Päivitetty 06.09.2023
Huh. Viime viikot ovat olleet rankkoja. Arki nepsylapsen kanssa on kuormittavaa ja saattaa pyöriä pitkälti lapsen tarpeiden ja tunnetilojen ympärillä.
Vaikka kuinka pinnistelisi, tsemppaisi ja koittaisi hallita hermonsa, aina siinä ei onnistu. Ainakin meidän perheessä myös nukkuminen on ollut aina vaikeaa.
Onneksi on olemassa apuvälineitä ja auttavia tahoja.
Joten mikäli sinunkin lapsellasi on erityisiä tarpeita, sinun kannattaa keventää kuormaasi ottamalla käyttöön ainakin muutamia hyväksi havaittuja apuvälineitä.
Helpotusta nepsylapsen ja nepsyn vanhemman arkeen
Tässä postauksessa haluan antaa sinulle muutamia helpottavia vinkkejä arkeen nepsylapsen kanssa.
En ole millään tavalla ammattilainen asiassa vaan tuiki tavallinen äiti, jonka lapsella on erityistarpeita. Älä siis ota neuvojani kirjaimellisesti, vaan ota tarvittaessa yhteyttä auttavaan tahoon ja ammattilaisiin.
Onneksi apua on tarjolla.
Sanottakoon vielä, jotta kukaan ei varmasti ymmärrä sanojani väärin: nepsylapsessa ei ole mitään vikaa. Hänellä vain on erilaiset tarpeet kuin muilla lapsilla keskimääräisesti mitattuna.
Tarpeet, joiden tunnistaminen voi viedä aikaa ja voimia. Mutta kun nepsyn tarpeet kohdataan ja hän saa tarvitsemaansa tukea ja ohjausta, hän puhkeaa kukkaan.

Mikä on nepsy-lapsi?
Tietoa siitä, miten nepsy-lapsi voidaan määritellä, löydät täältä:
Lastenpsykiatri Janna Rantala kertoo videoilla neuropsykiatrisista haasteista sekä antaa vinkkejä arkeen: Nepsy – En jaksa
Lisää vinkkejä arkeen_ Lapsen haastava käyttäytyminen | Erityisvoimia.fi
Tampereen kaupungin verkkosivuilta löydät mainion vinkkilistan nepsyaiheisista kirjoista lapsille, katso se täältä
Lue myös tämä artikkelini: Rakas erityislapsen äiti (aidinomahuone.fi)
Yleisiä vinkkejä helpompaan arkeen
Käydään aluksi läpi muutamia perusohjeita, jotka on hyvä huomioida, kun lapsesi tarpeet ovat tavallista vaativammat. Toki suurin osa vinkeistä sopii kelle tahansa lapselle!
Sen jälkeen esittelen parhaat apuvälineet mm. nukuttamiseen, rauhoittumiseen ja siirtymien helpottamiseen.
Tämä postaus sisältää affiliatelinkkejä. Linkit on merkattu *-merkillä.
Yleisiä ohjeita helpottamaan vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta ja arkea
- Selkeät, lyhyet ohjeet ja pyynnöt. Yksi asia kerrallaan ja seuraavaan siirrytään vasta, kun edellinen on tehty. EI näin: Pue paita ja housut ja sukat ja sitten mennään ulos. VAAN: Pue paita. (Lapsi pukee paidan). Pue housut (lapsi pukee housut) ja niin edelleen.
- Hae katsekontakti lapseen kun puhut hänen kanssaan, älä huutele toisesta huoneesta tai höpöttele epämääräisesti. Osoita selkeästi puhuvasi lapsen kanssa, asetu tarvittaessa lapsen tasolle/korkeudelle.
- Näytä itse esimerkkiä toivotusta toiminnasta tai käytöksestä, älä tyydy vain kieltämään
- Rutiinit, ennakointi ja päivän ohjelman jakaminen lapsen kanssa vaikkapa kuvallisin siirtymäohjein. Kuvallisen päiväsuunnitelman voi tehdä vaikkapa Papunetin avulla: Papunetin Kuvatyökalu tai Funsensen aamutoimet-kuvakorttien avulla
- Yllätykset ja poikkeukset ovat harvoin erityislapsen mieleen. Ennakoi siis ajoissa normaalista poikkeavat tilanteet ja siirtymät: Kerro lapselle, mitä seuraavaksi tapahtuu. Rauhoittele, ohjaa ja tue.
- Syödessä lasta ei tule pakottaa samaan muottiin kuin muita. Esimerkiksi kasvikset voi laittaa eri lautaselle kuin muun ruoan. Pakottaminen tai pakkomaistaminen ei toimi nepsylapsella.
- Nepsy-lapsi on usein tarkkaa vaatteistaan: mukavaksi ja hyväksi havaittu vaatekerta kannattaa pitää mielessä ja hommata vaikkapa useampi samanlainen. Joskus voi pukea vaatteet nurinpäin, jotta saumat eivät hierrä.
- Älä vaadi liikoja itseltäsi tai lapseltasi.

- Levolle rauhoittuminen on monelle erityislapselle haastavaa. Kannattaakin ottaa käyttöön kaikki mahdollisesti rauhoittumista helpottavat konstit kuten painopeitto, hierominen, keinuttaminen, oman pesän tai teltan rakentaminen lapselle, rauhallinen musiikki tai unilelu. Kun lapsi viimein rauhoittuu, voit jutella hetken hänen kanssaan mukavia.
- Osa nepsylapsista voi kaivata omaa rauhaa ja paikkaa, toiset taas vanhemman läsnäoloa rauhoittuakseen. Jokainen lapsi on yksilö ja sinä äitinä tunnet lapsesi luonteen parhaiten. Osa lapsista ei esimerkiksi siedä halauksia edes vanhemmiltaan, osa taas kaipaa paljonkin hellyyttä ja läheisyyttä.
- Potalla tai wc:ssä asiomisen opettelussa erityislasta auttavat aika, ennakointi ja selkeät toimintaohjeet vaikkapa kuvallisessa muodossa. Muista kehua jokaista pientäkin edistysaskelta!
- Monet perushygieniaan liittyvät asiat kuten suihkussa käynti, kynsien leikkaus, hiusten harjaus ja hampaiden pesu voivat olla haastavia hetkiä sekä nepsylapselle että vanhemmalle. Kärsivällisyys, toistuvat ja samankaltaisina toistuvat rutiinit, positiivinen palaute ja esimerkiksi ulkoinen palkkio saattavat auttaa.
- Leikkihetkien aikana säännöt, aikuisen tuki ja mahdollisuus omiin leikkeihin/vetäytymiseen helpottavat nepsy-lapsen toimintaa ja leikkeihin sopeutumista.
- Hypistely voi auttaa lasta rauhoittumaan ja käsittelemään erilaisia tunnetiloja rakentavalla tavalla. Erilaisista hypistelyleluista voi myös olla apua keskittymistä vaativissa tilantenteissa.
- Aikuisen tuki ja aistien huomioiminen auttavat nepsylasta tilanteessa kuin tilanteessa
- Tunnetaitojen opettelu eli erilaisten tunteiden tunnistaminen, sanoittaminen, niiden hyväksyminen ja parempien toimintatapojen opettelu yhdessä
- Kärsivällisyys. Se on usein maailman vaikeinta, mutta aikuisena sinun tulee olla aina se kärsivällisempi osapuoli.
- Nepsy-lapset tarvitsevat rajoja aivan kuten kaikki muutkin lapset. Heidän kohdallaan aikuisen tuki , ohjaus ja palaute on erityisen tärkeää: miksi tehdään mitäkin ja milloin, miten voi toimia jos kiukuttaa jne.
- Muista positiivisen palautteen tärkeys!
- Opeta lapselle jo varhaisessa vaiheessa, että kaikki tunteet ovat sallittuja ja niitä saa näyttää, mutta on olemassa huonompia ja parempia tapoja osoittaa tunteitaan. Pikkuveljen lyöminen ei ole ok mutta tyynyn lyöminen on.
- Tarvittaessa ulkoiset palkkiot, kuten tarrat voivat olla avuksi uusien toimintatapojen tai rutiinien opettelussa
- Muista osoittaa hellyyttä, rakkautta ja antaa positiivista palautetta aina kun voit

Mikä ei auta nepsy-lasta haasteissaan:
- Hoputtaminen
- Lapsen tai vanhempien syyllistyminen tai syyllistäminen
- Huutaminen
- Kurittaminen
Lisää todella hyödyllisiä kasvatusohjeita löytyy Tampereen kaupungilta:
Lue myös tämä: Nepsy on parhaimmillaan supervoima, joka koskee lapsia ja aikuisia (anna.fi)
Lähteet: Viisi vinkkiä nepsy-lapsen vanhemmalle: helpotusta arkeen ja hermoille – Kirkko ja kaupunki
Lue lisää: Autismikirjon lapsi päivähoidossa – Autismiliitto
Parhaat apuvälineet arjessa
- *Painopeitto Nepsylasten on usein vaikea rauhoittua päiväunille ja yölevolle. Jos arki on yhtä kaaosta, painopeitosta saattaa olla apua.
Otathan huomioon, että painopeitto pitää olla sopivan painoinen suhteessa lapsen painoon. Hyvä muistisääntö on, että peiton painon tulisi olla korkeintaan 10% lapsen painosta. Näin ollen 20-kiloisen lapsen tulisi käyttää maksimissaan 2 kilon painopeittoa. Peitto ei saa olla liian painava lapselle.
Peittoa ei myöskään ole tarkoitus käyttää koko yön ajan vaan ainoastaan nukahtamisen ajan eli tilapäisesti. Katso edulliset vaihtoehdot *Jollyroomista.
- Hypistelytuotteet: hypistelynauhat, geelipallot, nystyrätyynyt yms voivat auttaa lasta rauhoittumaan ja sopeutumaan siirtymiin. Kivoja tuotteita löydät esimerkiksi täältä: Keskittymiskyky ja aistituotteet – Apuvälineet erityislasten arkeen (funsense.fi)
- Aistipullo/Glitterpullo/Rauhoittumispullo. Parasta tässä rauhoittumisen apuvälineessä on, että sen voit tehdä alusta alkaen itse likimain ilmaiseksi! Aivan ihanan ohjeen ja herkulliset kuvat käyttöohjeineen löydät täältä: HELPPO GLITTERPULLO RAUHOITTUMISEN AVUKSI – LEIKKI LEIKKINÄ (leikkileikkina.com)
Videoita glitterpulloista: Rainbow Glitter Sensory Bottles – YouTube
- Kuvakortit ja toiminnanohjausmagneetit auttavat jäsentämään ja hallitsemaan nykyään niin kovin kiireistä arkea. Samalla koko perhe saa hyvän kuvan päiväjärjestyksestä ja vanhempien on helpompi pysyä yhteisessä rintamassa. Kuvatukikortit ja toiminnanohjausmagneetit – Apuvälineet erityislasten arkeen (funsense.fi)
Lue myös tämä postaus: Äitiys, suorittaminen ja intensiivinen vanhemmuus
Lopuksi
Mitä apuvälineitä tai toimintamalleja teidän perheessä käytetään?
Anna ihmeessä parhaat vinkkisi! Jaathan myös tämän postauksen, mikäli tunnet toisen äidin, jolle tästä voisi olla hyötyä.
Kiitos!
Psst!
Kotimaisesta Funsense-verkkokaupasta löydät muuten kattavan valikoiman tuotteita nepsylapsen arkea helpottamaan! Apuvälineet erityislasten arkeen – FunSense
Myös Aistipuu tarjoaa tuotteita erityisapsille: Verkkokauppa keskittymisen ja oppimisen tueksi – Kotimainen | Verkkokauppa jokaiselle erityiselle lapselle (aistipuu.fi)
Barnavårdsförening tarjoaa mm. chat-keskustelutukea ja Arki toimimaan-oppaan nepsylasten vanhemmille. Yhdistys järjestää myös tukiryhmiä, luentoja ja verkkokursseja.