Etkö tiedä, mikä haluat olla isona?
Minäkään en tiennyt pitkään.
Aina ei ole helppoa tietää, mikä työ soveltuu sinulle parhaiten. Haluaisit varmasti tehdä työtä, jossa nautit tehtävistäsi ja pääset toteuttamaan omia luontaisia vahvuuksiasi.
Moni aikuinen kokeileekin elämänsä aikana sitä sun tätä. Jos tuuri käy, oma unelmatyöpaikka löytyy muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen.
Suutari pysyköön lestissään?
Etenkin kotiäitivuosien jälkeen saatat olla hukassa ammatillisen identiteettisi kanssa. Itsetuntosi ja rohkeutesikin on ehkä matalalla. Kenties kuvittelet, että töihin paluu on mahdotonta?
Ehkä tyydyt silloin työtehtäviin, jotka eivät oikein ikinä ole olleet sinua varten. Sillä ne ovat sentään tuttuja ja turvallisia.
Silti jokin hiertää: tunnet, että et ole paikassa, jossa kuuluisit olla. Tunnet ehkä, että voisit loistaa jossain aivan muussa.
Tuntuuko tutulta?
Olin itse vastaavanlaisessa tilanteessa. Nyt puoli vuotta myöhemmin tilanne on täysin toisenlainen.
Usko minua kun sanon, että toivoa on. Voit, saat ja pystyt tehdä aivan mitä haluat. Työtä tai uraa on lupa vaihtaa vielä aikuisiälläkin. Et tarvitse siihen kenenkään lupaa tai hyväksyntää.
Jos jokin ala tai työ kiinnostaa sinua erityisesti ja tunnet siihen intohimoa, ota selvää mahdollisuuksistasi ja etene pieni askelin.
Reality check ja menoksi!
Jos tavoite tuntuu kaukaiselta esimerkiksi puuttuvien opintojen vuoksi, on hyvä tarkistaa realiteetit vielä kerran:
- Onko minulla aikaa, jaksamista ja taloudellisia resursseja tavoitella kyseistä ammattia?
- Haluanko työtä tarpeeksi, jotta jaksan laittaa sen eteen aikaani ja vaivaani?
- Jaksanko vielä aikuisiällä opiskella ammattiin tarvittavia taitoja?
- Onko työhön kiertotietä, joka ei vaadi esimerkiksi ammattitutkintoa?
- Minkälaiset tukiverkot minulla on käytettävissäni?
Jos vastauksesi edelleen on kyllä ja päätät tavoitella ammattia, ota rohkeasti kaikki konstit käyttöön.
Me suomalaiset emme kenties ole small talkkia harrastavia supliikkimiehiä tai supliikkinaisia kuten jenkit. Voimme kuitenkin ottaa mallia heille tutusta verkostoitumisesta, jota harrastetaan niin työ-kuin vapaa-ajallakin.
Toiset huomioiva, käytöstavat omaava, motivoitunut, vastuunsa kantava ja rohkeasti oma itsensä oleva ihminen ei ole itsestäänselvyys työmarkkinoilla.
Kun itse uskot pystyväsi ja otat vastuun omasta oppimisprosessistasi, myös muutkin huomaavat taatusti arvosi.
On myös hyvä muistaa, että ennen kuin saa on usein ymmärrettävä antaa. Työsi hedelmät eivät siis välttämättä heti putoa omaan syliisi.
Vanha sananlasku sanoo, että alussa aina vaikeaa, lopussa kiitos seisoo.

Työsi hedelmät eivät aina putoa välittömästi syliisi. Jatka silti sinnikkäästi.
Haasteet uuden alun edessä
Ammatillisen uudelleenprofiloitumisen tiellä voi olla useita erilaisia haasteita tai ylitettäviä esteitä. Jotkin niistä ovat konkreettisiä, toiset enemmänkin henkistä laatua.
Mutkia matkalla saattavat aiheuttaa seuraavat asiat:
- puuttuva koulutus, osaaminen tai kokemus
- heikko itsetunto tai rohkeuden puute
- alempi palkkaus
- ylempi palkkaus (!) Sillä joskus saatat olla itse itsesi pahin vihollinen.
- Lähipiirin mielipiteet
- Huijarisyndrooma: vaikka osaisit, et usko siihen. Huijarisyndroomassa taitavakin ammattilainen saattaa luulla, että hän on menestynyt ns. huijaamalla tai teeskentelemällä.
- Ei ole aikaa tai jaksamista: jos alanvaihto vaatii parin vuoden koulutuksen, perheellinen ihminen tarvitsee erityisen paljon selkärankaa jaksaakseen. Innostus ja aito motivaatio alaan voivat kuitenkin aikaansaada ihmeitä.
- Se, miten sinä itse tai lähipiirisi sinut profiloi ammatillisesti. Jos olet esimerkiksi aina tehnyt duunarintöitä ja haluat vaihtaa konttorihommiin, saatat kokea olevasi väärässä paikassa.
Sama pätee myös toisinpäin: istumatyötä tekevän voi olla hankalaa kuvitella, että kykenee käsillä tehtävään työhön. Kuulostaa typerältä ja vanhoilliselta, mutta tällaiset uskomukset istuvat joskus tiukassa.
- Sinua kiinnostaa ala, joka on perinteisesti miesvaltainen. Sanoin sen nyt rohkeasti ääneen, vaikka nykyään sukupuoli ei ole asia, joihin fiksu työnantaja tai työntekijä kiinnittää erityistä huomiota.
Sinulla itselläsi saattaa kuitenkin olla alitajuisia uskomuksia tiettyjen alojen sopivuudesta juuri sinulle. Muista silloin aina, että hyvä työntekijä on hyvä työntekijä, sukupuolesta riippumatta.
- Mitä haasteita sinulla tulee mieleen?
Onni onnettomuudessa
Itse kokeilin kotiäitivuosien jälkeen mm. it-tukihenkilön työtä.Valitettavasti kuitenkin stressaava ja kiireinen asiakaspalvelutyö ei ollut minua varten. Uuvuin ja tarvitsin aikaa koota itseni.
Varastotyö oli kiinnostanut jo jonkin aikaa. En kuitenkaan ollut varma, jaksaisinko näin aikuisiällä enää opiskella uutta. En myöskään uskaltanut hakea suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin puuttuvan kokemuksen takia. Koin olevani umpikujassa.

Pistin uutta matoa koukkuun.
Tammikuussa 2023 huomasin onnekseni TE-toimiston ja SEDUN yhteistyössä järjestämän sisälogistiikan lyhytkoulutuksen. Koulutuksen kesto olisi noin puoli vuotta.
Harkitsin koulutukseen hakeutumista. Samaan aikaan hain töitä paikallisesta elintarvikealan yrityksestä. Olisin saanutkin paikan, mutta työajat eivät soveltuneetkaan perheelliseen arkeeni. Niinpä jouduin sanomaan kiitos ei.
Päätin hakea SEDUN järjestämään koulutukseen.
Näin jälkeenpäin olen erittäin onnellinen, että hain koulutukseen ja sain paikan.
Nimittäin nyt puoli vuotta myöhemmin olen työllistynyt vakituiseksi työntekijäksi paikalliseen yritykseen koulutuksen ansiosta. Työpaikalla sekä tiimihenki, työajat, työtehtävät ja työkaverit ovat kohdillaan.
Uusi työni on motivoivaa, kiinnostavaa, vaihtelevaa ja juuri sopivan haastavaa. Ja mainitsinko jo aivan mahtavat työkaverit?
Voin siis omalta kohdaltani suositella rohkeaa heittäytymistä uuteen alaan ja koulutukseen.
Erityisesti paikkakuntasi omat työllistävät koulutukset kannattaa käydä tarkkaan läpi. Olisiko niiden joukossa juuri sinun uusi unelmatyösi?
Voit käydä tutustumassa uuteen työpaikkaani tarkemmin täältä:
Käytä voimaasi, äiti!
Vaikka äitiys vaatii paljon, se myös antaa sinulle valtavasti voimavaroja.
Äitinä pallottelet jatkuvasti montaa eri palloa yhtä aikaa, joustat salamannopeasti, uudelleenorganisoit ja delegoit sekä johdat.
Äitinä myös hevonkukku-mittarisi täyttyy entistä nopeammin. Et siedä mitä tahansa ja uskallat avautua mahdollisista ongelmista myös työpaikalla. Osaat tarvittaessa vaatia oikeuksiasi mutta myös kantaa vastuusi omasta tontistasi.

Äitinä hevonkukku-mittarisi täyttyy entistä nopeammin.
Äidin velvollisuuksista ei oikeastaan voi kieltäytyä. Niinpä opit epämukavuuden sietokykyä ja resilienssiä. Ymmärrät, että pystyt tarvittaessa mihin vain. Opit erottamaan, mikä elämässä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää.
Kannustan sinua soveltamaan äitiyden mukanaan tuomia vahvuuksia myös työmarkkinoilla.
Meissä äideissä on paljon aliarvostettua lujuutta, suoraselkäisyyttä ja tahdonvoimaa. Me siirrämme vaikka vuoria tarvittaessa.
Päätä olla rohkea ja hakea juuri sinun unelmiesi työhön.
Omasta kokemuksestani voin sanoa, että se kannattaa.
Mitä pidit tästä postauksesta?
Jaathan sen myös kaverille, mikäli tykkäsit:)