paras-lasten-juomapullo

Vältä haitallista mikromuovia – vinkkejä ja paras lasten juomapullo

Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä. Linkit on merkattu *-merkillä.

Käyttääkö sinun lapsesi muovisia juomapulloja, nokkamukeja, aterimia ja lautasia? Leikkiikö hänkin muovisilla leluilla? Niin tekee minunkin lapseni.

Muovia on kaikkialla ympärillämme ja siltä ei oikeastaan voi välttyä.

Jos kuitenkin pyrit elämään mahdollisimman luonnollisesti ja ennen kaikkea terveellisesti, muovin vähentäminen päivittäisessä elämässäsi voi kannattaa.

Tammikuun lopussa Ylen artikkeli nimittäin kertoi, kuinka haitallista mikromuovia kulkeutuu kaikkialle. Sitä on löytynyt jopa istukasta, joten mikromuovia voi kulkeutua sikiöihinkin.

Ajatus siitä, että lapsi voisi saada muovia sisäänsä jo ennen syntymäänsä, on varmasti jokaisen äidin mielestä kauhistuttava.

Mitä mikromuovi oikein on?

Sinäkään et taatusti halua perheesi ”syövän” mikromuovia ja mietit nyt kuumeisesti, miten siltä voisi välttyä. Ymmärrän sinua täysin, sillä Ylen artikkeli järkytti minuakin.

Mitä sitten voit omalta osaltasi tehdä välttääksesi turhaa mikromuovia? Lähdetään ensin siitä, mitä se pahamaineinen mikromuovi oikein on. Katsotaan, mitä joutsenmerkki.fi kertoo aiheesta:

”Mikromuovit ovat pieniä – läpimitaltaan alle 5 mm – muovipartikkeleita, jotka eivät hajoa luonnossa tai hajoavat hyvin hitaasti.”

Lähde

Sivuston mukaan suurin mikromuovin lähde vesistöissämme on autonrenkaat, mutta muovia päätyy vesistöihin myös muun muassa kosmetiikasta, tekokuituisten tekstiilien pesusta ja muoviroskan hajotessa.

Pienenpienet muovihiukkaset läpäisevät vedenpuhdistamoiden suodattimet eivätkä hajoa siellä. Vesistöihin päädyttyään ne luonnollisesti päätyvät myös kalojen ja äyriäisten mukana elimistöömme.

Mikromuovin haitallisuus johtuu muovia valmistettaessa käytettävistä haitallisista kemikaaleista sekä siitä, että mikromuovit keräävät luonnossa itseensä muita ympäristön kemikaaleja.

Lähde

Ylen artikkelin kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan tarkkaa tutkimustietoa mikromuovin vaikutuksista lasten terveyteen ei toistaiseksi ole. Tutkijaryhmä neuvoo, että naisten ja lasten käyttämiä muovituotteita tuliskin tutkia enemmän.

Sama tutkimusryhmä suositteleekin varmuuden vuoksi, että

 • (varhaislapsuudessa) lapsesi tulisi välttää muoviastioita
 • siivoat pölyt usein (pölyssä voi olla mikromuovia)
 • lastesi ruokien tulisi olla mahdollisimman vähän kontaktissa muoviin
 • valitset hygieniatuotteita, joissa on mahdollisimman vähän muovia
 • jos kotonasi remontoidaan, valitse tuotteita, joissa ei ole muovia tai PVC:tä

Lähde

Tiesitkö muuten, että Twistben kosmetiikkatuotteiden raaka-aineet ovat 100% muovittomia?

Lue kokemukseni Twistben kosmetiikasta neliosaisesta artikkelisarjastani:

Osa 1: Ihonhoito kotiäidin tyyliin eli naama korppuna kohti talvea?

mikromuovin-valttaminen

Parhaat tavat välttää mikromuovia perheesi ruokailussa

Kun luet tämän postauksen loppuun, opit parhaat (ja helpoimmat) tavat välttää mikromuovia perheen ruokailussa.

Muutokset ovat helppoja totettaa ja vaativat oikeastaan vain vähän vaivannäköä ja rahallista panostusta.

Koska sinunkin kotonasi taatusti on muoviastioita, aloitetaan siitä, että mitä tehdä jo olemassaoleville muoviastioille:

 • Luovu vanhoista muoviastioista ajoissa sillä kuluneista ja haurastuneista muoviastioista voi irrota mikromuovia ja haitallisia aineita. Jos käytät uudelleen kaupan elintarvikkeiden pakkauksia, käytä niitä ainoastaan siihen tarkoitukseen, mihin ne on valmistettu. Lähde

 • Sama koskee kotiisi kerääntyviä muovipusseja jos tapaat käyttää niitä uudelleen. Esimerkiksi hifituotteiden pakkausmuovipusseja ei todellakaan kannata käyttää eväiden tai ruokien pakkaamiseen, sillä niitä ei ole tarkoitettu siihen ja muovi voi sisältää haitallisia aineita.

Hyvinvoinnin-banner

 • Ole erityisen tarkkana, kun keräilet vanhoja muovisia retroastioita. Jos ne on valmistettu ennen 2000-lukua, ne saattavat sisältää haitallisia liukenevia aineita, joiden käyttö on nykyään jo kielletty. Lähde

 • Mitään pakkausmuovia ei kannata laittaa mikroon, sillä lämpö edistää haitallisten aineiden irtoamista. Jos astiassa ei ole merkintää mikron kestävyydestä, älä laita sitä sinne. Sama koskee tiskikoneeseen laittamista.

 • Jos laitat ruokaa ruoanlaiton jälkeen muoviastaan, jäähdytä ruoka ensin kunnolla. Haitalliset aineet irtoavat muovista erityisen hyvin silloin, kun ruoka on rasvaista tai hapokasta. Lähde

 • Pakkaa eväät työpaikalle ja reissuille esimerkiksi teräksiseen, puiseen, lasiseen tai keraamiseen eväsrasiaan muovisen sijasta. Tyylikkään, turvallisen, helposti putsattavan ja taatusti kestävän eväsrasian löydät *Scandinavian Outdoorilta:

Voit valita joko *tämän, 8,5 desilitran kokoisen perinteisen eväsrasian tai *tämän 7 desilitran roisketiiviin, silikonikantisen eväsrasian: . Kumpikaan rasioista ei sisällä ftalaatteja tai BPA:ta.

 • Kun voit, käytä kangaskasseja

 • Käytä lasisia, keraamisia, puisia tai teräksisiä säilytyspurkkeja esimerkiksi riisille, makaroonille, kekseille yms.

 • Älä osta kirpputorilta muovisia (lasten) ruokailuun liittyviä aterimia, juomapulloja tai lautasia. Et voi olla varma, mihin niitä on käytetty ja todennäköisesti ne myös ovat jokseenkin kuluneita.

 • Heitä pois (tai kierrätä) muoviset ruoanlaittovälineet, erityisesti kuluneet sellaiset

 • Vanhat kodinkoneet ovat usein tehokkaampia kuin uudet. Mutta ole kuitenkin tarkkana niiden alkuperäisten muovisten kulhojen, kannujen ja säilytysastioiden ja lisäosien kanssa.

Jos ne ovat muovisia, vanhoja ja hapertuneita, selvitä, onko kodinkoneeseen olemassa uusia lisäosia. Jos löytäminen on mahdotonta, luovu koko koneesta asianmukaisesti ja kierrätyksen oikeaoppisia sääntöjä noudattaen.

 • Pienelle lapselle on helpompi tarjota juotava muovimukista kuin lasisesta tai keraamisesta mukista. Lapset kuitenkin oppivat. Joten jos käytät muovimukia, ole valmis luopumaan siitä heti, kun lapsi kykenee juomaan siististi ja rikkomatta.

 • Yksi vaihtoehto pienen lapsen ateriointiin on melamiiniset astiat, mutta niidenkin käyttöön saattaa ilmeisesti liittyä terveyshaittoja ainakin kuumennettaessa.

 • Jos haluat kerrasta luopua kaikista muovisista vauvasi aterimista, leluista ja tarvikkeista ja vaihtaa ne luonnollisempiin, suosittelen lämpimästi tutustumaan Ekokiva-verkkokauppaan<3
muovin-valttaminen-ruokailussa

Tässäpä oli alkuun muutamia vinkkejä, miten vähennät muovin määrää keittiössäsi. Katsotaan seuraavaksi, mistä löydät parhaat mikromuovittomat ja turvalliset juomapullot lapsellesi.

Kaipaatko muovittomuuden lisäksi enemmän tilaa kotiisi?

Lue siinä tapauksessa artikkelini minimalismista: Minimalismi lapsiperheessä vapauttaa aikaa sinulle itsellesi ja järkevöittää ja helpottaa arkea – mutta onko se mahdollista ja miten pääset alkuun?

Paras juomapullo ilman haitallista muovia

Nyt kun tiedät, että mikromuovia on lähestulkoon kaikkialla, et varmaankaan halua, että lapsesi juo vanhasta ja kulahtaneesta kiinahalpismuovipullosta?

Alla tarjoankin pari vaihtoehtoa lapsesi juomapulloksi.

Sigg juomapullo – paras lasten juomapullo pillillä

Kotona lapsi voi hyvin juoda maidot, vedet ja mehut kupista tai mukista. Reissussa, harrastuksissa ja matkustaessa juominen kuitenkin helpottuu, kun on oma pullo mukana. Talvilomareissu ilman juomapulloa voi olla mahdottomuus.

*Eettisistä ja ekologisista tuotteistaan tunnettu Weekendbee-verkkokauppa tarjoaa Siggin suursuosion saavuttaneen lasten ekologisen Miracle-juomapullon hintaan 22,90 euroa. Pullo on valmistettu alumiinista ja se on kevyt, myrkytön ja täysin EA-vapaa ja BPA-vapaa.

Sigg-Miracle-lasten-juomapullo
*Sigg Miracle lasten juomapullo. Weekendbee.

Materiaalinsa ansiosta pullo on myös erittäin kestävä, helposti puhdistettava ja helppokäyttöinen. Toisin kuin muovipullojen kanssa, pullosta ei irtoa makuja tai hajuja.

Pullossa on myös helppokäyttöinen pilli ja suojaava kansi. Lika ei siis pääse käsiksi suukappaleeseen. Pillin saa myös irrotettua. Siggin Miracle-pullo on täysin vuotamaton ja kierrätettävissä. Sille suositellaan käsinpesua.

*Tilaa Siggin Miracle-juomapullo täältä.

hydro flask thermopullo – Paras teräksinen juomapullo lapsille

Mikäli kaipaat vaihtoehtoa Siggin alumiiniselle lasten juomapullolle, kokeile *Weekendbeen teräksistä ja sopivan pientä Hydro Flask thermopulloa. Pullon materiaali on ruostumaton teräs ja se on sopivan kokoinen pieniinkin käsiin.

lasten-juomapullo-Hydro-Flask
*Lasten Hydro Flask-juomapullo.Weekendbee.

Värikäs ulkoasu ja sen silikoninen Flex Boot-suojakuori parantaa pitoa ja suojaa pullon pohjaa. Pidät pullon helposti puhtaana.

Lisäksi Hydro Flask on BPA-vapaa eikä sisällä ftalaatteja. Pullo sisältää pienen kantokahvan ja siinä on pilli-imuaukko lukkosulkimella eli juoma ei läiky. Koska Hydro Flask on termospullo, se pitää juoman kylmänä pitkään.

Huomaa, että pulloa ei ole tarkoitettu kuumille juomille eikä alle 3-vuotiaille lapsille.

Pullossa on muuten elinikäinen takuu:)

*Tilaa Hydro Flask nyt tästä!

Paras juomapullo aikuiselle

Sinunkaan ei ole mitään syytä käyttää muovista, helposti kuluvaa ja ällöttävää makua antavaa juomapulloa, kun kerran on olemassa parempiakin vaihtoehtoja.

Koska paras juomapullo juuri sinun tarpeisiisi riippuu niin makumieltymyksistäsi kuin ajanvietteistäsi ja arvoistasikin, on helpointa, että kurkkaat itse Scandinavian Outdoorin huikean laajaa juomapullo-tarjontaa.

*Scandinavian Outdoor tarjoaa lukuisia erilaisia juomapullovaihtoehtoja.

Halusit sitten termostyylistä, urheiluun sopivaa, retkeilyssä käytettävää pussityylistä juomapulloa, lasista, teräksistä, alumiinista, kenttäpulloa, taskumattia, värikästä, eleettömän tyylikästä ja rotevaa tai värikästä, löydät omannäköisen juomapullosi Scandinavian Outdoorista edulliseen hintaan.

Samoin kaupasta löytyvät erilaiset lisä- ja varaosat pulloihin.

Verkkokaupasta löydät myös Siggin ja Muumi-brändin yhteistyössä suunnittelemat Muumiaiheiset-juomapullot, joiden tuotosta osa käytetään Itämeren suojeluun. *Tsekkaa nyt myös helmikuun -22 klubitarjoukset!

Kaipaatko lisää jaksamista lapsiperheen arkeen? Lue siinä tapauksessa tämä artikkelini, nimestä huolimatta vinkit sopivat mihin tahansa vuodenaikaan! Miten jaksaa kotona lasten kanssa ? 20 vinkkiä syksyyn!

Lopuksi

Muovi on läsnä kaikkialla. Kuten alussa totesin, tarkkaa tutkimustietoa mikromuovin vaikutuksesta terveyteemme ei vielä ole olemassa.

On kuitenkin vahvasti mahdollista, että se vaikuttaa terveyteemme erityisesti varhaislapsuudessa.

Niinpä voit tehdä pieniä terveystekoja muovittomuuden hyväksi esimerkiksi luopumalla vanhoista ja kulahtaneista muoviastioistasi ja vaihtamalla lapsen juomapullon teräksiseen tai alumiiniseen.

Onneksi nykyään ei ole vaikeaa löytää ekologisia, turvallisia ja eettisiä lastentarvikkeita.

Mitä mieltä sinä olet tästä artikkelista ja muovin vaikutuksesta elämässäsi?

Onko muovi sinusta selvästi haitallista vai onko se sinulle vain yksi materiaali muiden joukossa?

Kuulisin mielelläni mielipiteesi kommenteissa. Ole hyvä ja jaa tämä postaus, mikäli koit sen hyödylliseksi. Kiitos!

Lähteet:

Mikromuovia on löytynyt jopa istukasta – tutkijaryhmän mukaan lasten olisi hyvä välttää muoviastioita ja pölyt tulisi siivota usein:

https://yle.fi/uutiset/3-12292412

Mikromuovit:https://joutsenmerkki.fi/teemat/mikromuovit/

Marttakoulu mehiläisvahakääreestä: https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/sisustus-ja-keittio/mehilaisvahakaare/

Marttakoulu muoviastioista: https://www.martat.fi/marttakoulu/omaan-kotiin/keittio-2/muoviastiat-keittiossa/

Seuran artikkeli: Pitääkö muovia välttää keittiössä?:

https://seura.fi/terveys/pitaako-muovia-valttaa-keittiossa/

https://www.ekokiva.fi/

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: