ruokaostoksilla

Viikon ruokamenot eli kurkistus yhden viikon ruokaostoksiini

Tämä postaus sisältää affiliatelinkin. Linkki on merkattu *-merkillä.

Kävin sitten kaupassa. Kyseisellä viikolla kävin ruokaostoksilla maanantaina ja tiistaina.

Maanantaina kipaisin läheisessä ABC-myymälässä hakemassa pääasiassa kissanruokaa, koska se oli totaalisen loppu. Mukaan tarttui kyllä muutakin. Tuolloin rahaa kului 27,28 euroa.

Tiistaina tein viikottaisen isomman kauppareisun 123,51 eurolla. Summasta 114,54 euroa kului Lidliin ja 8,97 euroa jälleen ABC-myymälään.

Yhteensä siis kulutin elintarvikkeisiin ja päivittäistarvikkeisiin (mukaanlukien vaipat ja wc-paperi) 150 euroa ja 79 senttiä. Huhhah hei.

150 euroa. Itselleni se on tällä hetkellä todella iso raha käyttää elintarvikkeisiin ainoastaan parin päivän aikana. Ennen muistan saaneeni saman määrän ruokaa eli noin viikon ruoat suunnilleen 100 eurolla.

Voi toki olla, että aika kultaa muistot. Kauppakassin sisältö luonnollisesti vaihtelee ja kuitteja en ole säilönyt joten tarkempi vertailu on mahdotonta tässä vaiheessa.

Kaupassakäynnin strategiaa ja satunnaista harhailua

Ennen kuin päästään tarkemmin tarkastelemaan ostoskärryjeni sisältöä, selitän hieman auki lähtötilannetta.

Taloutemme on tällä hetkellä kahden aikuisen, kahden päiväkoti-ikäisen lapsen ja yhden seniorikissan talous. Asumme sen verran periferiassa, että lähikauppa ei ole aivan nurkan takana.

Kaikista nopein kauppa asioida on läheinen ABC-asema, johon suuntaan silloin, kun ainoastaan kissanruoka, vaipat tai maito on loppu ja on pakko kipaista äkkiä.

Tämän vuoden aikana lähiympäristöön rakennettiin Prisma, jossa onkin helppo ja suhteellisen nopea asioida autollisena.

Hiukan kauempaa löytyy Lidl.

ABC-aseman hyöty: lähellä ja ”matkan varrella” kotiin. Haitta: kallis.

Prisman hyöty: melko lähellä sekin ja koska taloudessa on S-etukortti, bonukset. Haitta: hypermarketissa on helppo sortua heräteostoksiin.

Lidlin hyöty: Halpa. Sovellus, jonka kautta saa alennuskuponkeja ja jopa ilmaisia tuotteita. Haitta: tulee sorruttua heräteostoksiin, kun ”on niin halpaa”.

Viime viikolla kävin siis kaikissa kolmessa. Ostin Lidlistä tarkoituksella ison satsin monenlaista tarpeellista, sillä pyrin käymään kaupassa vain kerran viikossa.

Heh, eipä onnistunut tällä kertaa.

Ekan kerran ABC-asemalla olin tosiaan kotoa loppuneen kissanruoan perässä. Samalla otin koriin muutamia -30% tuotteita kuten vihiksiä, wienerleikettä, pizzasuikaleita ja perunarieskasia.

Lisäksi ostin banaaneja, kauramaitoa, kookosmaitoa, yleisperunoita sekä testiksi vegaanista vuustoa.

Ostan melko usein alennuslaputettuja tuotteita kolmesta syystä: ne ovat halvempia ja haluan osaltani vähentää ruokakauppojen hävikkiä.

Kolmas syy on monelle muullekin tuttu: pakastan alelappuisia tuotteita, joita sitten käytämme myöhemmin.

Joka tapauksessa onnistuin käyttämään yllämainittuihin tuotteisiin melkein kolmekymmentä euroa. Kääk.

Toinen ABC-reissuni johtui siitä, että en löytänyt Lidlistä ostoslistalla ollutta auringohattu-uutetta.

Suuntasin siis jälleen liikennemyymälään ja ostin kyseisen putelin, jälleen kaksi purkkia kissan märkäruokaa sekä tarjouksessa olleet Mynthonrasiat (2kpl).

