toivoton

Toivoa on aina!

Jokainen meistä tuntee joskus epätoivoa tai epävarmuutta tulevasta. Usko tulevaan tai parempaan saattaa olla kortilla.

Joskus voi tuntua siltä, että elämä toistaa samaa rataa päivästä toiseen eikä tiedossa ole mitään uutta tai parempaa.

Saatat ajatella että tässäkö tämä nyt oli? Millään tekemälläsi ei ole mitään väliä? Elämäsi on kurjaa?

Toivoa on kuitenkin aina.

Seuraavan kerran kun tunnet epätoivoa, lamaannusta tai pettymystä, muistele seuraavia henkilöitä, heidän kärsivällisyyttään, sitkeyttään, uhrauksiaan ja tuskaansa mutta myös heidän saavutuksiaan ja vaikutusta maailmaan.

Tarinat ovat kaikki erilaisia. Jokaisesta niistä voimme oppia jotain. Jokaisesta niistä saamme toivoa jatkaa. Samalla myös ehkä ymmärrät, että sinun elämäsi ei olekaan niin toivotonta, kuin kuvittelit?

toivo

Viisi tarinaa toivosta

1. Nelson Mandela istui vankeudessa karuissa oloissa 27 vuotta aatteen, Apartheidin päättämisen, vuoksi. Vapautumisensa jälkeen hänet valittiin Etelä-Afrikan presidentiksi.

2.Afroamerikkalainen Rosa Parks teki historiaa alabamalaisessa bussissa vuonna 1955 kun hän kieltäytyi luovuttamasta paikkaansa valkoiselle miehelle.

Parks tuomittiin häirinnästä, mikä seurauksena Parks valitti asiasta Korkeimpaan oikeuteen. Teon seurauksena Korkein oikeus totesi rotuerottelun linja-autoissa perustuslain vastaiseksi.

Rosan näennäisesti pieni teko, nousematta jättäminen edesauttoi suuren muutoksen syntyä.

3. Irena Sendler pelasti jopa 2500 lasta Varsovan ghetosta Holokaustin aikana. Lapset pelastuivat siis mitä todennäköisimmin varmalta kuolemalta.

Irena salakuljetutti lapsia turvaan muun muassa perunasäkeissä, arkuissa, koreissa ja ambulansseissa, joissa oli valepohja. Irena ei paljastanut lasten henkilöllisyyttä tai sijaintia edes silloin, kun Gestapo vangitsi ja kidutti häntä.

vapaus

4. Malala Yousafzai kirjoitti 11-vuotiaana nimettömänä päiväkirjaa siitä, mitä oli elää Pakistanissa Taliban-hallinnon alaisena.

Päiväkirjassaan hän kirjoitti halustaan kouluttautua ja kuinka tyttöjen pitäisi saada oikeus käydä koulua. Taliban halusi kieltää tyttöjen koulunkäynnin.

2012 terroristit hyökkäsivätkin hänen kimppuunsa ja ampuivat häntä päähän. Kuin ihmeen kautta Malala selvisi hyökkäyksestä.

Maailma järkyttyi ja vaikuttui Malalan tarinasta ja hän saikin Nobelin rauhanpalkinnon vain 14-vuotiaana. Nykyään Malala jatkaa puhumista tyttöjen oikeuksien puolesta rohkeasti, pelottelusta huolimatta.

5. Tutsi-heimoon kuuluva Consolee Nishimwe on yksi Ruandan kansanmurhan selviytyjistä. Vuonna 1994 alkaneen kansanmurhan aikaan Consolee menetti muun muassa isänsä, kolme veljeään, isovanhempansa, setänsä ja monet ystävänsä.

Ihmisiä raahattiin kaduille kodeistaan ja surmattiin säälimättömästi. Ihmisiä raiskattiin ja kidutettiin. Consolee oli yksi uhreista ja teon seurauksena hän myös sai HIV-tartunnan. Kaikki nuo karmeudet jättivät Consoleehen syvän jäljen ja halun kuolla.

Jostain Consolee kuitenkin kaivoi toivoa jatkaa. Nykyään hän kertoo tarinaansa, jotta ihmiset eivät unohtaisi, että maailmassa tapahtuu vastaavia asioita koko ajan.

Hän toimii äänenä kaikille naisille, jotka kokevat sortoa ympäri maailman. Samalla hän auttaa saman kokeneita puhumaan kokemastaan ja selviytymään.

aamunkoi

Lopuksi

Tarinat luettuasi luultavasti ymmärrät nyt, että sinunkaan tilanteesi ei ole toivoton. Voit vaikuttaa omaan ja muiden elämään positiivisesti tässä ja nyt.

Aina tekojen ei tarvitse olla suuria ollakseen merkittäviä.

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: