonka vain olet uskotellut olevan sinunkin unelmasi. Syitä voi olla useita: esimerkiksi ryhmäpaine, somen vaikuttajien esimerkki, yleinen tapa, puolison tai vanhempien odotukset ja niin edelleen.
Muista, että vain sinä voit tietää, mitä aidosti haluat! Sydämen kuunteleminen järjen sijaan voi olla hyvä tapa aloittaa: kun mietit haluamaasi asiaa, minkälainen olo siitä tulee? Kevyt, miltei rakastunut ja innostunut? Vaiko välttelevä, raskas ja velvollisuudentuntoinen?
Miten säilyttää motivaatio unelmasi toteuttamiseen
Tässä postauksessa käsittelen motivaation säilyttämistä itsesi ja oman unelmasi toteuttamisessa ruuhkavuosien aikana.
Kerron sinulle parhaat vinkkini, miten voit helpottaa ”tiellä pysymistä” ja etenemistä arjen haasteista huolimatta. Kumoan myös muutamia virheellisiä uskomuksia tehokkuudesta.
Jos siis haluat edistyä oman juttusi tavoittelussa, luehan loppuun! Yleisenä ohjenuorana:
- Tärkeintä on aloittaa.
- Älä vaadi itseltäsi liikoja taikka täydellisyttä.
- Säännöllisyys ja pienet teot lasketaan.
- Takapakit kuuluvat asiaan.
- Unelmien tavoittelun kuuluu olla hauskaa!
Pidemmittä puheitta, seuraavaksi kerron parhaat vinkkini ruodussa pysymiseen.

Miten säilyttää motivaatio ja saada aikaiseksi jotain?
- Priorisoi. Kristallisoi mielessäsi, mikä on se sinulle ehdottomasti tärkein juttu. Mikä vie sinua eteenpäin juuri nyt? Tämä asia luonnollisesti vaihtelee sitä mukaa, kun etenet. Vain sinä tiedät vastauksen.
- Tasapaino. Elämän tulee olla kutakuinkin tasapainossa, jotta kykenet hallitsemaan omaa ajankäyttöäsi ja unelmasi toteuttamista. Tarkastele perheen nukkumista, päivärytmiä, rutiineja, ruokailua, liikuntaa, ruutuaikaa ja virikkeitä. Onko niissä parantamisen varaa? Jos yksi osa on rempallaan, on vaikea saada otetta muihinkaan osa-alueisiin.
Tämä koskee myös henkilökohtaista terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Jo antiikin aikaan se tiedettiin: terve sielu terveessä ruumiissa. Hyvinvointi lähtee sisältä päin. Jos esimerkiksi kärsit jatkuvasta väsymyksestä, voi olla hyvä idea tarkastaa oma d-vitamiinin saanti ja rauta-arvot.
- Valitse taistelusi. Raflaavalta kuulostava lause mutta niin totta. Jos tartut jokaiseen vääryyteen, pieleen menneeseen suoritukseen, virheeseen, riitaan, tapahtumaan tai vaikkapa puolison erheeseen, tulet väsyttämään itsesi epäoleellisella ja negatiivisella.
On tärkeää osata erottaa toisistaan asiat, joilla aidosti on merkitystä niistä, jotka ovat vain pisara meressä. Näin myös lasten kanssa: pikku sotkusta ei ole mitään vaaraa. Jos kiellät ja vahdit joka ikistä asiaa, kuormitat itseäsi aivan turhaan ja turhautumisesi heijastuu lapsista takaisin. Taistelun valitsemisen vertauskuvaa voit käyttää myös seuraavasti: onko asia X merkittävämpi omassa jutussani kuin seikka Z? Kumpaan kannattaa keskittyä juuri nyt?
- Minimoi päivittäisten päätöksien määrä. Teemme lukuisia tiedostamattomia ja tiedostettuja päätöksiä päivittäin. Osa niistä on merkittäviä, kuten asuntolainan nostaminen tietystä pankista tietyllä korolla, osa taas pikkuseikkoja kuten mitä maitomerkkiä ostat kaupasta. On turha kuluttaa energiaa toissijaisiin päätöksiin. Siksi suosittelen vahvasti ennakointia ja etukäteen valmistautumista sekä vaihtoehtojen karsimista.
Esimerkiksi: laita treenivaatteet ja mahdolliset eväät valmiiksi jo edellisenä iltana, jotta salille lähdöstä varmasti tulee jotain. Jos luvassa on kiireinen päivä, aikatauluta ja käy se mielessäsi läpi jo edellisenä iltana. Tämä mentaaliharjoittelu sujuvoittaa alkavan päivän velvollisuuksia ja aikataulua. Vaihtoehtojen karsiminen on muuten asia, josta erityislapsi hyötyy. Jos hänellä esimerkiksi on suosikkipaita, hanki samaa paitaa kolme kappaletta. Siten yksi on käytössä, toinen kaapissa ja kolmas pesussa.