Kurkkaa myös tämä postaukseni elintarviketeollisuudesta ja säästövinkeistä: https://aidinomahuone.fi/miten-saastaa-ruokamenoissa-ja-vahan-asiaa-elintarviketeollisuudesta/

Ruokaostokset
Osa ruokaostoksista…

Mitä ostin viikon kauppareissulla ja miksi?

Nyt siihen viikon isoon ostosreissuun. Lidlin kauppakuittiin päätyi kokonaiset 66 tuotetta.

Rahaa kului myös sen verran, että sain sovellukseeni uuden ”raaputusarvan” ja kaksi ilmaista tuotetta.

Kävin hakemassa tuotteet heti kauppareissun jälkeen: paketti täysjyvänäkkäriä sekä pussillinen makeuttamattomia corn flakeseja. Ihan ok kamaa kotivaraan siis.

Yksi syy siihen, miksi ostokseni maksoivat hiukan tavallista enemmän on, että ostin lapsille suklaakalenterit (1,59 euroa kappale) sekä palapelit, 4,99 ja 5,99 euroa. Käytin siis vähän vajaa 15 euroa lapsiin.

Ostoslistani näytti muutenkin erilaiselta kuin yleensä: viime aikoina liha ja kana on alkanut ällöttää. Niinpä kokeilen henkilökohtaisesti syödä vähemmän lihaa.

Haluan myös nähdä, voinko säästää rahaa syömällä enemmän kasvisperäistä/ei-eläinperäistä ravintoa.

Lähinnä lapsille ja miehelle on ostin mm. wienerleikettä, kalapuikkoja, lohipyöryköitä, kanaa, kinkkusuikaleita, maitoa yms.

Kotona oli valmiiksi myös juustoa, levitettä ja leikkelettä, joita meidän talouteen yleensä ostetaan myös viikoittain. Tällä kertaa ne jäivät puuttumaan tarvelistalta.

Ostin normaalista poiketen myös ulkokanan munia ja hieman kalliimpaa hyvinvoivien lehmien maitoa.

Kaikkia haluamiaan tuoreksia ei henno näinä aikoina ostaa, vaikka mieli tekisi. Mukaan lähti pussillinen punaisia omenoita, palsternakka, porkkanamix, babypinaattirasia ja valkosipulia.

Säilykehyllyltä nappasin mukaan hummusta, tomaattimurskaa, punaisia linssejä, valkoisia papuja ja kikherneitä.

Tofu oli tarjouksessa -30% joten sitä nappasin mukaani kolme pakettia. Tiedän sitä ennalta kokeilleena, että se on minun makuuni.

Suosittelen kuitenkin aina kokeilemaan ensin yhdellä pakkauksella, kun testailet uusia vegaanisia tuttavuuksia.

Esimerkiksi ostamani goudan makuinen vuusto ei ole ollenkaan mieleeni. Jos joku teistä on löytänyt aidosti maistuvan vegaanisen vuuston, heitäthän vinkkiä!

Ja koska kasvisruokavalion maistuvuuden salaisuus on hyvät raaka-aineet ja reilu maustaminen, ostin myös soijakastiketta sekä chilimaustetta.

Kasvispainotteisen ruokavalion haasteet, herkkuja, kissanruokaa ja päivittäistavaroita

Tavallaan muuten kasvispainotteinen ruokavalio, vaikkakin alussa haastavaa, vapauttaa.

Se vapauttaa miettimästä ainaista ”jauhelihaa vai kanasuikaleita-pohdiskelua”, mistä ainakin minä kärsin joka kerta, kun pitäisi suunnitella ruokaa perheelle. Se hetki, kun ymmärtää, että ei ole pakko ostaa lihaa.

Meidän perheessä haasteena on kuitenkin erilaiset mieltymykset. On vaikeahkoa löytää kasvisruokaa, joka maistuisi koko perheelle.

Mies on perinteinen lihansyöjä. Niinpä tällä hetkellä teen usein tselleni eri ruoan kuin miehelle ja lapsille.

Lapset onneksi kyllä ovat melkoisen ennakkoluulottomia syöjiä. Mutta kuten lasten kanssa yleensäkin, en ikinä oikein tiedä, mikä heille juuri tänään maistuu.

Kotivaraksi ostin hapankorppua, alennusrinkeleitä ja riisikakkuja. Ja koska voipaketissa oli 30% tarra ja mikään ei maistu hapankorpun päällä niin hyvältä kuin aito voi, ostin myös voita.

Yleensä ostan viikottaisella kauppareissulla herkkuja! Nyt en ostanut pizzaa, karkkia, olutta tai muutakaan perinteistä mässyä.

Ranskanperunat, rusinat, suolapähkinät, maapähkinävoi, appelsiinimarmeladi, rinkelit ja suklaalla kuorrutetut riisikakut toki toki voidaan lukea herkuiksi:)

Ai niin, mustaherukkamehutiiviste ja yskänkarkit flunssaa torjumaan.

Ulkoileva seniorikissa on talven tullen alkanut kasvattamaan rasvakerrosta ja turkkia, joten kissanruokaa menee paljon.

Yleensä kissanruoka onkin se, mikä meidän taloudesta loppuu ensimmäisenä! Silloinkin pyrin yleensä venyttämään pakollista kaupassakäyntiä mahdollisimman pitkään.

Ei-syötäviä päivittäistavaroita olivat tällä kertaa: kissanruoka, vaipat, kosteuspyyhkeet, vessapaperi, kahvinsuodatinpussit ja lämpökynttilät, jotka oli kotoa loppu.

Niin, ja ne aiemmin mainitut lasten lahjat ja joulukalenterit.

Miettiikö muuten kukaan muu, että pitääkö seuraavaksi alkaa hamstraamaan kynttilöitä?

Tee säästöä ruokaostoksiisi täältä: https://aidinomahuone.fi/mista-ruokaa-edullisesti/

kauppakuitti
Ruokahuoltoa

Kuinka kauan näillä eväillä mentiin?

Mies haki täydennystä viikon ostoksiin jo saman viikon perjantaina: paketin housuvaippoja, levitettä ja juustoa. Kissanruoka unohtui taas. Näillä eväillä mentiin noin viikko.

Kotivaraa tulisi jokaisella suomalaisella yleisen ohjeistuksen mukaan olla vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Se meillä onnistuu kyllä.

Vielä paremmalla suunnittelulla ja pienellä säädöllä, kuten maidon vaihtamisella uht-maitoon, voisi kaupassa käynti kahden viikon välein olla jopa mahdollista.

Loppuun vielä pari huomiota viikon varrelta.

  • Ensinnäkin, olen aina ajatellut, että ei meidän perheessä mitään hävikkiä tule. Mutta kappas vaan, suurin hävikin syy on lasten ruoka-annokset.

En näköjään vieläkään ole oppinut annostelemaan tarpeeksi pienesti. Rutiininomaisempi ruoka-ajoissa pysyminen ja napostelun välttäminen varmasti auttaisi myös tässä asiassa.

  • Toiseksi, on hyvä muistaa oikeasti syödä kaikki, mitä kotoa löytyy. Esimerkiksi pakastin ei ole mikään ikuisuusvarasto, johon vain lätkäistään tavaraa ja unohdetaan ne sinne.

Itsellenikin joskus käy niin, että löydän elintarvikkeen hyvään hintaan. Laitan sen pakastimeen ja jostain syystä, laiskuudesta tai unohduksesta johtuen, se myös jää sinne epämääräiseksi aikaa. Mitä rahantuhlausta!

  • Kolmas huomio. Etukäteissuunnittelu ja tarjousten seuraaminen auttaa oikeasti.

Kannattaa kuitenkin varata budjettiin myös vähän löysää, mikäli mahdollista, sillä kaupassa saattaa tulla vastaan myös yllättäviä tilaisuuksia.

  • Neljäs huomio. Back to basics: vanhanajan hyväksi todetut reseptit toimivat useimmissa perheissä. Meilläkin tehtiin tällä viikolla esimerkiksi omenapannukakkua ja pikapizzoja.

Itse olen tykästynyt Matsmartin tarjoustuotteisiin. Toisinaan verkkokaupasta löytyy myös edullisia suurpakkauksia. Kurkkaa Matsmartin valikoima *TÄÄLTÄ.

Lopuksi

Kuinka usein sinä käyt kaupassa? Ja mikä kiinnostavinta, paljonko teidän perheellä menee rahaa ruokaan viikossa tai kuukaudessa?

Olisin kiitollinen, jos jaat tämän postauksen myös ystävällesi, kiitos!

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: