pimeys-masennus

Kun kaikki mutta ei mikään on pielessä

Mielen ongelmat ovat salakavalia, usein ajan kanssa kehittyviä ja muille kenties näkymättömiä sairauksia. Silti ne ovat Suomessa yhä yleisempiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta olevasta artikkelista selviää, että:

Työikäisten psyykkinen kuormittuneisuus ja itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet – samaan aikaan lääkärille on yhä vaikeampi päästä”

Lähde THL 16.5.2023

Mieli ry:n mukaan taas suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä 53,2% on mielenterveysperustaisia.

Saman lähteen mukaan vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen.

Myös perimällä on oma vaikutuksensa alttiuteen sairastua mielen ongelmiin. Ns. epigenetiikka voi vaikuttaa meihin jopa parin sukupolven takaa, lue lisää täältä.

Mitä mielenterveys on?

Mieli ry antaa seuraavan WHO:n määritelmän mielenterveydelle:

Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.”

Lähde

Mielenterveys koostuukin useasta eri asiasta ja eri elämänvaiheissa jaksamme eri tavoin kohdata elämän haasteita. Helpommissa olosuhteissa voimavaramme kasvavat ja haasteiden keskellä taas kuormitumme.

Kirjoitin äskettäin postauksen irtipäästämisestä ja kiinnipitämisestä. Siellä kirjoitin resilienssistä, joka kuminauhan tavoin auttaa meitä joustamaan. Myös mielenterveyden voi nähdä eräänlaisena kuminauhana, puskurina elämän kolhuja vastaan.

Kun mieli on ehjä ja terve, puhuri ja viima eivät kaada.

Omaa mielenterveyttään voi myös hoitaa ennaltaehkäisevästi. Liikunta, hyvä ravinto, toimivat ihmissuhteet, luontosuhteen luominen, stressinhallintataidot ja menetelmät, riittävä lepo, kuormittavan stressin välttäminen ja vaikkapa itsetuntemus ja tunnetaidot ovat mainioita työkaluja mielenterveyden vahvistamiseen.

Mieli ry:n verkkosivuilta löydät kattavasti tietoa mielenterveyden vahvistamisesta.

Lue postaukseni irtipäästämisen ja kiinnipitämisen taidoista sekä kyvystä erottaa ne toisistaan

Uskalla puhua

Mielenterveyden sairaudet ovat pitkään olleet vaikeasti käsitettävä ja käsiteltävä asia ja niihin sairastunut on usein kantanut stigmaa, leimaa sairastumisestaan.

Nykyään ilmapiiri on rohkeampi, avoimempi ja rehellisempi ja asioista uskalletaan puhua. Monet julkkiksetkin tuovat asiaa esille omilla kasvoillaan.

Vaikka alttius sairastua on joillakin suurempi kuin toisilla, on hyvä muistaa, että kenen tahansa mieli voi särkyä.

Nykymaailma ylikorostaa menestymistä, pärjäämistä ja joskus jopa omien voimiensa ylittämistä jonkin tavoitteen saavuttamiseksi. Some taas antaa kuvaa maailmasta, jossa rahaa, kauneutta ja jaksamista on loputtomiin.

Yksi hyvä keino suojella mieltään onkin joko rajoittaa tai lopettaa täysin somen seuraaminen.

Mieli voi olla musta, vaikka ulkoisesti kaikki näyttäisi olevan kunnossa, suorastaan loistavasti. On hyvä muistaa, että mielen ongelmat eivät yleensä ratkea järkeilemällä, ajattelemalla mukavia tai keskittymällä positiiviseen.

Vaikka omilla teoillaan ja toimillaan voi jossain määrin ehkäistä ja hoitaa esimerkiksi masennusta, on mielen ongelmissakin kyse oikeasta sairaudesta, joka vaatii hoitoa.

Olennaista on myös ymmärtää, että kun mieli on maassa, omat eväät eivät välttämättä riitä edes sängystä nousemiseen. Reipastuminen, itseään niskasta ottaminen tai kävelylenkillä käyminen voivat olla sairastuneelle järkälemäisiä tekoja. Jos sairastunut pystyisi niihin, hän ei olisi masentunut.

Sairastuneen läheinen tarvitseekin reilusti kärsivällisyyttä. Aina ymmärrys ei riitä toisen pahaan oloon. Eihän masentunut itsekään osaa välttämättä järjellä selittää omaa oloaan.

Läheisen on myös hyvä osata kuunnella. Me suomalaiset haluamme usein käytännönläheisinä ihmisinä ”korjata” ongelmat. Harva mieleltään kuormittunut kuitenkaan kaipaa lisää neuvoja tai ohjeita vaan jonkun, joka aidosti kuuntelee ja välittää, tuomitsematta.

Kun et jaksa, kerro asiasta rehellisesti. Pyydä apua.

Joskus kynnys avun hakemiseen on korkealla. Silloin voit kokeilla esimerkiksi Mielenterveyden keskusliiton Valoa chattia, johon voit kirjoitella mistä tahansa mieltä painavasta asiasta maksuttomasti ja anonyymisti.

itsehoito

Keinoja mielen hoitoon ja mielenterveysongelmien ennalta ehkäisyyn:

  • Opettele tuntemaan itsesi ja rakastamaan itseäsi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen, jotta voisit rakastaa itseäsi ja jotta sinua voitaisiin rakastaa. Yritä olla itsesi paras ystävä.
  • Valitse seurasi. Jos jokin viiteryhmä, henkilö, harrastus tai urasuunta vie jatkuvasti mehusi eikä anna mitään takaisin, voi olla hyvä aika luopua.
  • Suorittaminen ei määritä kenenkään ihmisarvoa. Pohdi, mitä olet kaiken suorittamisen ulkopuolella? Mitä haluat, mikä on sinussa parasta, mistä pidit lapsena? Mikä saa sinut säihkymään onnesta? Hakeudu niiden asioiden pariin.
  • Elämän ei ole tarkoitus olla pelkkää tyytymistä. Sinä ansaitset hyvää, hauskaa ja helppoa. Jos elo on yhtä raatamista, olet menettänyt elämänilosi. Silloin on uskallettava luopua kuormitusta jatkuvasti aiheuttavista asioista.
  • Hanki apua. Jos et itse jaksa tai osaa, pyydä puolisoa tai vaikka hyvää ystävää tekemään se puolestasi.
  • Katso rohkeasti peiliin. Tämä ei tarkoita itsesi soimaamista tai syyllistämistä, vaan tilanteen tunnustamista. Joskus elämäsi rohkein teko saattaa olla se, että olet rehellinen itsellesi.

Me ihmiset olemme taitavia keksimään selityksiä, tarinoita, tekosyitä ja viivytyksiä. Pidemmän päälle ne voivat kuitenkin ajaa meitä vain syvemmälle suohon. Toimimattomia asioita tai menneisyyden traumoja ei kuitenkaan voi lakaista maton alle. Jossain vaiheessa ne palaavat kiusaamaan.

Lopuksi

Oletko sinä joskus ollut masentunut? Oletko auttanut mielenterveyden ongelmista kärsivää ystävää?

Mitä mieltä olet, kommentoi niin jutellaan lisää!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.