- Mikä on sinun paras aikasi työskennellä? Useimmat meistä ovat tehokkaimmillaan aamusta tai aamupäivästä hyvin nukutun yön jälkeen. Toisilla tämä aika on alkuiltapäivä. Sitten on niitä, jotka ovat virkeimmillään iltaisin.
Löydä kokeilemalla itsellesi paras aika tehdä töitä. Lapsiperheessä äidin on helpointa ottaa tuo hetki aamuisin, kun lapset vielä nukkuvat. Kun olet löytänyt tuon sopivan ajan, keskity täysillä yhteen ennalta päätettyyn asiaan. Sulje puhelin ja muut häiriötekijät. Päätä tekeväsi seuraavat 30min tai vaikkapa 2h vain ja ainoastaan kyseistä asiaa.
- Enemmän ei aina ole enemmän eli lopeta multitaskaus. Multitaskaus on yksi suuri valhe. Näennäisesti sinusta voi taskatessa tuntua, että saat paljon aikaan. Mutta mitä teet todellisuudessa? Sähläät usean eri asian välillä, vaikka todellisuudessa yhteen asiaan keskittyminen kerrallaan toisi sinulle huomattavasti parempia tuloksia.
Levottoman ja kärsimättömän luonteen voi olla vaikea päästä eroon tästä sähläämisestä mutta suosittelen haastamaan itsesi. Hengitä syvään. Rauhoitu. Keskity ja valitse yksi asia.
- Metatyö on äideille tyypillinen riesa. Mieli kuhisee suunniteltavia ja suoritettavia juttuja, on lasten pikkujoulu, on anopin joululahja, on viikon ruokaostokset ja koiran madotus, on sähkölasku ja spinning-tunti, on kirjastoauto ja on auton katsastus ja sitä sun tätä.
Jälleen kerran, hengitä syvään ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Kaikki hoituu kyllä aikanaan. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä asia opetella jakamaan velvollisuudet tasan puolison kanssa.
- Puhelin on hyvä renki mutta huono isäntä. Älylaitteista voi olla hyötyä ja erilaisilla sovelluksilla ja somellakin voi saada aikaan pieniä ihmeitä. Mutta puhelin on myös salakavala laite, sillä se koukuttaa kuin huomaamatta. Kuinka monet kerrat olenkaan itsekin luullut tekeväni jotain hyödyllistä, kun oikeasti olenkin päätynyt verkkokauppaan shoppailemaan? Kuulostaako tutulta?
Puhelin vie niin kallisarvoista aikaasi kuin yöuntasi. Somen ja erilaisten keskustelujen seuraaminen luo myös usein niin sanotun negatiivisuuden kierteen, kun asiallisetkin keskustelut muuttuvat kiivaiksi väittelyiksi ja muiden mustamaalaamiseksi. Unelmiasi tavoitellessa haluat varmasti pysyä positiivisena? Kokeile siis välillä vaikkapa kirjan lukemista tai kävelylenkkiä seuraavan kerran, kun tekee mieli ottaa puhelin käteen. Jos olet pahasti koukussa, laita puhelin kiinni ja suljettuun kaappiin tai pyydä puolisoa piilottamaan se sinulta.
- Karsi häiriötekijät. Valaistus, tuuletus, meteli, nälkä, sotku, puhelin…siinäpä muutamia asioita, jotka voivat vaikuttaa keskittymiskykyysi silloin, kun sinulla muuten olisi mahdollisuus ottaa hieman omaa aikaa.
Jos mahdollista, varaa kotoa vain sinun käyttöösi tarkoitettu työskentelytila. Pidä tila siistinä, raikkaana ja sopivasti valaistuna. Sovi itsesi kanssa, että tuossa tilassa tehdään vain tiettyjä juttuja. Voit myös hankkia vastamelukuulokkeet torjumaan mahdollista melua. Syö kevyesti ennen suoritusta ja sulje puhelin. Ja sitten…
- …RYHDY HOMMIIN:)
Kurkkaahan myös tämä postaukseni unelmien toteutumisesta!

Lopuksi
Mitä pidit tästä postauksesta?
Onko sinulla suuri unelma mutta koet haastavaksi pysyä motivoituneena ruuhkavuosien keskellä? Oletko onnistunut erityisen hyvin toteuttamaan itseäsi lapsiperheen arjessa?
Kuulisin mielelläni lisää, kerrothan kommenteissa:) Ja olisin hyvin kiitollinen, jos jaat postauksen myös ystävällesi, kiitos.